úterý 16. července 2019

Višeň odrůdy

Pozdní, zraje koncem července. Velmi chutná, po vyzrání vhodná na přímý konzum, i zpracování na džemy, griotky, vína, sušení atd. Stopky se dobře oddělují od pecek, proto se dají dobře setřásat. Odrůdy višní jsou tetraploidní, některé cizosprašné, ovšem v současnosti se již pěstují pouze samosprašné odrůdy. Můžeme proto odrůdu vysazovat i jednotlivě a úrodu máme zaručenou.


Vážení zákazníci, v současné době pracujeme na nové nabídce ovocných stromků pro podzimní sezónu, postupně budeme přidávat nové odrůdy.

Staré odrůdy ovocných stromů. Kulturní odrůdy višně se rozlišují pomologicky podle vzrůstu stromu, tvaru a velikosti listu, tvorbu palistů a žlázek na řapících, především však podle vlastností plodů na: Višně pravé: ( Prunus cerasus L. subsp. eucerasus ), obvykle s menšími korunami a převisajícími větvemi, s menšími listy a palisty. Při vlastní výsadbě postupujeme tak, že vykopeme jámu dostatečně širokou, aby se do ní vešly kořeny a tak hlubokou, aby místo očkování odrůdy bylo po vysazení max. Kořeny zasypte jemnou zeminou, a zalijte dostatkem vody. Kolem stromu udělejte zalévací misku, aby voda neodtekla pryč, kmen obalte vhodnou chráničkou proti okusu a stromek připevněte ke.


Vám pomůže naše tabulka doba zrání višní. Carmine Jewel višeň zakrslá višně. Máte pravdu, že višeň zabere míň místa než třešeň a snese i horší stanoviště.

Odolné a plodné tmavé višně bývají kyselejší (Fanal,Morela, aj.). Ty sladší plodí něco méně a chtějí lepší stanoviště (Erdi Bötermö, Ujherti f.) Skorá sladká Favorit plodí méně a nebarví, atd. Odrůdy na této podnoži rostou o něco bujněji než na P-HL-A, růst odrůdy omezují asi o. Nástup do plodnosti je rychlejší a plodnost je vyšší ve srovnání s odrůdami na ostatních podnožích. Je náročnější na agrotechniku a citlivější na herbicidy. Pěstováním se však rozšířila do celého světa, kde se jí daří v mírném podnebném pásu.


Mezi višněmi najdeme jak odrůdy určené přednostně na kompoty, džemy, marmelády nebo tradiční griotku, tak takové, které jsou lahůdkou mezi čerstvým ovocem. Roste do výšky cca 2m a tvoří keř. Plody jsou střední velikosti, velmi chutné a šťavnaté. Díky svému menšímu vzrůstu, se hodí do všech zahrad. Aby dobře prospívala, potřebuje slunné stanoviště a kvalitní půdu.


Tak jsem přišel o Erdi Batarmo. Ona sice během léta obrazí nějaké zelené větvičky na koncích ale je po stromě. Dokonce jsem dělal pokusy s naroubováním jěště něčeho zdravého a zachráněného ale jak se říká i záporný výsledek je výsledek. Prostě nejde to, znova to chytne tuto chorobu. U nás některé druhy višní odešly v celé oblasti.


Zahradnictví, zahradní centrum. Výroba a prodej - ovocné stromky a keře, jablonì, hrušky, třešnì, slivonì, broskvonì, meruňky, angrešt a rybíz.

Plody višní jsou povětšinou tmavočervené barvy, s navinulou až nakyslou chutí a červenou šťávou, jsou vhodné pro pěstování ve všech polohách. Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace. Odrůdy třešní a višní, Karšova, Kaštánka, Rychlice, Burlat, Napoleonova,Fanal, Favorit, Záhoračka. Při výsadbě se střihne buď na dutou korunu nebo na - kosterních větví a terminál.


Prvního jara vybereme - větviček s dostatečným odklonem a seřízneme hluboko (asi tak na třetinu délky - zbydou asi jen - pupeny, dodržet vodorovnou rovinu řezu). Terminál necháme asi o délku nůžek delší. Višeň se zapěstuje podobně jako třešeň.


Nejvýznamnější odrůdy višní. Kökörošská sladkovišeň je velmi odolná odrůda z Maďarska. Plody mají vynikající příjemně sladkokyselou chuť, jsou velké a pevné, barva je sytě červená. Dužina se velmi snadno odděluje od pecky.


Kelleriis – višeň kyselka-pochází z Dánska. Důležitý je dostatek vláhy pro růst zejména mladých sazenic (zhruba do třetího roku), pro do. Plody velmi velké, široce kulovité, slupka pevná, krásněčervená. V deštivém počasí trpí praskáním a moniliovou hnilobou plodů.


Zaslouží si pěstování ´GERMERS. Seznam odrůd angreštu je ovocnářským souhrnem pěstovaných jedlých variet některých druhů rodu meruzalka neboli rybíz (Ribes), zařazených jako druh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky