pátek 12. července 2019

Opuncie druhy

Opuntia ficus-indica – opuncie mexická. Nahlásit další obrázek Nahlaste prosím urážlivý obrázek. Pořiďte si venkovní opuncie , získáte letní exotiku bez stěhování. Za prvé proto, že dorůstají do ohromných rozměrů, a za druhé proto, že nejsou příliš dekorativní. Pro pěstování v našem klimatickém pásmu musíme volit jen některé druhy.


Množit je můžeme na jaře dělením trsů či zakořeněním jednotlivých článků, které opatrně odstříhneme nejlépe dlouhými ostrými nůžkami.

Tyto rostliny jsou původem z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi. Nejste přihlášen(a) atlas. Typické pro opuncie jsou ploché části, které jsou spojeny články. Dokáží vytvořit různé a mnohdy i podivné tvary.


Opuncie zahrnuje asi 3druhů, původem z Ameriky. Stonky mohou být nejenom ploché, ale také válcovité. Mexika a tropické Střední Ameriky, bez trnů je i O. Všechny druhy tohoto rodu dorůstají značných rozměrů.


Více se proto hodí pro pěstování na zahradě, než do bytu.

V pokojových podmínkách také často nekvetou, protože na květ nasazují až v určitém stáří a po dosažení rozměrů, které v pokojových podmínkách nepřipadají v úvahu. Opuncia cilindrica, Opuncia rufida, Opuncia mikrodasys a mnoho ďalších. Existujú aj mnohé ďalšie druhy napr. Lofofory, Echinopsis pachanoi a další druhy slouží jako halucinogeny.


Ostny této rostliny vzbuzují respekt, zároveň však dávali místním obyvatelům vodu v období sucha. Oblíbená je rostlina také pro své lahodné plody, které dává a které dříve dokázaly zasytit místní hladové krky. Dobrý den, prosím o pomoc určit různé druhy kaktusu.


Trvalky přírodní druhy Otužilý druh opuncie , mrazuvzdorný do - 34°C ( zóna ). Ve svojí domovině, kterou je severní Amerika, vytváří rozsáhlé porosty - koberce. Jsou krásné a velmi rozmanité. Jak se o správně starat ně vám ve videu řekne Martin Zoun. Za nedostatku slunce opuncie strádá a může i uhynout.


Za nejteplejších letních dní přesto potřebuje opuncie zastínit. Venkovní stanoviště by mělo být chráněné před větrem a deštěm. Starší mají v sezoně sytě zelenou barvu, mladší jsou světlejší. Každoročně se po obvodu mladších článků vytváří i několik postupně nakvétajících poupat.


Plody této opuncie byly odnepaměti konzumovány latinskoamerickými Indiány, proto se jim říká indiánské fíky. Hatiora je krásná rostlina. Je to kaktus příbuzný rhipsalisu.

Některé druhy se pěstují na skalkách. Cactaceae ) neboli nopálovitých, obsahující kře a stromy kmenův a větví válcovitých n. V bytových podmínkách je to však spíše vzácností. Aztécký název pro tento kaktus je nopál.


Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Nároky na stanoviště jsou podobné jak u Cephalocereusu. Po opylení se vytváří dužnaté nebo sušší, většinou červené plody, obsahující četná tvrdá semena. Většina druhů opuncií má plody jedlé, avšak tyto několikacentimetrové plody plné semen, napovchu opatřeny trny, se nedají příliš využít.


Poté je buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie. Kaktusy, sukulenty a suchomilné rostliny (aloe, opuncie , trnové koruny,) obecně potřebují dostatečné provzdušnění kořenového systému bez nebezpečí zahnívání. Substrát pro suchomilné rostliny (kaktusy, sukulenty a další) obsahuje: hnojivo se základními živinami a stopovými prvky směs vybraných druhů rašelin křemičitý písek expandovan. Druhy kaktusov a ako sa starať o tieto suchomilné rastliny Kaktusy sa stali medzi pestovateľmi obľúbenými rastlinami hneď z viacerých príčin.


Nie sú náročné na pestovanie, sú veľmi odolné a dlhoveké, no hlavne vedia očariť svojou nezvyčajnou krásou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky