pondělí 1. července 2019

Brutnák lékařský

Brutnák lékařský je vynikající nektarodárnou i pylodárnou bylinou. Jeho výhodou je dlouhá doba kvetení. Nektar je tvořený především sacharózou a vrchol jeho sběru včelami je kolem 13. Nektarium květu brutnáku vyprodukuje za hodin mg nektar s cukernatostí. Velmi známý je také brutnákový olej ze semínek, který pomáhá proti ekzémům.


Používají se semena a celá kvetoucí rostlina bez kořene.

V každém případě mu vyhovují slunná stanoviště či polostín, neboť se řadí mezi teplomilné rostliny. Brutnák si můžeme předpěstovat ze semínek, která vysejeme v únoru do pěstebních nádob, umístěných ve skleníku, pařeništi nebo na parapetu okna. V lidové tradici se považuje za symbol kuráže a odhodlání. Patří do čeledi brutnákovitých (Boraginaceae), kterou sdílí s mnoha dobře známými zahradními rostlinami, jako jsou pomněnky, kostivaly, plicníky či pupkovce. Posilující i léčebné účinky.


Původním domovinou brutnáku lékařského je Středozemí a planě roste v celé střední Evropě. V antice využívaný jako prostředek proti melancholii. Brutnák obsahuje v čerstvém stavu vitamíny, především vitamín C, také velké množství slizových látek.


Dále třísloviny, minerální látky (mangan, vápník, křemík), organické kyseliny, sacharidy, tanin a saponiny.

Olej ze semen obsahuje látky snižující cholesterol. Působí protizánětlivě při revmatismu, nemocech z nachlazení, podporuje zdravé dýchání a odstraňuje hleny. Droga by se neměla používat dlouhodobě, může poškodit játra, uvádějí se také karcinogenní účinky. Není vhodné jej kombinovat s česnekem a jinanem. Pro své typické aroma připomínající okurku se už od středověku používá v kuchyni jako koření do salátů, k výrobě bylinkového másla či dipů.


Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Tato robustní, přesto půvabná, často pěstovaná, ale zplaňující bylina má hezké lidové názvy, posuďte sami: borák, boryt, burák, borač, okurkové zelí, radost srdce. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen.


Brutnák nám byl doporučen na bolesti zad a pomohl, není to sice ještě úplně ono, ale každým dnem se to zlepšuje a můj muž může fungovat, neskučí bolestí. Moc děkujeme paní Růžičková! Brutnákový olej může vyvolávat u citlivých pacientů gastrointestinální obtíže.


Maska se nanáší na obličej, krk a dekolt a nechá se působit minut. Dorůstá do výšky až cm. Jedná se o modře kvetoucí letničku, kterou mají rády včely.


Semena brutnáku vyséváme od března. Nedostatek vody a sucho se projevuje tenkým a tuhým listem.

Přínos brutnáku pro zdraví Čerstvé listy brutnáku obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další. Brutnák by díky svým nádherným modrým květům mohl být ozdobou každé zahrady, přesto u nás není příliš rozšířenou rostlinou. Dnes je rozšířen po celé. Borago officinalis - brutnák lékařský Brutnák vyžaduje slunný záhon a vlhkou, propustnou půdu.


V hustém porostu trpí padlím a je napadán mšicemi. Pochází z oblasti Středozemního moře a příležitostně ho najdeme v severní Africe. Brutnák je velmi oblíbený pro jeho vzhle zvláště během plného. V přírodní medicíně se brutnák lékařský užíval jako lék při horečkách, zevně k obkladům na rány a vředy.


Centrum bylin nabízí velký výběr léčivých bylinek z celého světa - bylinné čaje, bylinné kapky, bylinné kapsle, rostlinné oleje, přírodní kosmetiku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky