středa 17. července 2019

Jak sázet bylinky do truhlíku

Připravte si bylinkový truhlík se Zahradnickou kuchařkou. Použité produkty značky Vita Natura od Rašelina Soběslav jsou zcela bez chemie. Jak správně sázet bylinky do truhlíku nebo do nádoby? Nejprve musíte zvolit správnou nádobu,o tom se dočtete na stránce truhlíky a nádoby pro bylinky.


Jednoleté bylinky vhodné k předpěstování Majoránka zahradní. Patří neodmyslitelně ke koření, které snad používá úplně každý.

Má také skvělé účinky – podporuje vykašlávání hlenů, čaj tedy působí příznivě i při nachlazení. Působí také proti migrénám. Do jednoho truhlíku sesazujeme rostliny se stejnými nároky. Proto třeba chilli papriky , které potřebují hojně vody a více živin, raději dáme zvlášť. Máme-li místo, nezapomeneme si samozřejmě pěstovat také petrželovou nať a pažitku.


Bylinky můžete zasazovat do květináčů, truhlíků nebo petrželáků, podle libosti. Jen se ujistěte, že nádoba nebude svou velikostí bylinku omezovat. Do truhlíků můžete seskupit i více různých bylinek, vždy by ale měly mít podobné nároky na světlo i závlahu.

Jak kombinovat bylinky v truhlíku: Které se k sobě hodí a které se nesnesou? Petrželka, pažitka, bazalka, majoránka, kopr, tymián, máta, levandule… Není nad to mít čerstvé bylinky stále po ruce. A to i pokud žijete v bytovce nebo panelákovém bytě. Příliš místa vám nezaberou.


Do truhlíku na balkon totiž spolu můžete umístit hned několik druhů. Stačí jen vědět, kterým to vedle sebe svědčí a které se navzájem nesnesou. A když prostor není, vysaďte několik druhů do jedné nádoby. Jen si předem zjistěte, jak moc se bylinky rozrůstají. Mezi nejznámější bylinky , které se dají pěstovat v květináči či truhlíku patří bazalka, petrželka, levandule, tymián, rozmarýn, oregano, pažitka, meduňka, máta či koriandr.


Pro přezimující bylinky jsou ideální květináče z terakoty, která je mrazuvzdorná a má skvělé tepelně izolační vlastnosti. Bylinky nejlépe do keramických květináčů Na vyklíčení semínek a udržení jemných mladých bylinek v květináči nejlépe poslouží domácí mini skleník. V květinářstvích nebo obchodech s domácími potřebami se dají sehnat i hezké dekorativní kousky, které z estetického hlediska nebudou v místnosti vůbec překážet.


Do jakéhokoli truhlíku doporučuji kombinovat rostliny převislé se vzpřímenými. Barevnost můžete vybrat podle sebe, o počtu rostlin v truhlíku se poraďte, každý druh se jinak rozroste. Nás truhlík má centimetrů a je v něm pět rostlin,“ říká Jana Sprátková.


Jak sázet rostlinky muškátů Zakoupené sazenice muškátů vysadíme do truhlíku v množství cca až rostlin na truhlík v délce cm. Rostliny zasypeme substrátem. Sázíme jen tak hluboko, jak byly rostliny zasazené v původních zakoupených sadbovačích.

Já jsem loni měla bylinky na balkoně celé léto a podzim. Bylinky se většinou vysazují přímo do květináče naplněného kvalitním substrátem na výsevy. Sázet doporučujeme řídce, jelikož příliš hustý výsev znamená málo místa a následné vytahování rostlinek za světlem.


Pozor je také třeba si dát na kombinaci jednotlivých druhů, není vhodné vysazovat dohromady například vzrostlé a půdopokryvné typy. Chcete-li mít rozkvetlý balkon, lodžii nebo terasu, není vděčnějších okrasných květin než muškáty. Muškáty jsou víceleté rostliny, které preferují světlé (slunečné) místo. Dávejte však pozor, muškáty přímé slunce nesnáší dobře. Sdílíme video návo v němž je ukázáno, jak muškáty zasadit do truhlíku.


Přejeme mnoho úspěchů při jejich pěstování. Přesaďte je do většího truhlíku s lehčím substrátem pro bylinky a máte až do konce roku vystaráno. Tymián a rozmarýn vemte dvakrát, při vaření děsně rychle mizí.


V průběhu sezóny pak vysévejte bazalku (klasickou a thajskou), koriandr a perillu dle temperamentu. Příkladem budiž břečťan, který může doplnit jakoukoliv skladbu v nádobě, nebo vytrvalé bylinky, především mateřídouška, tymián a šalvěj s barevnými mutacemi listů. Zhlédněte tyto videonávody.


Jak pěstovat bazalku pravou v květináči.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky