pátek 5. července 2019

Levandule druhy

Buchen Sie Ihr Wunschhotel schnell und einfach mit der HDE Preisgarantie. Jetzt einfach anmelden und buchen! Nur für unsere Geschäftskunden. Už začínají kvést a vonět krásné levandule.


Koukala jsem ale, že jeden soused měl mini keřík s tmavými květy, druhý soused skoro metrový keř s úzkými lehce fialkovými květy.

Takže to chce malou rešerši, jaké odrůdy si vlastně můžu do zahrady pořídit. Pokud se ptáte kdy levandule kvete, máme odpověď. Dorůstá výšky většinou až cm. Levandule kvete od června do srpna.


Můžeme ji najít například v Řecku, Dalmácii, Španělsku či ve Francii. Jak pěstovat levanduli v květináči? Názvom asi najznámejšia spomedzi levandúľ, nepatrí však medzi vzhľadovo najnápadnejšie.


Má nižší vzrast, asi - cm.

Mám tu milou zkušenost, že se levanduli daří leckde, jen stín jí nesvědčí v tom smyslu, že se plně nerozvine do krásy – málo kvete a květy jsou světlejší barvy a slabé. Jsou to obvykle polokeře , někdy jen vytrvalé byliny a kvetou modrým, bílým nebo růžovým květem. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy ). Lavandula angustifolia Mill. Pokud patříte mezi milovníky levandule a nemáte zahradu, můžete ji pěstovat v květináči nebo v truhlíku. V naší bylinkové zahradě pro odpočinek i poučení se můžete seznámit s mnoha druhy léčivých rostlin.


Prohlédněte si, přivoňte. René Maurice Mességué se nad ní rozplýval a označil ji za „modře oděný zázrak jihu. Julius Caesar si prý bez levandule nedokázal představit svou. Květináč umístíme na slunné místo a občasně zaléváme. Lidově se levandule nazývá také jako dulenka , devandule , špikanard nebo špikrnát.


Stříháme levanduli tak, aby na odstřižených místech zůstaly ještě lístečky, nikdy nestříháme do dřeva. Po odkvětu odstraňujeme květní stvoly (srpen). Nenápadná rostlina s fialovomodrými kvítky, kterou pro její léčivé účinky s oblibou sbírali a pěstovali už naši předkové. Voňavou rostlinu s modrofialovými květy, pocházející ze Středomoří, najdeme na většině zahrad i předzahrádek, zdobí nejeden balkon.


Esenciální oleje levandule využijete při potřebné relaxaci a pro lepší spánek, ale také pro rychlejší hojení ran nebo zmírnění bolesti.

Druhy dýní Dýně můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na jedlé druhy a. Některé druhy levandule patří mezi okrasné rostliny. V této kategorii najdete ty nejznámější druhy levandule do vaší zahady, které při správné péči přezimují. Jednotlivé druhy i kultivary levadule se liší v mnoha ohledech, na první pohled nás zaujme hlavně rozličnost barev a tvarů květů. Novější odrůda levandule lépe toleruje vlhčí průběh léta, olistění zůstává zdravé, sivě stříbřité a také lépe přezimuje.


Květ je sytě modro-fialový, koruna modrá. Rod je znám především pro svou nezaměnitelnou vůni. Všichni máme zhruba představu o tom, jak vypadá levandulová barva.


Působením jsou levandule a lavandin značně odlišné. Například polštářek naplněný lavandinem vám lepší sny nepřinese a lavandinový olej nebude rychle hojit rány ani regenerovat pokožku. Na druhou stranu v kuchyni nebo při výrobě čajů jsou oba druhy zaměnitelné docela dobře. Jak poznat lavandin od levandule ? Tak především – levandule nese jen jedno velké.


Nejste přihlášen(a) články. Vybírat je možné na zahradu mnohé druhy levandule , přičemž u nás se nejvíce prosazuje především levandule lékařská. Její pěstování není nijak složité, a proto se ostatně v našich podmínkách poměrně často pěstuje a zdobí okra. Tato aromatická bylinka provází lidstvo po staletí, což dokládá mnoho písemných zpráv, včetně Bible. Květ levandule je součástí známé provensálské směsi koření (květ levandule, tymián, šalvěj, bazalka, fenykl).


Provensálské koření se používá ke kořenění různých druhů masa, omáček a pizzy. Najobľúbenejší produkt našich zákazníkov je víno s nádychom levandule , ktoré vzniklo spojením kvalitných bobúľ z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a levandule lekárskej. Recept na kokosové pusinky s levanduľou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky