pondělí 20. dubna 2020

Kadeřavost listů broskvoně

Jakmile broskvoně shodí listy, což bývá v listopadu (mrazivé počasí je zbaví olistění téměř naráz), je ta pravá doba na první fázi obrany proti zákeřné chorobě. Houba se totiž právě přesunula do šupin budoucích pupenů, kde hodlá přečkat zimu. Rose: Broskvoň, nektarinka - kadeřavost listů způsobená houbou Taphrina deformans. Velmi důležitý je termín ošetření.


Teoreticky je možné ošetřovat kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové. Píšu to věru nera ale neznám žádné dostupné, osvědčené a skutečně účinné řešení, jak bez chemie ochránit broskvoně před kadeřavostí.

Dochází k četným deformacím listů díky žlutohnědým až červeným puchýřkům. Kadeřavost je pro strom velminebezpečná infekce. Od čepele se pak list kroutí a odpadává. Strom vynaloží velmi mnoho energie na to, aby nasadil listy nové a většinou ani nenasadí květy nebo velmi brzy opadnou.


Pokud se i přesto dočkáte plodů, bude jich málo a velmi deformované, v podstatě nekonzumovatelné. Přes přesné ošetření se objevily cca listy kadeřavosti, mechanicky odstraněny. Jak jí zabránit, či ji alespoň zmírnit vám poradí ovocnářský odborník Ing.


Měl jsem radost, že letos nejsou napadeny kadeřavostí, tak jak minulý rok, i když se sem tam objevila, tak jsem napadené listy ihned otrhal a spalil. Broskve jsem ošetřoval 3krát a to 2krát kuprikolem, a poslední postřik jsem provedl syllitem a to v.

Na mladých listech se v květnu vytvoří nejprve světlezelené nebo červené skvrny, později zduřelé puchýře. Znám jen několik ra u nichž mnohdy není jisté ani to, zda chorobu alespoň zmírňují. Napadá broskvoně u kterých způsobuje deformaci listů a květů. Listy jsou nápadně zkadeřené, zbarvené do červena, nebo růžova.


Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují, a tím zkadeřaví listovou čepel. Způsobuje ji houba Taphrina deformans. Hlavním příznakem napadení je kroucení a kadeřavost listů , přičemž poškozena bývá nejčastěji jen určitá část, která také mění barvu do žlutavé až karmínově červeného odstínu.


Na povrchu listů můžeme při pohledu zblízka vidět. Taphrina deformans Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Jabloně, hrušně, broskvoně , slivoně Žloutnutí, později zasychání a odumírání listů Květen až září Časně na jaře použití olejového přípravku, který zničí přezimující vajíčka Při silném napadení použít postřik proti. K infekcím dochází pouze u mladých nerozvinutých listů (do 1-cm). Na napadených částech se koncem května a především v červnu vytvářejí vřecka, v nichž se diferencují spory.


Spory klíčí v pučivé pseudomycelium, na kterém se oddělují blastospory, které přetrvávají do dalšího roku. Skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují a tím deformují listy. Pravda je taková, že postupem času se podnebí ve střední Evropě značně přibližuje tomu, jaké panuje na jihu Starého kontinentu. Broskvoně v našich podmínkách mohou růst naprosto skvěle. Přejít na Chemická ochrana – Chemická ošetření proti kadeřavosti broskvoně je doporučeno provést každý rok bez ohledu na předchozí výskyt choroby.


Přímá ochrana vyžaduje velmi rané ošetření již v počátečních fázích. Pokud se houbě podaří infikovat již rašící listy, další opatření snažící se zabránit propuknutí choroby jsou už většinou na nic.

Na spodních částech napadených listů se v květnu vytvářejí bělavé povlaky houby. Jaký postřik použít Infekce nekončí na podzim s vegetací, zůstává ve skrytém stadiu a dál se šíří již v předjaří, v únoru až počátkem března. Michal Kudrna žádný komentář broskev , choroby a plísně , kadeřavost broskvoní , ovoce Krátce po vyrašení se listy broskvoní stáčejí, žloutnou a červenají a následně se celkově deformují – kadeřavý.


Lépe je však na chladnější počasí připravit obalením rákosem, jutovinou, či potřením kmene a hlavních větví vápenným mlékem ( roztok hašeného vápna a vody). Infekce tedy nekončí na podzim s vegetací, zůstává ve skrytém stadiu a dál se šíří již v předjaří, v únoru až počátkem března. Náchylné odrůdy je třeba proti ní ošetřovat každým rokem, třebaže výskyt kadeřavosti se v různých letech ve své síle velmi různí, po letech „kadeřavých“ mohou následovat i roky prakticky bez kadeřavosti. Odolnost rostlin zvyšuje řádná všestranná výživa, bohaté hnojení vápnem a draslem, a pokud je toho třeba, odvodnění půdy. Z nemocných rostlin nebereme rouby a očka.


Postřikujeme vhodným postřikem v polovině února, na začátku března a ještě krátce jednou před opadem listů. Kuprikol není na strupovitost,ale riziko podstatně snižuje. Proto se jinak nazývá také dírkovitost listů. Na plodech se vytvářejí skvrny, které mohou být i vyvýšené.


Někdy se objevují i kapičky klejotoku. Silně napadené plody bývají znetvořeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky