středa 10. července 2019

Austinovy růže

Z vlastních odrů vyšlechtěných v předchozí době, sestavil kolekci pro milovníky růží i projektanty veřejné zeleně. Tajemná růže dávného Orientu. Poodstoupíme–li trochu východněji, tak k starým či historickým růžím dozajista patří růže damašská, Rosa x damascena.


Jde o poměrně novou skupinu růží, která. David Austin šlechtí růže , které jsou známé jako „Anglické růže “. Tato růže vnesla do třídy anglických růží novou barevnost.

Zajímavý dojem dvoubarevnosti květů je způsoben kombinací sytě lososově růžové barvy - vnitřní strany okvětních plátků s růžově žlutou - vnější strany. Ve středu květu je žluté očko. Fotogalerie obsahuje obrázky publikované v článcích na Flora-cs. Fotografie, u kterých je uvedena autorka Hana Vymazalová, jsou k dodání pro tisk ve.


Růže jsou hodně náchylné k tomu, aby byly napadeny některými škůdci. Nejčastěji se o jejich zkázu stará padlí anebo mšice. Vůně růží totiž vábí nejen člověka, al i tyto malé organismy, které je pak likvidují. Proto je třeba vytvořit růžím ochranný obal z jiné pro škůdce nevábné vůně.


Volit můžeme ale i česnek, který umí dokonale odehnat veškeré nekalé živly.

Austinovy růže jsou nejčastěji keřového vzrůstu, na jejich budoucí velikost tedy musíme při sázení pamatovat. Než se rozrostou do své plné velikosti, uplynou asi tři roky. Každý rok na jaře, když začnou rašit pupeny, seřízneme růže asi o jednu třetinu. Růžím nejlépe prospívá světlé stanoviště, ale i mírný polostín většinou snášejí velice dobře a tolik tu nevysychají.


Takové růže se pak nazývají třebaRomantické, Nostalgické, či prostě a jednoduše Moderní růže starého typu. Pokud se chcete potěšit krásou růží alespoň zprostředkovaně, navštivte naši galerii. Minulý měsíc jsem si pořídila dvě nové růže, obě od Davida Austina, obě růžové.


Jedna se jmenuje Scepterd Isle a druhá nese jméno Austinovy vnučky Olivia Rose Austin. Reálně jsem měla místo jen na jednu růži, ale neodolala jsem. Růže mohou být nejen krásné, ale i léčivé. Růžové keře s velkými šípky bývají nazývány růžemi ovocnými, a ovoce vskutku plodí. Ze vzrostlého keře sklidíte až pět kilogramů šípků.


Až do introdukce odrůdy Windrush, byly Austinovy hybridy historických růží ve všech možných barvách od bílé přes růžovou až ke karmínové, lila a nachové - ne však žluté. Z této odrůdy byla později vyšlechtěna růže Jude the Obscure. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.


Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. V osmdesátých letech se Austinovy růže již staly populárními. Růže Davida Austina ve tvaru připomínají misku nebo pompon.


Mají jedinečnou vůni, která se cítí i na velké vzdálenosti.

Austina (rosarium v polabí je vyprodané, pan Šíp mne s objednávkou vypekl), dostala jsem nápad je objednat přímo u Davida Austina. Růže s komplexními barvami jsou velmi náročné na složení půdy a na nevhodné půdě se stávají nevzhledné. Například Mainzer Fastnacht se změní v namodralou šedou rostlinu na nedostatečně kyselé půdě namísto ušlechtilého odstínu lila. A Martin Frobisher potěšen jeho kvetoucí pouze v chladu a suchu. Fotogaléria obsahuje obrázky publikované v článkoch na Zahrada-sk.


Anglickou pohodu“ dokreslují typické dřevěné lavičky, Austinovy růže a rostliny kbelíkové kultury. Oblíbené je použití štěrkovaných ploch jako náhrady za menší trávníkové plochy. Mezi moderní současné růže se řadí čajohybridy, polyantky a veškeré další nově vyšlechtěné růže označované jako pnoucí, sadové, miniaturní a. Podobně řežeme i všechny anglické – Austinovy – růže. I když v teplejších oblastech u nás příliš nenamrzají, v prvních dvou až třech letech po zasazení jim ponecháme vždy jen asi čtvrtinu ročního přírůstku, aby vyrazila očka na bázi a vytvořil se stabilní základ keře.


Mezi anglické, nebo také Austinovy růže patří první růže vyšlechtěná v Anglii Davidem Austinem – Constance Spry, a ta je také chloubou zdejšího rozária. Za ostatní jmenujme alespoň Princess de Lamballe, Gloria Dei, Cardinal Richelieu – Parmentier, Heritage. Předtím na tomto místě ale rostly růže velkokvěté, se kterými nebyly žádné problémy.


S angličankami už mám strach, přemýšlím o nenáročné růži, např řadu Jacqueline du Pré.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky