úterý 16. července 2019

Jak nejlépe sušit houby

Houby velmi pečlivě nožem očistíme, vyloučíme červivé a nařežeme je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i třeněm dohromady). Plátky můžeme rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit. This feature is not available right now. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody. Očistěte houby, které chcete sušit.


Snažte se houby před sušením nenamočit, protože voda může přitahovat jiné houbovité organismy, zejména plísně, které na nich mohou začít růst až je dáte do trouby, nebo až je uskladníte.

Houby pokrájejte, osolte a na ohni mírně duste. Za chvíli pustí šťávu, tu průběžně odlévejte. Když jsou téměř vysmahnuté, podlijte je vodou a ještě povařte.


Jedním z nejlepších způsobů, jak houby uchovávat, je sušení. Nic totiž neoceníte víc než pár sušených praváků v zimě do bramboračky nebo kulajdy. Navíc je můžete po usušení i rozemlít a připravit si z nich skvělý prášek, který využijete třeba do italského risotta.


Nyní víte, jak správně zachovat houby , takže při nedostatku čerstvých produktů můžete udělat lahodnou polévku nebo udělat salát napuštěných suchých hub. Postupujte podle našich pokynů, abyste nejlépe připravili suroviny pro další skladování.

Zobrazení S ušení je nejčastější způsob, jakým se houby uchovávají pro pozdější použití. Skladujte je ve vzduchotěsných sklenicích se šroubovacím uzávěrem v chladné a temné místnosti. Při dobrém skladování vydrží i tři roky, ale čas od času je raději zkontrolujte, protože je může napadnout mol obilní. Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé.


Pokrájejte je nerezovým nožem na plátky, silné asi mm. Na závěr si povíme něco o jejich skladování a vlastnotech. Existuje několik možností pro sušení hub: Existuje několik možností pro sušení hub: Před sušením houby by měly být vyčištěny od nečistot a červů. Sušit můžete také v sušičce – tam stačí houby rozprostřít na jednotlivá patra a ráno už máte hotovo.


Tip: k sušení se nehodí klouzky, protože jsou moc vodnaté. Po usušení je dejte do uzavíratelných sklenic nebo dóz. Houby pak, jak jistě víme, nabobtnají a chutnají jako čerstvé.


Sušička Houby se mohou sušit i na sušičce na ovoce. Kromě čerstvých a sušených žampionů, které jsou v obchodech po celý rok, jsou ostatní houby k mání jen po dobu krátké sezony. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří.


Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C. Optimální počet opakování - 2-krát, avšak v případě, že houby nakrájené na tlusté plechy se potom může zvýšit na 4-krát. Stojí za to pamatovat, že na výstupu získáte jak hotový výrobek, tak i druh polotovaru, který je ještě třeba vysušit na ulici.

Vše závisí na velikosti a vodotěsnosti houby. Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na °C. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák.


Pokud má vaše trouba pouze vyšší teplotu nebo nemá větrák, nechte pootevřená dvířka. Zajistit je můžete např. Jak sušit houby v troubě? Usušené houby skladujte v dobře uzavřených sklenicích, nedoporučují se plátěné pytlíky, ze kterých houby nasáknou vlhkost, nebo se do nich snadno dostanou škůdci. Houby můžete ve sklenicích skladovat rok.


Nyní máme mnohem více způsobů, jak houby usušit – v sušičce, v troubě nebo na radiátoru. Ať se rozhodnete pro jakýkoliv způsob, vždy houby nakrájejte na tenké plátky asi mm silné. No,tak sušené houby by mě do mrazáku dát nenapadlo.


Celý život skladuju sušené houby ve sklenicích s patentním uzávěrem,kde jsou téměř hermeticky uzavřené. A ještě prosypu, jak psala Gerda,pepřem. Výborný pomocník je sušička, ale jestliže nemáte, snažte se.


Správně usušené houby jsou křehké a neohýbají se. Nejlépe je uchováte v uzavíratelných sklenicích. Jednou z možností, jak očištěné houby zpracovat, je nakládání do octa.


Vynikající do octa jsou houby hřibovité,“ říká na Frekvenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky