úterý 16. července 2019

Mšice na bylinkách

Postřik na mšice připravíme jednoduše tak, že natrháme kopřivy, vložíme je do kbelíku, nebo jiné nádoby s vodou (dobrá je např. 5L lahev od vody z obchodu) a týden až dva necháme na sluníčku. Kopřivy začnou hnít a kvasit.


Pozor, výsledný produkt výrazně zapáchá. Aplikujeme dle plochy zalíváním, nebo postřikem z rozprašovače. Housenky se drží uvnitř keře, je tedy třeba keře prohlížet velmi pečlivě.


V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik.

Jako ochrana před mšicemi slouží levandule. Příznaky: bylinky pěstované v bytech napadá řada polyfágních druhů mšic. Ty škodí jak přenosem virů, tak přímým sáním. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Diskuze a zkušenosti - Najdi a poznej lidi, kteří se narodili ve stejný den jako ty.


Přírodní postřiky na mšice jsou uvedeny ve webu. Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou. Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨.


Máme na zahradě na místě za kompostem kopřivy, ze kterých si děláme na jaře jednak skvělý čaj na pročištění organismu a na mšice je používáme jednoduše tak, že natrháme kopřivy, dáme je do všech sudů s dešťovou vodou, kde po několika dnech začnou kvasit, a pak poléváme s konvemi květiny, zeleninu i napadené stromky mšicemi.

Kolem napadených stromků a. Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu. Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo. Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Pěstuju si vlastní bylinky na balkoně (ať vím co vlastně přidávám dětem do jídla) a včera jsem na nich objevila pár mšic.


Nemáte někdo tip jak se jich. Olej má tu výhodu, že ho můžete použít i na rostliny nebo bylinky, které hodláte sníst nebo použít na vaření. V litru vody rozpusťte decilitr řepkového oleje a použijte na rostliny. Zahubí mšice a navíc příjemně voní.


Jak na mšice bez chemie. Nejdůležitější jsou preventivní opatření: Objevíte-li tedy napadenou rostlinu, nejlépe ji odstraňte ze zahrady dříve, než se mšice rozšíří všude. Na zahradě je důležité také pravidelně udržovat pořádek, pravidelně vytrhávat plevely, na kterých se mohou mšice také množit. Sice pozdě, ale taky mám k tématu pár rad z vlastních zkušeností :-) Měla jsem s molicema na bylinkách taky problémy. Molice mi obsypaly hlavně stévii, mátu a bazalku.


Mátu jsem odnesla do karantény do koupeny a pravidelně omývala od mušek, což nakonec pomohlo, ale bylo to pracné. Je to významný škůdce okrasných rostlin a zeleniny. Pojďte se v největším fóru podělit o vaše zkušenosti s mšicemi, nebo si přečíst názory ostatních.

Najdete zde prostředky na hubení mšic. Mšice je hmyz sající rostlinné šťávy. Do obyčejné vody dejte trochu octu a postřik je hotový.


Pak už jen stačí vodu na keříky nalít nebo nastříkat. Coca-cola vám účinně odstraní rez, ale funguje i proti mšicím. Smíchejte ji s vodou ve stejném poměru a pak aplikujte na rostliny. Všechny druhy máty dobře obrazí. Protože jsou mšice většinou na nejmladších výhoncích, ostříhal bych je opatrně i se mšicemi a spálil.


Jedním z nejčastějších škůdců v našich podmínkách jsou mšice. Využitím postřiků na bázi přírodních olejů nebo použitím predátora se škůdců můžete zbavit i be. Mám na bylinkách (konkrétně na mátě) mšice. Co mám proti nim použít ? Na této stránce naleznete veškeré odpovědi na dotaz. Dobrý den, na běžných bylinkách (máta, oregano, meduňka, rozmarýn, majoránka) se mi objevily světlé mušky, údajně molice.


Na zálivku zřeďte jíchu vodou v poměru 1:1 na postřik 1:20. Pokud by na balkoně nebo na terase zápach z jíchy rušil, můžete si připravit vodní výluh z kopřiv za studená. Připravuje se podobně, ale nenechá se zkvasit a může se po 1-dnech neředěný užít k postřiku.


Testovacími plodinami byly napadené muškáty (mšice, molice skleníková, třásněnka, sviluška), paprika (mšice), rajčata (mšice a molice) a petunie (mšice). Ve všech pokusech (laboratorní pokusy, a ve společnosti AgroBio Opava) byl účinek na uvedené škůdce statisticky průkazný a účinnost přírodního přípravku KP ACM CANELA na uvedené škůdce je srovnatelná se standardními chemickými přípravky. Zaměřte se především na rubovou část listů, kde se mšice nejčastěji objevují. Pro hubení mšic na bylinkách, zelenině nebo ovocných stromech platí pevná pravidla.


Stejně jako po každém chemickém ošetření pohlídejte domácí mazlíčky, aby se nedostaly s přípravkem do kontaktu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky