pondělí 1. července 2019

Nemoci listů jabloní

Naučte se o tajemstvích, které pomohou neutralizovat patogeny, houby a parazity. Jestliže jabloň začne prokazovat známky choroby, a zahrádkář nemá tolik zkušeností, aby nemoc jabloně správně rozpoznal, je nejjistější požádat o konzultaci zkušeného ovocnáře. Nemoci jabloní Napsal jezzina 8. Zvláště silně se vyskytuje ve vlhkých letech.


Strupovitost je jednou z nejrozšířenějších chorob jabloní a hrušní. Je rozšířena ve všech ovocnářských pásmech, méně v suchých oblastech Střední Asie a Kazachstanu.

Choroby a nemoci jabloní. Eucalyptus foto napadených listů eukalyptu. Pěstování ostružiníku a jeho choroby, škůdci jako vlnovník ostružiníkový.


Velmi známou chorobou listů ,. Sklovitost jablek je v podstatě fyziologická porucha, která se vyskytuje jen na některých odrůdách jabloní. Příčiny sklovitosti mohou být různé, způsobuje ji nadbytek dusíku nebo zmlazovací řez. Toto probíhá v průběhu května.


Při dlouhodobějším zanedbání ochrany dochází k tvorbě malých listů , redukci přírůstků, zmenšení velikosti plodů, k silnému zasychání větví a postupnému chřadnutí celých stromů. Listy na konci větví zasychají.

Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům nejvíce starostí je strupovitost jabloně - původcem je houba Venturia inaeqalis, konidiové stadium Spilocaea pomi (obr. 1). By Gabriela Kortova on 5. Nicméně zahrada není pouze o radostech, ale i starostech a hromadě práce.


Na listech okrasných jabloní (např. Malus niedzwetzkyana) se choroba projevuje jako světlezelené skvrny, kresby a mírné deformace listů. U broskvoní vytváří skvrny (puchýřnaté vklesliny) podobné šarce.


Dokonalé pokrytí listů přípravkem je velmi důležité zvláště u fungicidů, jejichž spóry jsou velmi malé a po dopadu na list se nepohybují. Při aplikaci je potřeba využívat stroje s dostatečným výkonem ventilátoru, kde proud vzduchu zajistí donos aplikované látky i do horního patra a do středu koruny ošetřovaných stromů. Kroucení listů u jabloní.


Na ovocných dřevinách se vyskytuje celá řada různých mšic. Zelená nebo zelenočerná mšice jabloňová způsobuje na jabloních a hrušních svinování listů, zkrucování letorostů a deformace plodů. Různě zbarvená mšice jitrocelová je příčinou deformací a typického zčervenání listů jabloní. Náchylné bývají především starší peckoviny.


Možnosti ochrany: Nové výsadby jabloní treba zakladať zo zdravých výpestkov pochádzajúcih z testovaného množiteľského materiálu. Z chorých stromov sa nesmú brať očká a vrúble. Stromy, ktoré sú mozaikou silno postihnuté a dávajú menej kvalitné ovocie, treba prevrúbľovať alebo zlikvidovať.


Ožíráním listů brzdí housenky růst mladých stromů. Při hromadném rozmnožení zničí všechno listoví a způsobují holožír. Značné škody působí i plodícím sadům.

Nejnebezpečnější z této skupiny je bělásek ovocný, mol listový, bekyně zlatořitná, bourovec prsténčivý a bekyně velkohlavá. Kreuzfahrt Reedereien - kreuzfahrt-praxis. Různé škůdci nebo nemoci mohou způsobit, že se listy otočí, na nich se objeví tmavé skvrny a zelená část rostliny vyschne. Tato choroba postihuje celý strood výhonků a květin po ovoce a listy.


První stupeň onemocnění se vyznačuje poškozením listů - jsou pokryty šedými skvrnami se světle zelenou patinou. Po krátké době se tyto skvrny zvětší, zhnědnou nebo zčernají a listy odpadnou. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


U jabloní v Bulharsku zjištěna virová chlorosa, hlavně na pláňatech. Na jednotlivých listech jsou kroužkové skvrny, plody jsou normální, ale „pestré“, plodnost neklesá. Stromy chorobou postižené jsou citlivější na mráz. Semenem se tato choroba nepřenáší. Mezi nejčastější onemocnění kůry a dřeva patří rakovina.


Patří k nejznámějším chorobám kůry a dřeva jabloní. Při silném napadení listů dochází k jejich opadu. Na letorostech se choroba projevuje tvorbou propadlých hnědých skvrn, které jsou často doprovázeny klejotokem. Předčasný srpnový opad listů rybízu je působen chorobou antraknózou.


Vlhké počasí podporuje rozvoj choroby, která se v době sklizně rybízu projevuje zpočátku malými hnědými skvrnami na listech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky