pátek 19. července 2019

Trvalkový záhon nákres

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Mezi další možná témata mohou patřit výsadby v podrostu vzrostlých dřevin, formální trvalkový záhon s intenzivní údržbou, záhon nenáročných druhů bylinek, lékárenský záhon a mnoho dalších krásných témat, které vám mohou v z. Aby trvalkový záhon pôsobil harmonicky, treba pri výbere rastlín uplatniť trochu dômyselnosti. Skôr vynikne kombinácia trvaliek s rovnakými pestovateľskými nárokmi, odlišnou výškou a rastovou formou (môžu rásť trsovito, plazivo alebo vzpriamene) ako mišmaš.


Pôsobivejšie efekty docielime, ak si zvolíme menej druhov, ale viac kusov z jedného druhu.

This feature is not available right now. Každý trvalkový záhon musí být před výsadbou mimořádně pečlivě vyčištěn a půda obdělána. Poté přidáme a opět pečlivě zapracujeme organickou hmotu (vyzrálý kompost případně uleželý hnůj) a s mírou doplníme průmyslová hnojiva.


Rostliny zde zůstávají dlouhou řadu let, takže každé ošizení by se nám vymstilo. Kvetoucí trvalkový záhon jistě patří k jedněm z nejhezčích partiím zahrady, a pokud se vyberou vhodné rostliny, pak není problém aby kvetl již od časného jara do pozdního podzimu. Jak už název ´trvalky´ napovídá, jde o rostliny vytrvalé a občas používané jméno pereny je přímo odvozeno od latinského perennis – vytrvalý. Trvalky - jak se dělá trvalkový záhon Příprava: Čím lépe je plocha připravena, tím rychleji vám půjde výsadba od ruky.


Zryjte půdu do hloubky až 30. Trvalkový záhon Na Instagramu se mi sešlo pár dotazů na složení mého trvalkového záhonu.

Dala jsem tedy dohromady seznam základních druhů, které jsem použila a které se mi osvědčily. Jak vysadit trvalkový záhon tón v tónu Irena Forejtová Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo přestanou kvést. Následujícím trvalkám se bude nejlépe dařit na slunném stanovišti a budou zde bohatěji kvést. Pokud necháte na čas záhon chvíli bez dozoru, dovedou vitálnější jedinci prorazit netkanou textilii skrz dolů a opět pro vás bude jejich následná likvidace o dost náročnější než bez použití netkané textilie.


Tento týden mám narozeniny a to znamená, že má narozeniny i náš trvalkový záhon , protože jsme ho vysadili přesně v den mých narozenin před třemi lety. Nikdo si asi nedovede představit okrasnou zahradu, ve které by chyběl květinový – trvalkový záhon. Na zahrádce prostě musí zajímavé trvalky růst. Keď navrhujem kvetinový záhon – tvarovo aj farebne zaujímavý a celoročne atraktívny –, tak trochu závidím maliarom a sochárom, ktorých diela po dotvorení zostávajú nemenné. Vďaka týmto premenným je výsledok vždy neistý.


Pokud toužíte po pestrobarevném záhonu, který není příliš náročný na péči, založte si záhon s trvalkami. Rozhodně u něj strávíte méně času než například u záhonu s letničkami, který se musí zakládat každý rok znovu. Je-li dobře založený a ošetřovaný, vydrží bez přesazování pět let i déle.


Přitom obnovováním lze značnou část rostlin rozdělit a znovu použít. Výběr trvalek je tak bohatý, že lze sestavit vhodné skupiny prakticky pro každé stanoviště, jen je třeba vybírat druhy, které mají obdobné požadavky. Tento postup platí zejména tehdy, chcete-li založit trvalkový záhon ve stylu starých anglických zahrad. Jestliže plánujete postupné vysazování záhonu a dosazování rostlin během několika let, zakryjte povrch půdy netkanou textilií, která částečně zabrání růstu plevelů.


Je potřeba ji rozprostřít do tvaru záhonu, po stranách ukotvit nebo zatížit a vyřezat do. Záhon je prostorově poměrně náročný. Trvalky jsou vysazovány do barevné mozaiky po více kusech od jednoho druhu tak, aby byl záhon efektní co nejdelší dobu.

Súčasťou každej záhrady by mal byť kvetinový záhon. Ideálne trvalkový, pretože sa oň nemusíme až tak starať. Založiť si však môžeme aj sezónny záhon, ktorý budeme každoročne obmieňať.


Skorá jar je najvhodnejšia na jeho založenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky