úterý 16. května 2017

Stévie použití

Sladkost stévie není „bez chuti a zápachu“ jako například rafinovaný cukr nebo umělá sladidla. Má specifickou kořeněnou příchuť, kterou si však většina lidí zamiluje. Když se však používá v menším množství například při pečení, není její bylinková chuť příliš znát. Protože se nejedná o sacharózu ani fruktotózu, mohou jí sladit i diabetici. Víte, kde všude se dá tato sladká, nekalorická rostlinka využít?


Přepočet sladivosti kostka cukru = kapka extraktu.

Nejedná se o sacharózu ani fruktotózu, proto ji mohou pro slazení používat diabetici. Skvěle se hodí pro ochucování čajů a nízkokalorických jídel. Tomu musíme přizpůsobit i její pěstování. Vždy jen v přenosné nádobě a vždy v lehčích.


Pochází z Paraguaye a Brazílie, kde je dodnes používána jako tradiční medicína domorodého obyvatelstva. Stévie vyžaduje teplo a světlo. Stevie není náročná na živiny, pouze na chudých půdách se hnojení doporučuje.


Zde se stává jednoletou rostlinou, kterou je třeba předpěstovat ve skleníku a takto získané sazenice teprve vysazovat do volné půdy. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky.

Pleťová voda – stačí do sklenice vody nakapat pár kapek stévie a potírat pleť. Kromě čištění pleti působí také při bodnutí hmyzem, bojuje s akné. Pomáhá předejít zubnímu kazu, zubnímu kameni a aftům.


Stevie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního, je vhodná i pro diabetiky, lidi v redukčním režimu či pro kohokoli, kdo chce omezit konzumaci řepného cukru. Jo, pro mě má taky stévie trochu takovou kovovou pachuť, víc mi chutná lippie. Sušenou stévii jsem v Čechách prodávat neviděla, vozí mi ji kamarádka z Bolívie a sladí mi s ní maté. Jinak jsem zkoušela čerstvou míchat do tvarohu, aby vznikl sladký krém – jde to, ale žádný zázrak to není.


Doma si snadno vyrobíme extrakt - stéviové lístky vyvaříme na tekutinu a tu pak redukujeme až do velkého zhousnutí. Při použití zvenčí oceníte její výrazné hojivé účinky. Například po bodnutí hmyzem, při aftech nebo při akné. Dost podstatný je i fakt, že při zkoumání nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky. Zkrátka ideální sladidlo.


Zdravý den Stevia kapky 50ml Ochucené kapky jsou ideální pro použití se všemi vašimi sportovními doplňky, ale také kávy, vloček a různých pokrmů. Tyto kapky neobsahují navíc. Po žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velmi dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu.


Je to cukrová tráva, pocházející z jižní Ameriky. Můžete si jí vypěstovat prakticky kdekoliv. Doma na okně, balkoně, zahrádce nebo ve skleníku.


Smícháme všechny suroviny se čtyřmi žloutky a do směsi zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Proto pojďte si spolu s námi a stévií sladkou osladit život. NE – lze použít pro potraviny typu me ovocná šťáva. Pri ich použití postupujte podľa pokynov na etikete.


Kompost ochráni rastlinu v lete pred vysychaním. Ak stéviu zasadíte do kvetináča, uistite sa, že dostane rovnako kvalitné hnojivo a mulčovanie. Rastie pri brehoch potokov alebo v blate.


V žebříčku 1Greatest Singers of All Time časopisu Rolling Stone se umístila na 98.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky