pondělí 22. července 2019

Ibišek čínský

Při zakořeňování je řízky třeba přikrýt skleněnou láhví nebo polyetylenovým sáčkem. Doporučuje se půdní směs sestávající se ze stejného poměru drnovky, listovky, humusu, rašeliny a písku. Egyptsky se jmenoval hib, řečtina toto slovo užívá v obměně ibis. Rod Hibiscus ( prosvirník, ibišek) zahrnuje asi 2druhů.


Jako okrasné rostliny se ibišky pěstují v mnoha formách. Můžou dosahovat až metrů výšky, ale většinou jsou okolo metru.

Ve volné přírodě může dorůst do výšky i 1cm. Bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů v barvách od. Asie, kde byl hlavně v oblasti Číny kultivován. Pokojový ibišek čínský (Hibiscus rosa–sinensis) není potřeba představovat. V létě bychom mu měli dopřát letnění, můžeme ho postavit na terasu, na.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Je snadko tvarovatelný a pro jeho krásnou barvu dotvoří jakoukoliv zahradu. Aktuálně známe více než 2druhů ibišku. Asi nejčastěji potkáme krásný ibišek čínský neboli čínskou růži ( Hibiscus rosa–sinensis ), běžně pěstovaný jako pokojová rostlina.

Jsou to dřeviny i byliny s nápadnými květy, rozšířené v tropech a subtropech celého světa. Některé druhy jsou využívány jako okrasné rostliny, dále jako potravina – ibišek syrský, ibiškovec jedlý, v textilním průmyslu či truhlářství. V horkých dnech kořenový bal venku vysychá daleko rychleji než v interiéru. Přes zimu pak pamatujeme na chladnější přezimování ibišku, nejlépe v teplotě 10–°C.


Po celý rok pak dbáme, aby měl ibišek maximum světla. Protože ale nesnáší sucho. Největší ozdobou, pro kterou se tento ibišek pěstuje, jsou rozmanité zvonovité květy, které mohou být jednoduché či plné, v barevných odstínech od bílé přes žlutou, oranžovou, růžovou až po sytě červenou. V tomto příspěvku bych se ráda věnovala pokojovým ibiškům, někdo je znáte také pod názvem čínská růže. Nebudeme je zaměňovat s mrazuvzdornými ibišky syrskými (Hibiscus syriacus), o kterých pohovoříme jindy, třeba v létě, až nám na zahrádkách pokvetou.


Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Ibišek – foto Ada Adámková. Druhá polovina léta je na kvetoucí keře skoupá, takže o to více oceníte druhy, jež v tomto období bohatě a zajímavě kvetou. Zkuste si do zahrady vysadit ibišek syrský a propadnete jeho kouzlu. Listy jsou lesklé, tmavozelené, menší než u ibišku čínského.


Neupravované keře dosahují velkých rozměrů. Syrské ibišky ( Hibiscus syriacus ) někdy označujeme jako venkovní , abychom zdůraznili, že mohou v našich podmínkách přežít venku i zimu (jejich listy v zimním období opadávají). V našich podmínkách ho však pěstujeme pouze v květináčích.


Jako pokojový ibišek obvykle označujeme ibišek čínský neboli čínskou. Tropický ibišek musí být v květináčích, abyste jej mohli v zimě přesunout dovnitř a nechat jej venku po zbytek roku.

Nedoporučujeme, abyste jej v teplých měsících vysazovali do země a vykopali je v chladných měsících, protože tento proces ibišek oslabuje. Než to zjistíte, ibišek může už být shnilý a není schopen produkovat nové kořeny. Hibiscus rosa-sinensis) ibišek dřípen ý (Hibiscus schizopetalus) ibišek konopný (Hibiscus cannabinus) ibišek lípovitý (Hibiscus tiliaceus) ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) ibišek syrský (Hibiscus syriacus) ibišek tr. Dalším oblíbeným ibiškem je ibišek čínský (Hibiscus rosa–sinensis), který se u nás pěstuje jako pokojová rostlina s možností letnění.


Tomu listy za normálních podmínek neopadávají. Dům a zahrada - Ibisek cinsky bazar. Prodejte snadno a rychle na Bazoši. Přes půl milionů uživatelů za den.


Najděte co potřebujete ve Vaší kategorii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky