čtvrtek 18. července 2019

Zimolez ovíjivý

V ČR je pěstován jako okrasa parků a zahrad. Díky svým pnoucím se šlahounům dokáže zkrášlit například staré stěny, které pokryje. Dorůstá do výšky až metrů. Listy má krátce řapíkaté, podlouhlé a nejvyšší jsou nesrostlé. Rozšíření: Západní a severní Evropa, od Pyrenejského poloostrova přes Francii a Německo, západní Rakousko a Švýcarsko, po jižní Norsko, Švédsko, na sever Polska, ve Velké Británii, Irsku, lokality v Itálii, na Korsice, v severoafrickém v Maroku.


Kvete v období května až července.

Květy jsou trubkovité, podle odrůdy čistě bílé a lila-červené až žlutobílé a nachové. Zimolez má rád polostinnou polohu a slabou zálivku. Od srpna se z květů vytvářejí jedovaté, tmavočervené bobule.


Květ vyrůstají ve vrcholových hlávkách, asi na pěticentimetrových stopkách. Vlastní květ má korunu o velikosti asi až mm, žlutavě bílou, často zevně červeně zbarvenou. Plody jsou červené, někdy srostlé bobule.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Kontejnerované rostliny. Opadavá popínavá liána, která patří k těm rostlinám, jež se pnou kolem čehokoliv co mají na dosah.

Tyto rostliny zpravidla neřežeme, jen v případě přílišného rozrůstání je můžeme zakrátit. U okrasného chmelu na podzim celá jeho nadzemní část. Pro svůj růst si tato popínavá liána vybírá vlhčí dubové či dubo habrové lesy. Jde o pravotočivou liánu, která se může pnout až do výšky pěti metrů (může se ale také vyskytovat v podobě přibližně půl metrového keříku).


Stonky a listy mají nafialovělý nádech, zatímco květy jsou purpurově červené a mají. Přiveďte tyto silné výhony k podpěře a upevněte je na ní. Původní vlastí zimolezu japonského samozřejmě nemůže být nic jiného než Japonsko a přilehlé části východní Asie. Lonicera periclymenum - zimolez ovíjivý Výchovný řez: Po zasazení zkraťte rostlinu o dvě třetiny, aby se od báze vyvinuly silné výhony.


Rozeznáme je od sebe tím, že zimolez kozí list má listy pod květy srostlé, kdežto zimolez ovíjivý nikoliv. Jeho hlavní devizou je fascinující zbarvení květů a extrémně dlouhá perioda kvetení. Zajímavé květy se objevují od června do srpna, po odkvětu je nahrazuje menší množství malých červených bobulí.


V průběhu léta se objevují trubkovité květy soustředěné na koncích výhonů. Já jsem se ho zrovna včera zbavovala, protože se moc rozrostl a začal mi moc stínit. Vy říkáte, že ho máte jako stromek a. Lonicera caprifolium - zimolez kozí list ( zimolez obecný, růže z Jericha) Syn. Periclymenum italicum, Caprifolium hortense, Caprifolium rotundifolium, Lonicera. Volně rostoucí živé ploty.


Tento zimolez je stejně tak krásny, avšak méně náročný než právě zmiňovaná. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu.

Roste především v přímořských oblastech. Dobře se hodí pro zakrytí stěn, pergol, mříží a plotů. Květy, semena, stonky a listy se používají pro medicínské použití. Dávejte pozor, abyste nezaměňovali zimolez s jinými rostlinami, které jsou také známé jako dřevina, jako je Jasmínovec a Clematis virginiana.


Vstřícné listy na rozdíl od mnoha druhů zimolezů nejsou srostlé. Tuto rostlinu můžete zakoupit v následujících zahradnictví a e-shopech: V současné době neevidujeme žádné zahradnictví, ve kterém byste mohli tuto. Je LONICERA PERICLYMENUM L. Na této stránce naleznete veškeré.


Vyzkoušejte druhy atraktivní a přitom nenáročné na pěstování. Jsou to zimolez kozí list, zimolez ovíjivý , zimolez tatarský a zimolez obecný. Pro doplnění je třeba říci,. Mám druhý rok zasazený zimolez , vypěstovaný z řízků.


Je asi do 1m vysoký a má cca šlahounů. Květy opylují čmeláci, včely, vosy i jiný hmyz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky