středa 29. dubna 2020

Pestovani bylinek

Možnosti umístění bylinek. Chcete-li pěstovat více druhů bylinek, zaberou vám květináče mnoho místa. Přesto si můžete pomoci: Postavte květináče patrovitě, například tak, že jednu řadu květináčů umístíte na lavičku a druhou pod lavičku. Nahoru dáte bylinky, které milují slunce, a dolů ty, kterým vyhovuje spíše polostín.


Pokud postrádáte podrobnější informace ještě o dalších bylinkách, které máte v oblibě, získejte velmi podrobný manuál o pěstování více než bylinek.

Deset nenáročných druhů. Určitě si vyberete z deseti nenáročných bylinek , nejčastěji pěstovaných a používaných v naší kuchyni – jejich přidáním. Pokud se zrovna chystáte na založení bylinkového záhonu či pěstování bylinek v květináčích, je třeba znát vhodné druhy rostlin a způsob pěstování.


Vypěstovat si bylinky v květináči v bytě na parapetu není žádná věda, budete se jim ale muset věnovat více, než kdybyste je měli. Vítejte na informačním portále pestovani. Výpěstky bylinek nakupujte tam, kde je prodávají v dobré kondici a optimálně zalité.


Zemina pro bylinky Na pěstování bylinek si nakupte vhodnou zeminu s přídavkem rašeliny.

Moderní a zdravá kuchyně se bez čerstvých bylinek neobejde. Jejich skvostnou chuť a aroma si nemusíte upřít, ani pokud nemáte vlastní zahradu. Pěstování bylinek doma za kuchyňským oknem, na balkoně nebo na zahradě není složité. Ale pár základních rad je potřeba mít na paměti. Proto si v tomto článku můžete přečíst výběr toho nejdůležitějšího, co by vás mělo dovést k voňavé sklizni.


Z bylinek si můžete připravit čaje i obklady. Ve specializovaných obchodech se zdravou výživou často zakoupíte i různé bylinné kapky a směsi, které tvoří komplex několika bylin, jejichž účinky se vzájemně doplňují a posilují. Semínka bylinek můžete začít sázet již koncem února.


Web plný bylinek , MUDr. Zbyněk Mlčoch, bylinky pro všechny. Bylinky a léčivky Pestovani.


Pro pěstování bylinek po jednom nebo několika málo kusech jsou vhodné terakotové nádoby, které je během léta nutné častěji zalévat kvůli rychlému odpařování vody. Pro výsadbu většího množství bylinek jsou ideální velkoobjemové nádoby z lehkého sklolaminátu, které jsou dostupné v mnoha velikostech i barevných provedeních. Lze je využít různými způsoby, můžeme si je vlastnoručně nasbírat a doma zužitkovat, nebo zakoupit již připravené směsi pro požadovaný účel.


Pokud pěstujeme bylinky hlavně pro koření, stojí za to pěstovat je tak, abychom je mohli sklízet průběžně a měli tak zajištěný celoroční přísun čerstvých bylinek.

Sušené bylinky mají aroma výraznější, a poněkud odlišné než bylinky čerstvé. Právě na jaře je vhodné obnovit nebo vytvořit bylinkovou zahrádku. Pořiďte si bylinky, které máte rádi, a zasaďte je podle našeho návodu. Jak na pěstování rozmarýnu?


Další díl z naše seriálu o pěstování bylinek se bude věnovat rozmarýnu a tomu, jak ho krásně vypěstovat doma. Ideální doba předpěstování bylinek je právě únor, ale kldně můžete až do konce března vysévat semínka bylinek do sadbovačů či květináčků. Jak pěstovat bylinky - spíše.


Tymián se množí nejlépe dělením z řízků o délce cca až cm. Spon na záhon by měl být o velikosti 30xcm. Jestli chceme sázet do zeminy na zahradě, je nutné půdu odplevelit. V tom případě musíte zajistit slunné místo, aby se pěstování bylinek podařilo.


Velká spousta bylinek je snadno dostupná z přírody, kde divoce rostou. Pokud nerostou podél cest s frekventovanou dopravou, můžete si je sami nasbírat a nasušit pro budoucí použití. Pokud se ale snažíte chránit přírodu a životní prostředí co nejvíce, asi uděláte nejlépe, když si bylinky vypěstujete sami. Levandule, šalvěj nebo tymián vystačí s málem. Na rozdíl o nich třeba máta nebo kostival mají naopak rády vody víc.


Také by si neměly navzájem konkurovat. Velmi invazivní je například máta, kostival nebo křen. Dokážou umořit a utlačit většinu sousedů.


Když už ji chcete mít v záhoně, zkuste ji třeba dát do větší nádoby a tu pak zasadit na záhon. Nebo udělejte zábrany z fólie. Jmenuji se Michaela Maťhová a naučím vás, jak se stát úspěšnými pěstiteli bylinek. Specializuji se na pěstování, sběr a využití bylinek a dělím se o své zkušenosti jak využít i jejich léčivou sílu k upevnění zdraví.


Atraktivní vzhled bylinek i jejich vůně přímo vybízí k tomu, abyste je vysadili do nádob a pěstovali za oknem, na balkoně nebo na terase. Kromě tradičních druhů zelenin můžeme zpestřit jídelníček i pěstováním bylin, které jako koření zvyšují zdravotní hodnotu potravy i její chuť. Při poskytování služeb nám pomáhají cookies.


Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky