středa 10. července 2019

Skalky v zahradach

Pomocí kamenů lze vytvořit v jedné partii zahrady horskou krajinu, kde můžeme pěstovat původní a jedinečné botanické druhy alpinek. Na skalky se hodí kameny rozmanitých tvarů a barev, ať už je to vápenec, pískovec či žulové valouny. Samozrejme je tu vítaný i každý iný hosť, ktorý hľadá len nápady či tie najzaujímavejšie inšpirácie pre vlastnú záhradnú tvorbu.


Rodinná zahrada u pasivního domu. Gabiony a další stavby v zahradách. Zahrada ve svahu u moderní vily.

Skalky a štěrkové záhony. Moderní zahrada s jezírkem. Cibuľoviny v našich záhradách Trvalková záhrada je bez cibuľovín neúplná. Je to hlavne preto, lebo v čase, keď trvalky ešte nekvitnú (II- V ), majú. Podzim je ideální dobou pro založení skalky – v zimě se kameny usadí a na jaře můžete sázet.


Krásná skalka však vyžaduje trpělivost a. V době klimatických změn a narušené přírody je třeba změnit i přístup k údržbě pozemků. Otázka kosení a údržby pozemků je závislá především na tom, k jakému účelu pozemek využíváme.

Rozdílným způsobem budeme kosit louku, jinak budeme udržovat zahradu a jinak veřejné prostranství. Na zahradách najdeme maličké skalky, skalky jako předzahrádky ale také skalky o rozloze fotbalového hřiště. V prípade ťažkej ílovitej zeme je vhodné do pôdy zapracovať hnoj a piesok.


Rožec vytvára hustý a veľký vankúš s bielymi kvetmi. V skalke mu vyberajte slnečné stanovište s väčším priestorom na rast. Ak máte skalku vo svahovitom teréne, môžete ho umiestniť na vrch svahu.


Vitajte na stránke venovanej skalkám, záhradám, jazierkam a ich následnej realizácii. Ponúkame široký sortiment služieb od návrhu projektu, výberu vhodných rastliniek, tráv, stromčekov, kameňov a skaliek, až po samotnú profesionálnu realizáciu. Na základe viac ako ročnej tradície vám vieme spoľahlivo poradiť a zrealizovať vaše sny. V rovině je nevhodné vytvořit v terénu velké prohlubně nebo naopak.


V období, kedy začne opadávať lístie zo stromov, ešte viac vyniknú niektoré prvky, ktoré do tej doby boli skryté. Zvýrazní sa tvar stromu, jeho kôra a. Neviete sa rozhodnúť akým štýlom sa uberať pri stavbe skalky či výsadbe skalničiek? Možno vám pomôžu fotografie skaliek našich šikovných záhradkárov. V každém případě je nezbytné prostudovat si nároky rostlin, které chceme do skalky sázet. V horúcich dňoch si záhrada vyžaduje hojné zavlažovanie, špeciálne tie druhy rastlín, ktorých plody sú plné vody.


Oasis DESIGN - záhrady na kľúč, sadovnícke úpravy, vlastné záhradné centrá. Ak vsak v zahrade mate svah, tak v tomto pripade je vhodne zalozit na nom skalku.

Je dolezite tiez na ktoru svetovu stranu je svah orientovany, kvoli dlzke denneho svetla. Kazda rastlinka ma odlisne naroky. Neodporucam vysadzat letnicky do skalky , posobi to nevkusne. Nepouzivajte vela druhov kamena, roznej farby, vyzeralo by to neprirodzene. Vysadzajte iba skalnicky, ide o skupinu rastlin.


V prípade rovinatého terénu budete musieť najskôr spraviť vyvýšeninu zo zeminy, ktorú buď máte niekde v kúte odloženú alebo si ju necháte doviezť. Prohlédněte si ty nejzajímavější. Stavba skalky v pěti krocích: Základem skalky je dvacet až padesát centimetrů silná vrstva drenáže (skalničky potřebují dobrý odtok vody).


Použít můžete štěrk, drobné kameny, keramzit i stavební suť, pokud je skalka ze zásadité horniny. V symbióze s vodními prvky i kvetoucí zahradou působí velice silným dojmem. Kamenné prvky najdou uplatnění jak v přírodních, tak v těch moderních zahradách. Skvělých vlastností kamene můžete využít například při tvorbě skalek, zídek, pojezdových ploch , ale také v případě solitérní dekorace. Má být proto postavena tak, aby jej opravdu splňovala.


Dobře založená skalka se může stát nejkrásnější partií zahrady. Založit pěknou skalku není však tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Proto než se pustíme do stavby skalky , musíme vše dobře promyslit.


V přírodních alpinech jsou vždy největší kameny na úpatí svahu, kameny (až na vzácné výjimky) leží naplocho. Při výběru kamenů zvolte jeden druh a další nepřidávejte Pokud to terén vyžaduje, může být pata skalky postavena jako celistvá řada plochých, velkých kamenů, zaleží na tom, jaké kameny máte k dispozici. Jinak zbudujte základ skalky ze solitérních, největších kamenů doplněných sutí a úlomky – tak, jako by v přírodě padaly ze skal. V lete sa odporúča muškáty hnojiť každé až týždne. Gomfréna hlávkatá Táto letnička dorastá do výšky približne cm.


Miluje slnečné miesta a svojimi fialovými hlávkami vás bude tešiť celé leto – od začiatku júla až po koniec septembra.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky