pondělí 15. července 2019

Padlí okurkové

Původcem choroby jsou dvě botanicky odlišné houby, avšak příznaky poškození jsou u obou zcela shodné. Na listech a často i na stoncích se objevují zprvu. Choroba napadá prakticky všechny tykvovité plodiny ( okurky , cukrové i vodní melouny, cukety, patisony, velkoplodé tykve apod.), i když mezi jednotlivými druhy. Projevuje se bělavým povlakem na listech, stoncích i květech.


Pokud je teplé a suché počasí, způsobuje zvláště citelné škody.

Padlí (Erysiphe oronti a Sphaerotheca fusca) Chorobou druhé poloviny vegetace lze bez nadsázky nazvat padlí, kdy se na listech vytvářejí bělavé moučnaté povlaky. Okrouhlé skvrny se postupně rozšiřují na celý list, případně i na rubovou stranu, ale infikovat se mohou také stonky a plody. Silně napadené listy odumírají. Virovou mozaiku přenášejí mšice Mnohem nebezpečnějším onemocněním je virová mozaika. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se.


Na rozdíl od okurek jsou cukety rezistentní vůči plísni okurkové , hlavním problémem bývá pouze padlí. To se však objevuje až ve druhé polovině vegetace. Kromě této houby se na okurkách vyskytují i další škodlivé plísně, které mohou významným způsobem ovlivnit efekt pěstování.

Choroba se objevuje až ve druhé polovině vegetace a napadá téměř všechny druhy tykvovitých rostlin. Napadené listy poté usychají. Peronoplasmopara cubensis čeleď: Perenosporaceae řád: Perenosporales třída: Oomycetes. Tvorbu padlí podporuje dlouhodobé ovlhčení listů za vyšších teplot.


Pěstitelé však často podléhají panice a jako padlí nesprávně identifikují bělavé skvrny ze vzdušného pletiva, které se objevují na listech záhy po výsadbě na stanoviště. Tyto skvrny působí spíše bodově, jako pocákání malířskou barvou, na rozdíl od padlí, které vytváří šedobílý povlak po celé listové ploše. Všeobecně u okurek provádíme zálivku ke kořenům, ale nepřelévat. Chorob a škůdců, které škodí na okurkách je celá řada. Proto se zaměříme na ty, které škodí nejčastěji a jak proti nim efektivně postupovat.


U vinné révy se přeslička používá zejména na padlí révové (Erysiphe nestor) a plíseň révovou (Plasmopara viticola), dále je účinná na padlí okurkové (Podosphaera xhantii) a proti chorobám způsobujících vadnutí okurek a padání kl. Při dlouhodobějším zanedbání ochrany dochází k tvorbě malých listů, redukci přírůstků, zmenšení velikosti plodů, k silnému zasychání větví a postupnému chřadnutí celých stromů. Velmi často se vyskytuje na růžích.


Zatím největším stupněm tolerance vůči plísni okurkové se vyznačuje Altaj F který má navíc výraznou odolnost vůči deformacím, dobře snáší horší klimatické podmínky, nižší i vysoké teploty s relativním nedostatkem vláhy a je rezistentní i vůči černi okurkové, má dobrou toleranci i vůči bakterióze, antraknóze listů a padlí okurkové mu. Rostliny jsou středního vzrůstu s převážně samičím květenstvím. Je odolná k plísní okurkové , padlí i virové mozaice.


Plody jsou hruboostné, tmavé, válcovité.

Polopozdní odrůda s vysokým výnosem. V dalších fázích je již postřik zbytečný a odumřelé listy a posléze celé rostliny postupně odstraňujte. Padlí poznáte tak, že se na listech tykvových rostlin objeví bělavé skvrny. Padlí okurkové – zde je třeba zasáhnout včas. Tyto bělavé moučnaté povlaky se začnou postupně více rozšiřovat až na celý list i na jeho rubovitou stranu, infikovat se mohou i stonky a plody.


Jak se šlechtí odolné okurky ? Podobně skleníkové okurky neobstojí venku, kdežto polní odrůdy ano. Padlí je choroba způsobovaná mikroskopickými houbami. DISCUS – padlí angreštové, padlí okurkové , padlí jabloní, padlí révové, padlí na. Na rajčatech, okurkách a cibuli se v průběhu léta objevují plísně, které dokáží zcela zlikvidovat očekávanou úrodu. Okurka nakládačka jemnoostná Fje vysoce výnosným hybridem s převážně samičím květenstvím vytvářejícím středně velké rostliny tolerantní k okurkové plísni, virové mozaice i padlí.


Odrůda je vhodná pro pěstování ve všech oblastech. Okurkové semeno nesmí být nikdy při nakličování v mokru, pouze ve vlhku. Pokud semena nakličujete, namočte do vody noviny, nechte je dobře okapat a pak na ně vysejte semena. Noviny je třeba udržovat stále vlhké až do vyklíčení, což trvá dva dny. Ovšem riziko, že semena zaschnou, je poměrně velké.


Podle názvu by se mohlo zdát, že choroba postihuje jen okurky, ale můžete se s ní setkat i na černém kořenu. Je charakteristická šedobílými moučnatými skvrnami na listech, které se později slévají dohromady, až pokryjí celý list. Je velmi výnosná a zároveň odolná vůči virové mozaice, padlí a plísni okurkové.


Okurky jsou vhodné k nakládání, příp.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky