čtvrtek 4. července 2019

Rakytník obsah vitamínu c

O tom, že tato výjimečná rostlina v sobě ukrývá množství bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví, už určitě víte. Rakytník obsahuje až pětadvacetkrát více vitamínu C než pomeranč. V prvé řadě je to velmi vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se, že zralé rakytníkové bobule ho obsahují zhruba 10x více než pomeranč. Poslední studie také ukazují, že rakytník je také bohatým zdrojem omega- omega-a dalších mastných kyselin a dalších vitamínů.


Plody rakytníku dále obsahují tokoferol - vitamin E (obsahem tohoto vitaminu zaujímá rakytník první místo mezi všemi plodovými rostlinami).

Především pro vysoký obsah vitaminu C. Jediná bobule obsahuje doporučenou denní dávku. Je také zásobárnou vitaminu A, organických kyselin a biologicky aktivních látek. Jeho plody majú vysoký obsah vitamínu C. Aj preň sa nazýva citrónovník severu.


Rakytník rešetliakový sa používa v tradičnej medicíne stáročia. A, C , E, K, flavonoidy. Vysoký obsah vitamínu C není tak podstatný, jako to, nakolik jej naše tělo dokáže využít.

Hodně céčka mají šípky, rakytník či rybíz, zato třeba. Rakytník je bohatý na vitamín C , je tak jeho velice ceněným přírodním zdrojem. Pro vysoký obsah vitamínu C se rakytníku přezdívá „citroník severu“ a dnes se označuje také za rostlinu budoucnosti.


Pokud hledáte bohatý zdroj vitamínu C , rozhodně se zaměřte na rakytník řešetlákový. Plody této dřeviny jej totiž obsahují v takovém množství, že by jim i pomeranče mohly závidět. Rakytník a denní doporučená dávka vitamínu C Denní dávka vitamínu C pro člověka ve formě plodů rakytníku se pohybuje v rozmezí – 70mg. Díky vysokému obsahu vitamínu C působí synergicky s acerolou a šípkem na podporu imunity a je také vhodný při únavě při potřebě dodat energii.


Malé oranžové plody rakytníka obsahujú veľké možstvo vitamínov, najmä mimoriadne vysoký podiel vitamínu C – aj preto sa mu zvykne hovoriť citrónovník. Obsah vitamínu C má daleko vyšší než černý rybíz, pomeranče nebo kiwi, cenné látky v něm najdete ve vysokém množství a navíc v ideálním poměru. Až 1mg vitamínu C , ktoré sa prirodzene vyskytujú v 1g, je viazaných na izotiokyanáty a antokyány.


Semienka kiwi sú bohaté na obsah kyseliny fenolovej a spolu s kyselinou askorbovou napomáhajú k odstráneniu následkov radiácie a zničeniu vírusov v organizme. Pokud chcete sklízet oranžové plody rakytníku, které mimo jiné obsahují desetkrát více vitamínu C než pomeranč, musíte ho pěstovat minimálně v páru. Hlavně pro vysoký obsah vitamínu C bývá právem.


Pokud jde o vitamín C (kyselina askorbová), patří rakytník spolu s černým rybízem a šípkem k jeho nejvýznamnějším přírodním zdrojům. Jeho obsah však značně kolísá v závislosti na odrůdě a přírodních podmínkách. Vděčí za to vitamínu C , kterého obsahují úctyhodné množství.


Prameny se téměř „trumfují“ v tom, jak velké je.

Ať tak či onak, je obsah všech základních vitamínů skutečně mimořádně. Nedostatek vitamínu C se projevuje menší obranyschopností, častějšími onemocněními, bolestí kloubů a svalů, únavou a krvácejícími dásněmi. V případě dlouhodobého nedostatku se mohou objevit i kurděje, které jsou v dnešní době spíše výjimkou.


Obsahují vzácné rostlinné silice a vitaminy A, řady B, PP, E, minerály a enzymy, velmi vysoký je obsah vitaminu C. Rakytník řešetlákový se občas nazývá také citroník severu nebo sibiřský ananas. Důvodem je vysoký obsah vitamínu C , kterým je proslulý, a také jeho. Oranžové plody rakytníku celkově posilují. O rakytníku se hovoří jako o rostlině budoucnosti.


V obsahu vitaminu Knemá rakytník konkurenci. Velké množství se nachází především v rakytníkovém oleji. Označení K je odvozeno od slova koagulace, v češtině proces srážení krve, na němž se vitamin Kvelmi významně podílí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky