středa 10. července 2019

Malé okrasné zahrady

Okrasné keře do zahrady. Jedná se povětšinou o různé okvětní, listové a plodové rostliny, které se různak šlechtí právě pro tyto dekorační účely. Tradice okrasných rostlin pochází z Egypta, přesněji z dekorace egyptských hrobek. Dobře známý odborník na zahrady stanice Spektrum Home, Monty Don, tentokrát navštěvuje nadšené zahradníky amatéry, kteří všichni usilují o to, aby malý pozem.


Když se řekne stinná zahrada, tak si každý představí vlhko, chladno a nevlídno. Představte si, malou, stinnou zahradu, přesto velmi citlivě založenou.

Je to městská zahrada ve vilové čtvrti. Předzahrádky a malé zahrady. I na velmi malé ploše se dají dělat doslova kouzla a vytvořit zde krásné přírodní.


Malé zahrady potřebují stromy, které jim opticky dodají určitou hloubku. Myslete na poměr jejich velikosti k zahradě a domu, tedy aby ani v dospělosti nedosahovaly velkých rozměrů a nemusely se pokácet. Na prvú konzultáciu ohľadne novej záhrady je vždy dobré mať v bodoch pripravené, čo sa vám páči a čo by ste chceli mať na záhrade. Dobře tedy promyslete, co ve své malé zahradě chcete opravdu mít a pak postupujte v souladu se svým návrhem a jednoduchým, byť i třeba odvážným modelem vaší budoucí zahrady.


Máte malé deti a časť záhradky určenú na relax? Ak ste v lokalite, kde sa vyskytujú kliešte, môžu vám znepríjemniť voľný čas.

Našťastie existujú rastliny, ktoré pôsobia ako repelenty proti kliešťom i blchám. Tak trochu jiný styl zahrady. Tyto tři fotky jsou z nejkrásnější zahrady co jsem vyděl.


Před několika lety jsem o ni četl v časopise zajímavý článek. K tomu musíte vzít v úvahu, jak velkou plochu může zabírat koruna stromu – nechcete přece, aby vám zastínila velkou část odpočinkové zahrady nebo přerůstala k sousedům. Do malé zahrady je třeba zvolit strom, který opticky dodá jistou hloubku. Nutné je myslet na poměr stromu vůči velikosti zahrady , tj.


Při výběru je třeba vzít ohled i na hustotu koruny a zbarvení květů, listů, případně plodů. Do malé okrasné zahrady se hodí například převislý habr, japonský javor, zakrslé borovice nebo magnolie, které nádherně kvetou. Středně velké rostliny a keříčky – tyto rostliny měly tvořit tzv. Do zahrad se vracejí ovocné stromy a keře.


A to je dobře, protože jsou pohledné. Strom v zahradě hraje velmi významnou roli. Kromě toho, že podle něj se dá určit samotný styl zahrady , je v ní obyčejně vysazen natrvalo, proto dbejte na. Jar už klope na dvere a preto nastal čas nazbierať inšpiráciu na tie najkrajšie farebné črepníky, ktorými privítate krásne slnečné počasie. Zahrada by měla sloužit celé rodině, každý by si v ní měl najít své místo - například děti svůj dětský koutek, domácí mazlíček svoji devastační zónu, otec rybář okrasné jezírko apod.


Plánování zahrady je důležitý proces. Najlacnejšie okrasné dreviny Záhradkárstvo - pestovanie a predaj okrasných drevín. Pro malé zahrady zapomeneme na ty nejvyšší stromy.

I když…jsou i výjimky, podívejte na tuto fotku. Někdy i stromy středního vzrůstu mohou být za několik let v malé zahradě spíš na obtíž. Zahradní inspirace - Nápady do malé zahrady.


Hledáte zajímavé nápady do Vaší zahrady ? V tomto videu najdete několik nápadů a inspiraci které se možná. Prinášame vám prehľad najpopulárnejších drevín vhodných do malých záhrad. Na takovém klasickém obdélníku pak můžete pěstovat jak okrasné květiny, tak zeleninu.


A zakončit ho můžete malým sadem ovocných stromů. Nebo ho obehnat nízkým plůtkem, který vytvoří optickou bariéru i ochranu před domácími zvířaty. Tvarované okrasné jehličnany spojují tradici dálného východu a moderní západní trendy a vaší zahradě dokážou vtisknout atmosféru, kterou vám budou sousedé závidět. V posledních letech se kromě klasické okrasné zahrady začíná rozvíjet trend přírodních a permakulturních zahra které vycházejí z toho, že vše krásné je zároveň i užitečné.


Tento ryze přírodní směr popírá použití synteticky vyráběných podpůrných prostředků určených na ochranu rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky