úterý 16. července 2019

Kostival použití

Tinktura z kostivalu , kterou si velmi lehce sami připravíme, skrývá v sobě obdivuhodnou moc. Používá se kořen (Radix symphyti, Radix consolidae), někdy list (Folium symphyti). Tato léčivá rostlina patří k našim nejlepším nenahraditelným bylinám, které nám příroda připravila. Roste na vlhkých loukách, na okrajích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků.


Obavy z údajných karcinogenních účinků při vnitřním užívání jsou pochybné. Obsahuje přitom různé slizové látky, třísloviny, silice, cholin, minerální látky, vitamíny (A, B 1 C) a alkaloidy.

Jak používat kostival články a rady. Roste především na hlinitých až jílovitých půdách, bohatých na živiny, slabě zásaditých až slabě kyselých. Neužívejte kostival perorálně, protože může způsobit závažnou jaterní otravu a dokonce i smrt. Při použití této byliny a listové masti, krému a jiných lokálních produktů, je důležité dodržovat následující bezpečnostní doporučení: Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži. Kostivalová tinktura se vyrábí z čerstvého kořene kostivalu lékařského, který se sbírá na jaře a na podzim.


Ve středověku používali kostival na srůstání kostí zcela běžně. Kořeny se nastrouhaly a použily stejným způsobem jako dnes sádra. Jeho použití by mohlo potenciálně hojit horní vrstvu kůže, což by vedlo k abscesu.


Proto se vyvarujte použití na otevřené hluboké rány a použijte kostival pouze na modřiny, otoky a povrchová, neinfikovaná poranění.

Kostival se osvědčuje i na hnisavé rány a jiná poranění. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů. Odedávna nebylo nic lepšího ku pomoci při léčbě zlomenin, pohmožděnin, naraženin, bolavých kloubů atd. Mast z kostivalu používáme k utlumení bolesti, hojení ranek, pohmožděnin, nebo vymknutých kotníků. Ať již se jedná o mladé děvče, které má nepravidelné měsíčky nebo o starší ženu, která je v přechodu (klimakteriu) nebo jej má již za sebou.


Zdravotní přínosy a využití byliny. Níže je uveden krátký seznam mnoha výhod a použití kostivalu. Léčí problémy se žaludkem. Obklady, tinktury, masti a kaše na vnější použití: Užívají se při revmatismu, artritidě, otoky kloubů, vazy, při podvrknutí.


Od pradávna kostival naši předci používali na modřiny, naraženiny a zlomeniny. Patří do čeledi Boraginaceae – brutnákovité. Používá se jako prostředek při žaludečních vředech, a také při chronických zápalech dýchacích cest a při silném zahlenění. Nejběžnější je upotřebení ve formě bylinných obkladů, mastí a koupelí – napomáhá při zlomeninách, krevních podlitinách, křečových žilách a při zánětech kloubů a kostí.


Použití jako mast nebo na obklady. Významnější je však jeho vnější použití - ve formě obkladů při krevních podlitinách, zánětu žil, dně, onemocnění kloubů a kostí, zánětech svalů a šlach, křečových žilách a bércových vředech. Nejdelší souvislé použití se doporučuje týdny. Krásná bylina s fialovými kvítky, kostival , se v tradiční medicíně používá již dlouhou řádku let a je známá pro svou vlastnost podpory hojení kůže.


V lidovém léčitelství se kostival používal pro své hojivé účinky.

Doporučoval se na obtížně se hojící rány, pohmožděniny, ale i na zlepšení srůstu zlomenin kostí. Kostivalovou mast vyrobíte z kořene, který omyjte od nečistot a pak jej ještě propláchněte v osolené vodě. Dejte okapat a nakrájejte jej na tenké plátky. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře.


Pomáhá při zacelování ran a tlumí bolest. Kostivalová mast blahodárně působí také na namožený pohybový aparát, na namožené svaly a dokonce účinně napo. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí.


Příjemnou úlevu Vám přinese také čaj z listů při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky