pondělí 8. července 2019

Rybíz keř

Stejně ho ale seřízneme. Později z keřů vyřezáváme čtyřleté výhony a pro kvalitu sklizně necháme keř zahoustnout slabými pruty. Dbáme, abychom měli alespoň dva keře černého rybízu, každý od jiné odrůdy, ale vzájemně se opylující. Raná odrůda pro přímý konzum i konzervárenské zpracování, vhodná pro velkovýrobní pěstování v teplejších oblastech na úrodných, zavlažovaných půdách.


Patři do čeledi meruzalkovité. Bobule vyrůstají na větvičkách v plodenstvích , malých hroznech.

Odrůda je středně odolná vůči mrazu, stejně i vůči nemocem. Vysazujeme ho na slunné stanoviště nebo i do polostínu. Plody jsou středně velké, jasně červ. Opadavý keř rostoucí do velikosti cca m. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:Angrešt a rybíz patří mezi rostliny nenáročné na pěstování. Sází se do propustné, neutrální, humózní půdy (klasický zahradnický substrát) na slunné nebo polostinné stanovišt.


Jubilejnaja kopanja černý rybíz keřový rybíz. Kč Junifer červený rybíz stromkový rybíz.

Kč Losan červený rybíz stromkový rybíz. Kč Marathon červený rybíz keřový rybíz. Nejvíce květních pupenů je v horní a pak ve střední části výhonu.


Naopak ve spodní třetině květní pupeny téměř chybí. Princip pěstování je stejný jako u keřového rybízu, jen výsadba sazenic v řadách vedených nejlépe ve směru sever-jih je hustší. Rybíz lze pěstovat jako ovocné stěny. Při pásovém způsobu pěstování sázíme slaběji vzrůstné odrůdy na m, vzrůstnější na m od sebe. Jak postupovat od prvního roku u rybízu červeného.


Mezi jedno z nejznámějších patří samozřejmě rybíz. Kromě klasického červeného Vám nabízíme i chuťově výrazný rybíz černý nebo bílý, ať již v podobě keře nebo stromku. Nakupovala jsem podruhé nebo potřetí, plná spokojenost. Brala jsem různých druhů velmi raných až raných brambor, zatím jsem brala Impaly, Rosary a Marabel.


Jeho plody mají osvěžující, mírně kyselou chuť. Meruzalka je méně známý a používaný název pro rybíz (Ribes), což je keř z čeledi meruzalkovitých. Rybízy jsou jednodomé a dvoudomé opadavé.


Původ: kříženec černého rybízu s angreštem Josta je opadavý beztrný keř , nenáročný na pěstování s. Keř vysazujeme tak, aby kořenový krček (místo, kde se rozvětvuje) byl pod povrchem půdy cca cm. Ribes nigrum, je ovocný keř , který plodí malé jedlé bobule s vysokým obsahem vitamínu C.

Je zdrojem vitamínu C, vitamínu P. Sazenice keřového rybízu lze rychle namnožit řízkováním. Je klasifikován v rodu Ribes a řazen do. Sklizeň červených rybízů začíná koncem června a končí v půli srpna. Bobule se dají zpracovat na želé, cukrovinky, šťávu, víno.


Keř rybízu sázejte ideálně na jaře nebo na podzim. Den předem nebo alespoň pár hodin před samotnou výsadbou je dobré nechat jej namočený ve vodě. Zkontrolujte kořenový systém a když uvidíte, že jsou některé kořeny poškozené, odstřihněte je. Obsahuje zinek, vápník, draslík a rutin. Bobule červeného rybízu snižují horečku a posilují oslabený organismus – jsou vhodným doplňkem při nachlazení, chřipce a při rekonvalescenci.


Tato nová odrůda rybízů nemá černé, červené ani bílé plody. Nýbrž neobvyklou zelenou barvu. Vážení zákazníci, prosíme o pochopení, že k vylepšení uživatelského prostředí našich webových stránek používáme cookies. Chuť je sladkokyselá, ovocná, šťavnatá. Tím je keř zapěstován, neboť potřebovat bude ne více než 8-silných, vhodně uspořádaných rozvětvených výhonů.


Tyto výhony zcela vyplní místo, které má keř k dispozici. Výhodnější je obvykle výsadba podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně před zamrznutím půdy, ještě na podzim částečně zakoření a na jaře lépe využívají zimní vláhu. Obvykle také v prvním roce vytvoří větší přírůstky.


Jarní výsadba trpí více m, zejména je-li provedena později, v takovém případě je nutná závlaha.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky