čtvrtek 25. července 2019

Břečťan kavkazský

Tato zahrádkáři oblíbená venkovní rostlina slouží nejen jako populární dekorativní popínavka, ale má i léčebné účinky. Popis rostliny: Rostlina z čeledi aralkovité – Araliaceae a rodu břečťan , která dorůstá metrů. Původní druh je domácí od Kavkazu až po Irán. Hedera colchica je typickou rostlinou s poměrně velkými a do široka stavěnými vejčitými listy.


Jedna z nejkrásnějších odrůd pestrolistého břečťanu s modrými dekorativními plody. Kavkazský (perský) břečťan , je velice atraktivní druh, který se oproti běžným břečťanům honosí velkými listy, jež mohou být větší než dlaň.

Na stanoviště je poměrně nenáročný, upřednostňuje však vlhkou, dobře propustnou, zásaditou, humózní půdu. Mrazuvzdornost se uvádí do -°C (zóna 6a). Kavkazský břečťan , je velice atraktivní druh, který se oproti běžným břečťanům honosí velkými listy, jež mohou být větší než dlaň dospělého. Je odolnější než břečťan kavkazský , ale ne tak jako břečťan obecný.


Kavkazský pastevecký pes, též kavkazský ovčák nebo zkráceně kavkazan) je psí plemeno, původně určené k obraně a hlídaní dobytka. Novinka Pnoucí odrůda s dekorativními zelenými listy s jemnou bílo šedým žilováním. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu. Oproti břečťanu obecnému vyžaduje teplejší a více chr.


Vzdušné přičepivé kořínky sloužící jako opora.

Vytváří husté stěny a roste rychleji než břečťan obecný. Listy velikosti až cm. Popínavky do stínu: břečťan obecný, kanárský, kavkazský a pestré kultivary Na zahradě můžete využít pestrolisté kultivaru břečťanu obecného, nebo exotický břečťan kanárský či kavkazský.


Zakryjí půdu, porostou zeď i starý strom. Pochází z jihovýchodní Evropy a Malé Asie a za Kavkazem dosahuje jeho rozšíření až po severní Irán. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.


Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Můžeme celoročně, ale nejlepší období je od prosince do ledna. Při teplotě 18–22°C a zvýšené vzdušné vlhkosti nám zakoření. Břečťan se nejlépe množí řízkováním. Známo je několik druhů, jako je břečťan kavkazský , kanárský nebo obecný, který má ovšem asi odrůd.


Maximální počet taxonů ve výběru. Má silnější a robusnější listy než běžné břečťany. Dobře a poměrně rychle roste na. Chrakteristika: Brečtan ´Sulphur Heart´ má veľké srdcovité zelené listy s výraznou žltou kresbou. Kvitne na jeseň nevýraznými krémovo zel.


Jak si vypěstovat břečťan Pokud jste se rozhodli pro pěstování břečťanu, saďte sazenici břečťanu nebo semena břečťanu či řízky do stínu. Platí pravidlo, že čím více zelená odrůda břečťanu, tím více stinné místo by to mělo být. Využití: V antice byl břečťan symbolem veselosti a opilství, břečťanový věnec byl atributem tehdejších bohů nevázaného života.

Je také dobře známou léčivou rostlinou, individuální užití se však nedoporučuje, rostlina je totiž jedovatá. Z plodů se v minulosti získávalo i barvivo pro barvení vlny a látek (růžová, šedá). Pěstuje se v zahradách, byla.


Z těchto dvou typů je teplomilnější. Má poměrně větší listy, než břečťan obecný a také rychleji roste. Není ale vhodné ho vysazovat ve vyšších polohách. Stejně jako břečťan obecný, také břečťan kavkazský řadíme mezi okrasné rostliny.


Má velké oválné listy srdčité listy. Kultivar Sulphur Heart se žlutým středem listu vysazujeme v teplejších oblastech na chráněná stanoviště. Odrůda ´Wingertsberg´ se zase v zimě barví dočervena.


Méně se pěstuje břečťan kavkazský a irský s většími listy na dlouhých řapících. Všechny tyto dřeviny potřebují polostinné stanoviště s humózní a kyprou půdou. U břečťanů někdy dochází k poškození paradoxně během zimy, kdy mohou být listy popáleny sluncem.


Přikládám skvělý odkaz, vztahující se k popínavkám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky