pondělí 22. července 2019

Bylinky na zahradě

Některé bylinky odpuzují škůdce, a tak je příhodné je vysadit vedle zeleniny. Podle potřeb bylinek prokypřete půdu rytím nebo přehrabáním, těžkou půdu můžete také vylehčit pískem. Většinou se bylinky nemusí přihnojovat, stačí trocha kompostu na jaře.


Nikdy nepoužívejte chemické postřiky. Kromě ovoce, zeleniny mají právě i bylinky na zahradě své místo. Nezmiňuji už takové jako je pažitka, česnek, kopr, petrželka – tyto už se dají.

Podívejte se na divoké bylinky , které můžete zrovna teď sbírat třeba u vás na zahradě. Najdeme mezi nimi jednoleté ale i vytrvalé druhy. Na zahradě totiž šetří místo, protože umožňuje pěstování bylinek v několika výškových úrovních, jejichž množství záleží na vás a na velikosti základny. Proto dobře prospívají i na kamenité terase či zídce, kde se jako husté zelené ostrůvky zapojí i mezi kvetoucí hvozdíky a netřesky. Na slunnou terasu se hodí zejména šalvěj, tymián (příbuzný mateřídoušky) a saturejka.


Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce. Dekorativní vzhle nenáročná péče, příjemná vůně i chuť: to vše vám mohou nabídnout.

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Kupovaným bylinkám někdy prostě nevěříme. Neznáme jejich půvo nemůžeme si být ani jisti, že byly. Proto jsme vybírali druhy, které potřebují slunce. Bylinky z obchodu jsou pro nás tak trochu anonymní. Jsou krásné na pohled – co víc si přát?


Stačí pro ně vyčlenit malý kousek zahrady, vlastní bylinkářství můžeme založit i na balkóně či okenním parapetu. Aromatické bylinky se opravdu vyplatí pěstovat. Mák nahoprutý je překrásná dvouletka, ale je potřeba jej vysít v půli července, maximálně do konce července, abyste se dočkali květů v příštím roce.


Zahrada nabízí v pěstování mnoho možností. Další možnost se nabízí pěstování ovoce. Je velmi praktické pěstovat bylinky v zahradě, protože nejenže krásně voní a zdobí zahradu svými květy, ale navíc jsou multifunkčně použitelné.


Pěstujte bylinky doma i na zahradě ! Na vlastní zahradě nebo v nádobách na terase ovšem jistě nevypěstujeme vše, co potřebujeme ke spokojenosti. Pojďme tedy zvolit kompromis – co půjde, to si vypěstujeme, to ostatní seženeme od kvalitních prodejců, kteří se mohou za prodávané bylinky zaručit. Jak pěstovat bylinky na zahradě Bylinkou je rostlina, kterou můžete využít v kuchyni nebo k léčebným účelům.


Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky.

Dozvíte se mimo jiné, jak rostliny v záhoně nakombinovat, aby bylo pěstování bylin radostí po celou sezónu. Pěstování není rozhodně pro lenochy. Zkušená odbornice Christine Rechtová vysvětluje, jak se pěstují bylinky na okně, na balkoně nebo na zahradě. Všechny pěstitelské návody si můžete lehce vyzkoušet.


Kniha přináší mnoho námětů na umístění rostlin v zahradě, výrobu truhlíků i užití bylinek v kuchyni či jejich konzervaci. Publikace obsahuje barevných fotografií a barevných kreseb. Určitě mnohé z nich znáte, mnozí všechny, přesto jsme připravili seznam bylinek, které by v zahradě , na balkóně.


Pro začátečníky doporučujeme zakoupit rovnou sazeničky. Můžete si je vypěstovat také doma, abyste je měli v kuchyni stále čerstvé při ruce. Stačí jen mít to správné vybavení a vědět jak začít.


Věnujte jim péči a bylinky Vám ji mnohokrát oplatí svojí vůní, krásnými barvami, ale i chutí a příznivým vlivem na Vaše zdraví. Výjimka jsou saturejky – uvádím zde dvě – saturejku zahradní a saturejku horskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky