pátek 26. července 2019

Okrasný živý plot

Na stříhaný živý plot jsou z jehličin vhodné cypřišky ( Chamaecyparis ), výborným keřem je tis ( T axus ), který snese i hluboký řez a spolehlivě obrazí, na rozdíl od jiných jehličin, i ze starého dřeva. Sledujte růst Kouzelného živého plotu v naší fotogalerii ! Dřišťál Thunbergův - Berberis thunbergi Atropurpurea. O živý plot sa treba starať.


Rovnako ako záhradu s trávnikom treba kosiť… Starostlivosť o živý plot pritom nie je až taká náročná. Ak máme požiadavky na výšku plota alebo ho túžime mať pravidelne kvitnúci, je potrebný minimálne presvetľovací rez.

A nemali by sme zabúdať ani na vystrihávanie odumretých a odkvitnutých častí. Keďže živý plot zostáva na jednom stanovišti niekoľko rokov, musíme mu náležite pripraviť pôdu, aby bol rast krovín vyrovnaný a silný. Kroviny pri voľne rastúcom plote sadíme spravidla do jamiek, do vopred hlboko zrýľovanej prehnojenej pôdy. Je estetický, jako ochrana před větrem, prachem či hlukem pak účinnější, nežli zeď.


Můžete zvolit nesčetně podob, malý či velký, listnatý či jehličnatý, krásně kvetoucí… Navíc poskytuje útočiště mnoha užitečným živočichům, často v něm hnízdí i ptáci. Poslouží nejen jako ohrazení zahrady, ale i na zajímavé předěly a průhledy. Plot živý a neživý Plot může být pokryt neprůhlednou vrstvou zeleně, která bude zachytávat prach z ulice.


Listy se vzájemně překrývají a plot ochraňují.

Máte prosím někdo živý plot z okrasných trav nebo bambusu? Nenáročný živý plot na půdu a ošetřování. Kromě extrémně kyselé půdy dokáže růst kdekoliv, i tam, kde jiné rostliny nemají šanci. Upozorňujeme Vás, že po zmene predajne, bohužial nemôžeme prevziať terajšie údaje z Vašeho nákupného košíka, zoznamu, ani porovnanie tovaru.


Ak má niekto záhradu alebo kúpil dom zo záhradou a chce si zabezpečiť súkromie , tak najlepšou príležitosťou je vysadiť si živý okrasný plot. Zazimování růží, jak vysadit živý plot, okrasné dřeviny - Listopa díl druhý 25. I během hezkého listopadu můžeme pokračovat s výsadbou okrasných keřů a stromů. Dobrý den, potřeboval bych poradit, jaký mám vysadit keř, který by zamezil zvědavým pohledům.


Všetky rastliny za výbornú cenu skladom. Vyberajte a objednajte kvalitné sadenice. Když se nás zákazníci ptají, jaký koupit plot na zahradu, zmiňujeme právě DEKOLUX a LUXANET. Okrasná pletiva DEKOLUX jsou vyrobena z poplastovaného drátu.


Pokud byste chtěli více okrasný keř než klasické bambusové tyčky, můžete zkusit sazenice z rodu fargesia, které rostou v trsech a nerozrůstají se okolo. Ohledně půdy, ta by měla být spíše neutrální až mírně kyselá a propustná. Trávit čas na zahradě můžeme i tím, že jíme to, co se nám nabízí.


Plot z nepůvodních jedlých dřevin. Pokud tyto rostliny plní i funkci plotu, tím lépe. Pro živý plot ale musí být i husté, keřovitě kompaktní, vzrůstné ani moc, ani málo, chutné a krásné.

A také vhodné pro dané stanoviště, s ohledem na oslunění, typ půdy a vláhu. Z niektorých typov okrasných drevín, krov sa dá vytvarovať krásny a monumentálny živý plot. Najzaujímavejší živý plot je z bršlenu, ktorý je vysoko okrasná drevina. Táto drevina sa jednoducho strihá živý plot z nej je najkrajší zo všetkých v okrasnej záhrade. Niektoré majú aj výrazné plody či farebne alebo tvarom a dodávajú tak moderný a ľahký dojem života.


Na podzim se totiž budete kochat pohledem na pestrobarevné listy. Protože jsou tyto keře opadavé, poslouží ideálně k oddělení dvou částí zahrady nebo vytvořit stěnu u pergoly – funkci předělu plní spolehlivě po celý rok. Některé druhy keřovitých borovic a klečí je ale možné pravidelným zaštipováním jarních výhonů tvarovat, čímž dosáhneme kompaktního tvaru a malého vzrůstu.


Borovice roste velmi pomalu a zabere hodně místa na šířku (metru a více).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky