pondělí 15. července 2019

Škůdci jahodníku

Roztoč jahodníkový je jedním z nejnebezpečnějších škůdců jahodníku. I jahodník je však rostlina, kde se vyskytují choroby a škůdci, kteří dokáží způsobit takové škody, že se vlastní úrody nemusíme dočkat. Jedná se houbové onemocnění, které se vyskytuje ojediněle.


Padlí poznáme na první pohled podle bělavého povlaku na listech. Ochrana Chemicky postřikem, který musí proniknout do srdíčka jahodníku. Opakujeme po sklizni několikrát po sobě.

Vegetativně množené rostliny, tedy většinou i jahodník, jsou ohroženy řadou škodlivých organismů, které si můžeme sadbou přenést na vlastní záhon. Fytoftorová hniloba kořenů. Choroby a škůdci na jahodách. Nikdy nevysazujte nové rostliny na místo, kde jste měli rostliny napadené touto chorobou.


Skvrnitost listů jahodníku Příznakem této choroby jsou bílé – milimetry velké skvrny na listech jahodníku , které se postupně zvětšují. Listy následně zasychají. Pořádnou paseku mohou způsobit také plži. Snadno dostupná potrava na zemi je pro slimáka snadnou kořistí.


Nenasytný jedinec dokáže přes noc vykousat pořádný kráter i do větší jahody.

Také produkce jahod je ovlivňována škůdci, jak dokládá přiložený graf. Na listech jahodníku způsobuje zkadeření listů a to hlavně listů uvnitř rostliny, tzv. Přezimuje ve stádiu dospělce, který se ukrývá v srdíčku jahodníku. Při dobrých podmínkách jahodník žádnými chorobami netrpí. Ve vlhku a za vyšších teplot může být napaden plísněmi nebo hnilobou, pomůže postřik přesličkou.


Zaléváme raději konví přímo ke kořínkům rostlin, snažíme se nezanechávat listy vlhké. Přímo do záhonu zasadíme česnek jako prevenci proti plísním. Významní škůdci jahodníku. Jahody patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce.


Jsou žádány jak pro svoje chuťové vlstnosti, tak i. Obecné zásady ochrany jahodníku před živočišnými škůdci Regulační opatření proti škůdcům jahodníku zahrnují preventivní způsoby a systémy kurativní. K nejdůležitějším preventivním metodám patří podpora a ochrana přiro. Poupata nebo čerstvě rozvinuté květy jahodníku může napadnout Květopas jahodníkový, který patří k nejvýznamnějším škůdcům jahodníku. Pěstování jahod je na našich zahradách velmi rozšířeno a svoji vlastní jahodu si rád.


Za poměrně často se vyskytující zčervenání středů květů jahodníku může pouze pokles teplty v době květu pod 0° C. Skvrnitosti listů jahodníku – jedná se o dvě choroby: skvrnitost bílou a skvrnitost fialovou. Na napadených listech se tvoří drobné fialové skvrny, které se zvětšují a od středu zasychají. Přestože jsou dnes již vyšlechtěny odrůdy s velkou výnosností, úrodu jahodníkových plodů může silně ovlivnit napadení rostlin chorobami a škůdci.


Po skončení sklizně ošetřete rostliny jahodníku , aby dobře zregenerovaly.

Tento škůdce napadá především fíkovník, kapradí, filodendron, palmy nebo toulitce. Larvy štítek nemají a zpočátku jsou pohyblivé. Bílá netkaná textilie se používá k zakrytí záhonu, tím se uspíší kvetení a následná plodnost, zabrání se pozdním jarním mrazíkům, aby nezničily poupata a květy, a také předejdete napadení škůdci jahodníku. Rostliny přitom položíme, aby se tekutina. Autor: Archiv ireceptar.


Jahodníky ošetřujeme těsně před květem například přípravky Calypso 4SC, Decis Mega nebo Karate Zeon. Mechanickou zábranou může být netkaná bílá textilie položená na záhony před květem. Když jahody začnou zrát, začnou i uvadat. Napřed jsem si myslela, že je to m, ale po vytažení. Trápí vás zažloutlé listy?


Pak se nic neděje, jahodník má nedostatek minerálů – vápníku, železa a hořčíku. Vše vyřeší speciální draselné hnojivo. Pak zapomeňte na chemikálie.


Zelenokvětost jahodníku Napadené rostliny jsou zakrslé, mají kratší řapíky listů a kratší květní stopky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky