středa 31. července 2019

Bledule jarní pěstování

Léčivé účinky bledulí Cibulky bledulí obsahují jedovatý alkaloid galathamin, který se ve stopovém množství používá ve farmaceutickém průmyslu k léčbě poruch centrálního nervového systému, například k léčbě obrny nebo zánětu nervů. Bledule letní (Leucojum aestivum) je vysoce ohrožená, má květy menší než bledule jarní. Pořád přemýšlím, proč někomu bledule nekvetou. Tohle je poznámka zvláště pro Lídu. Jestli těm bledulím nevadí, že rostou mezi jinými rostlinami.


Bledule patří mezi jednu z rostlin, která je nazývána taky posel jara.

Její jemné bílé květy ve tvaru zvonečku se jemně sklánějí k zemi. Podobné články: Ladoňky – Scilla Jarní květiny do stínu Botanické šafrány – krokusy Pěstování narcis ů Pěstování sasanek. Mohlo by vás zajímat: Jak nachystat begónie před sázením V březnu nebo na začátku dubna. Bledule však má širší list, větší květy a kvete později než sněženka. V našich končinách se rostlina vyskytuje ve vlhkých lesích.


Pro pěstování bledule jarní proto zvolte vlhčí místo. Ani vyjmuté cibulky nesnášejí vysychání, proto bleduli jarní zakoupenou online vysaďte rychle. Bledule jarní se množí jak semeny tak postranními cibulkami.

Kvete o něco později, duben-květen. Bledule se velice dobře uplatní mezi dalšími janími cibulovinami v podrostu řídkých dřevin, které jim poskytují polostín. Podobně jako Galanthus je lze velice dobře i přirychlovat. Sněženky a bledule vypadají sice podobně, ale přesto mají rozdílné požadavky na život.


Můžete se jimi kochat ve volné přírodě nebo si je vypěstovat na zahradě. Bledule se v přírodě rozrůstají v údolí a okolo potůčku, i tyto stanoviště však začínají ubývat, hlavně vlivem nešetrného zemědělství a nadměrného používání chemických hnojiv a herbicidů. Dříve u nás bývala poměrně hojná, ale nežádoucími zásahy do krajiny, jako jsou meliorace a znečištění, jí však velmi uškodily. Je tedy spíše vzácná, ale pokud se již někde vyskytne, vytváří rovnou kobercové porosty, takzvaná bledulková údolí, na která je v době květu opravdu úchvatný pohled.


Holandské výběrové cibuloviny. Na jaře kvetoucí cibuloviny a trvalky se vysazují od září do prosince. Kultivary vybíráme na plantážích u. Ty jsou bílé, zvonkovité a na každém.


Spatřit bledule ve volné přírodě je však bohužel čím dál vzácnější. Vinou neuvážených melioračních opatření a intenzivní zemědělské činnosti bledule ztrácí své přirozené útočiště – trvale vlhké půdy lužních lesů. I proto jsou dnes kriticky ohroženým druhem, a pokud se situace rapidně nezlepší, úchvatné pohledy na údolí plné bledulí dost možná zůstanou jen v našich vzpomínkách. Pěstování Pěstuje se v záhonech, jako skalnička ve skalkách , v přírodně krajinářských parcích vhodná rozvolněně ve větších skupinách jednoho druhu.


Dobře snese slunečné i polostinné polohy, preferuje živné vlhké propustné hlinité půdy.

Okvětní plátky mají žlutý lem, jsou listovitého tvaru na koncích se žlutozelenou skvrnou a svým uspořádáním tvoří zvoneček. Zahrada olemovaná živými rostlinami působí honosně, moderně a svěže. Leucojum ( Bledule ): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej.


Obloukovitě prohnutý stvol nese jeden nebo dva květy, okvětní lístky jsou stejně velké, na konci poněkud ztloustlé se žlutou či nazelenalou skvrnou. Bleduli si mnoho lidí plete se sněženkou, ale bezpečně ji poznáme podle lesklých, tmavě zelených listů. Pokud jste na podzim zasadili jejich cibulky , v březnu a dubnu se můžete potěšit květy: bílými zvonci se žlutými nebo žlutozelenými skvrnkami. Už před tisíci lety si lidé všimli léčivých a povzbuzujících účinků listů této dřeviny.


Aby jarní květy krokusů, tulipánů, narcisů, bledulí nebo hyacintů byly dostatečně vitální, cibule okrasných cibulovin vysazujeme nejlépe od poloviny září a počátku října. Ukážeme si, jak sázet okrasné cibuloviny do trávy. Začneme tím, že si vyryjeme kruh o průměru cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky