čtvrtek 18. července 2019

Cibule odrůdy

Cibule je velice důležitou surovinou při přípravě mnoha pokrmů. Tato zelenina totiž obsahuje množství látek, které tělo potřebuje. Kvalitní odrůdy cibule nakupujeme od pěstitelů z jižní Moravy. Spolu s bramborami je dodáváme přímo zákazníkům do měst a obcí v ČR.


Napsat komentář Zrušit odpověď na koment ář. Můžete používat následující HTML znač.

Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. A, vitamíny B B Ba vitamín C. Smíchaná s medem se užívá při nachlazení a bolestech v krku. Zelená nať pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A. Cibuli pěstujeme buď ze sazečky, nebo ze semínek. Pokud si cibuli sejeme, budeme sklízet asi o měsíc později.


Správnou dobu sklizně ale poznáme podle toho. Výnosná poloskorá odroda amerického typu, vytvára veľké guľaté cibule s pevnou svetlo bronzovou suknicou s veľmi dobrou skladovateľnosťou. Cibule nemá ráda jen čerstvě vyhnojenou a přemokřenou půdu.

Stín jí nesvědčí, nejlépe se jí bude naopak dařit na prosluněném místě. Máme pro vás videonávod! Jak a proč cibule prospívá zdraví. Doporučené odrůdy na pěstování cibule.


Nejlepší recepty z cibule. Cibule zimní (‘Gerda’, ‘Bajkal’), také sibiřská neboli sečka (od slova sekat, nikoli vysévat), se pěstuje především pro nať, která vyraší v březnu a vydrží až do mrazů. Poprvé ji vyséváme na jaře nebo na konci léta, nať sklízíme celoročně. Lze konzumovat i cibulky, ale jen zjara. V létě z trsů vyrazí duté stvoly s květy – tady na konci léta najdeme malé pacibulky, které lze zase vysadit.


Skladuje sa mesiacov po zbere s konštantnou teplou teplotou. Ak podmienka nie je splnená, je pravdepodobný výskyt šípok. Výjimka nejsou ani odrůdy červené a zlaté barvy. Pro perlovku je charakteristické, že každá cibulka tvoří jediný zásobní list, nemá slupku, a tedy nemusí se loupat.


Na rozdíl od ostatních druhů cibulové zeleniny, vyhovují písečné půdy. Většina rostlin nekvete a nevytváří semeno, proto se rozmnožuje jen vegetativně malými cibulkami. Termín výsadby je od srpna.


Cibule - zimní odrůdy cibule Odrůdy zimní cibule se doporučují pěstovat na konci listopadu - počátkem prosince, takže možné oteplování nepoškozuje semena. Většina obdělávaných zimních odrůd není náchylná k roztržení, praskání a produkci dobré úrody.

Ozimé odrůdy cibule Ještě časnější sklizeň než u cibule pěstované ze sazečky mají ozimé odrůdy cibule (například Augusta, Hiberna). Osivo se vysévá od poloviny srpna do začátku září a má vegetační dobu přibližně 1dní. Cibule této odrůdy jsou ploše kulovité s mírně nafialovělou barvou. Stroužky jsou velké a to v počtu kusů. Rostlina samotná je výrazně vysoká , listy jsou dlouhé a vzpřímení.


Odrůdy cibule jsou nyní hojné, od šíření reklamy. Cibule se objevila v prodeji v ruské velikosti F Exclusive, Titanium. Zahradní půda byla smíšena s humusem a pískem. Zasévejte, napojte, pokryjte průhledným filmem.


Překvapivě se objevily výhonky na okénku o dva týdny později. Cibule střední až velké, kulovité, základní barva obalových suknic bílá, skvrnitost výrazná, fialová, uspořádání stroužků v cibuli pravidelné, velikost stroužků velká, počet stroužků střední (6). Hmotnost cibule je střední až velká, skladovatelnost je vysoká.


Augusta, Hiberna – odrůdy ozimé cibule , vhodné pro výsevy ve 2. Chuť ušlechtilá, velmi ostrá. Lze je sklízet jako cibuli s natí – zelnačku, jako čerstvou i suchou. Pěstování cibule ze sazečky – k této technologii pěstování jsou vhodné zejména odrůdy Štutgartská, Všetana a Karmen.


Pro předpěstování sazečky vyséváme osivo od března do poloviny dubna hustě do řádků. Na m² potřebujeme přibližně 1g osiva. V době, kdy cibulky dosáhnou síly tužky, porost vytrháme a necháme na slunci zatáhnout. Obsah zinku, síry a kremíku, takisto zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov.


Cibule : stredné až veľké, zo strany plocho guľovité, základná farba obalových sukníc sivobiela, fialová škvrnitosť závisí na pestovateľskej lokalite.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky