středa 17. července 2019

Stříhání růží po odkvětu

Stříhání růží po odkvětu je takzvaný letní řez růží. Používá se hlavně u stromkových a velkokvětých růží a používá se na zkrácení příliš rychle rostoucích výhonů. Jde v podstatě o odstranění odkvetlých poupat.


Bez letního řezu by nebylo možné získat zdravé květy a také by výhony rašily příliš vysoko a keř by se tak stále oslaboval. Průklest u vybraných typů růží se ve většině případů provádí po odkvětu. U mnohokvětých růží, polyantek a floribund odřízneme po postupném odkvětu všech květů celé květenství nad prvním listem.


Dnes jsou již některé vysloveně záhonové růže ze skupiny mnohokvětých šlechtěny k tomu, aby se po odkvětu „samy čistily“, tj. Instrukážní video portálu zahradkar. Tématem dílu je správný řez po odkvetení růží. Pořadem provází Dana Gajdošíková. Po odkvětu řez omezíme jen na zkrácení odkvetlých postranních výhonů na tři až pět oček.


Pokud zjistíme, že hlavní výhony začínají kvést slaběji, zkrátíme je na spodní mladý, bujně rostoucí výhon. Květinám pomůže úspěšně přečkat zimu. A pozor, rozhodně není dobré se uchýlit k přehnaně razantnímu prořezu. Velkokvěté růže určitě nesmíte řezat příliš nakrátko.


Hrozí totiž, že jinak přes zimu zmrznou. Po odkvětu lze u remontantních zakrátit boční odkvetlé výhony, aby kvetly ještě jednou. Takže dost dobře nechápu, proč jste ji stříhala na ježka. Spíš musíte svůj záměr přizpůsobit té růži , ona neporoste přesně podle vašich představ.


Potřebuje trochu narůst, když ji vždycky oholíte, tak se opětovným tvořením výhonů neustále znovu bude zbytečně. Jedná se o druhy velkokvětých, mnohokvětých, stromkových, zakrslých a vícekrát kvetoucích pnoucích růží. Pak si přečtěte následující řádky, které vám mimo jiné poradí, jak tyto nádherné exotické rostliny přesazovat, co s nimi v zimě, na jaké choroby si dát pozor a jak lze orchideje množit. Vždy po odkvětu opakujeme letní řez doporučeným způsobem, čímž můžeme z jednoho původního výhonku získat až tři květy po sobě. Důležité je vědět, že pokud provedeme i druhý letní řez (v srpnu), nemusí být už tak hluboký.


Schyluje se totiž už k slabší dynamice růstu a vynucený výhonek by neměl šanci vytvořit do zimy květ. Klasické keřové roubovance čeká řez až na jaře, jinak je tomu ale u smutečního typu růží se splývavými výhony. Aby tyto zajímavé růže krásně kvetly, zkraťte je po odkvětu přibližně na dvě očka a pro postupné zmlazení rostlin vyřežte každý rok nejstarší výhony. Aby stříhání růží nebylo tak snadné, pozor si musíte dát na keřové a popínavé růže, které kvetou jen jednou za rok. Ty je nutné prosvětlit ihned po odkvětu.


Ochrana růží před chorobami Růže jsou poměrně náchylné na nejrůznější choroby, zejména pokud jim nevyhovuje stanoviště nebo mají nedostatek živin. Proto růže pravidelně kontrolujte, abyste choroby včas zachytili a mohli proti nim zakročit, ať už chemicky postřikem insekticidů nebo fungicidů nebo biologicky. Plody, které se vytvoří po odkvětu , ubírají rostlinám živiny a zabraňují růstu dalších květů, proto je odstraňujte již v průběhu roku a samozřejmě také před zazimováním. Plané výhony, které někdy z podnože vyraší, vyřízněte či vytrhněte celé.


Po odkvětu seřízneme celé květenství nad prvním listem, pokud se samy nečistí. Patiové a miniaturní růže příliš nezkracujeme, stačí probírka či lehký jarní řez. Pokud méně kvetou, můžeme řezat hlouběji. Po těch mrazech nevím jestli mám odstranit omrzlé listy, myslím jen ty větvičky a nechat dlouhé šlahouny.


Nevím zda obrostou, nebo se musí zkrátit. U některé růže vzhledem k velkému větru opadaly lístky a zbyly jen ta větvičky. Omlouvám se, jsem úplný laik.


Ihned po odkvětu růži zbavte uvadlých květů, aby jí neodebíraly sílu pro další případné květenství Dále růže prohlédněte, jestli neprodukují podnože neboli vlky. Jsou to silné a vysoké vzpřímené výhony, které však odebírají růži sílu a mohou ji tím až zahubit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky