úterý 23. července 2019

Trvalky na zahradě

Trvalky patří mezi nejvděčnější zahradní rostliny. Péče o ně není příliš náročná, stačí je jen vysadit, pak už rostou v podstatě samy. Poradíme vám, jak si je rozmnožit a jak se o ně postarat, aby vám v zahradě vydržely kvést a vonět co nejdéle.


Pěstování růží má tradici dlouhou několik století a jen těžko najdete jinou rostlinu, která by byla šlechtěna tak intenzivně. Krásné kvetoucí trvalky pro zahradu - pýchajakákoli milenka venkovského domu a příměstské oblasti.

Na rozdíl od jednoročních rostlin jsou dobrá. Patří sem řada květin, bylinek, jedlých rostlin, kvetoucích trvalek, trvalky dobře množitelné, rozrůstavé a mrazuvzdorné. Také trvalky nostalgicky spojené se starými časy našich zahrad.


Hravé lupiny zazáří ve venkovské zahradě. Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus) se hodí hlavně do venkovské zahrady. Květy této trvalky mohou být.


Na urovnaný a uhlazený povrch řídce rozházíme semena a zakryjeme je zcela slabou vrstvou prosátého říčního písku, kterou mírně přitlačíme, nebo misku založíme do studeného pařeniště. Zahradničení na ekologické bázi bez chemie a jiných pomocných přípravků je mezi zahrádkáři populární, asi je to tím, že si mnohem více vážíme přírody, která už na sobě dává znát léta nevhodného hospodaření.

Roste na stejném místě, krásně kvete, často voní. Bez trvalek to na zahradě snad ani nejde. Kvetoucí, stálezelené, nízké i vyšší rostliny naleznete u nás. Vyberte si ty nejlepší trvalky z široké. Skalničky a trvalky na zahradě 13.


Jedná se o chráněnou rostlinu, nesmí se brát. Vynikají rozmanitým vzhledem i velikostí, mají. Pokoušíme se měnit složení půdy, odvodňujeme nebo zavlažujeme, dodáváme do půdy chybějící živiny, bojujeme proti chorobám, škůdcům a plevelům a při tom všem nám neujde ani jeden krásný okamžik – od prvních ptačích písní až po poslední květ na zahradě. Nevysazujte je, pokud máte na zahradě výrazný problém se slimáky.


Slimáci vlčí boby milují a dokážou je bezezbytku zlikvidovat. Vysévat lze ještě v červnu, avšak z takto pozdního výsevu vykvetou až příští rok. Astra podzimní bílá (střední) - Oblíbená trvalka, která kvete skoro celé září, když už se na zahradě tolik květů neobjevuje.


Přečtěte si o tématu trvalky na zahradu. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam nejoblíběnějších článků s klíčovými slovy trvalky na zahradu, které hledáte. V naší encyklopedii najdete články, fotografie i videa k tématu trvalky na zahradu.


Na Instagramu se mi sešlo pár dotazů na složení mého trvalkového záhonu.

Dala jsem tedy dohromady seznam základních druhů, které jsem použila a které se mi osvědčily. Místa pod velkými dřevinami, na okrajích keřových skupin, v rohu u plotu zahrady a před tmavými jehličnany prosvětlí vyšší trvalky se světlými květy, vyžadující polostín až stín, čerstvou a stále přiměřeně vlhkou půdu. Vybírejte druhy s hezkým ornamentem listů, které později krásně vykvetou. Záhony zřizujeme nejčastěji podél cest, můžou být jednostranné nebo oboustranné. Rostliny nižšího vzrůstu sázíme blíže cesty, vyšší rostliny do pozadí.


Tyto druhy používáme jako půdopokryvné, na lemování obrub výsadeb a trvalkových záhonů. Většinou mají velmi nízké nároky na údržbu a výživu a na zimu je nemusíme přikrývat. Zalíbily se vám okrasné půdopokryvné trvalky u sousedů nebo na cizí zahradě ? Pak máte nejvyšší čas je v srpnu zasadit, aby se dobře zakořenily do zimy. Hlavně na začátku tak nejspíš oceníte mou radu či vedení, tedy parťáka v podobě zahradního poradce a kouče.


Zahradního poradce a kouče tedy může využít kdokoli, kdo touží po krásné zahradě navržené přesně na míru jemu a jeho rodině, a přitom nechce předat celou odpovědnost za její tvorbu a údržbu profesionálům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky