pondělí 1. července 2019

Rychle pnoucí rostliny

Popínavé rostliny Snad v každé zahradě se najde místo, kde najde uplatnění jejich úžasná vlastnost – pnout se. Protože se tyto rostliny nejčastěji vysazují těsně u domovních zdí, musíme vykopat velké a široké sázecí jamky a popř. Opadavá, pnoucí rostlina dorůstajíci výšky cca 10m a šířky cca 4m, s tuhými větvemi a pevnými listy, které jsou středně až tmavě zelené, oválně kulaté až mírně srdčité, mladé listy jsou velmi lesklé. Tyto rostliny jsou většinou rychle rostoucí a slouží k ozelenění zdí a pergol.


Chcete rychle zakrýt nepěkná zákoutí, popnout plot či ozelenit terasu, než postupně. Táhnou se za světlem, za sluníčkem.

Po dosažení určité výšky a ztráty opory pak padají v záplavě syté zeleně nebo vodopádu barevných květů – podle přání majitele zahrady či jeho zahradníka. Mnoho popínavých rostlin se používá také jako půdopokryvná rostlina. Rychle rostoucí nenáročná, dvoudomá popínavka s výrazným podzimním zlatožlutým vybarvením listů. Po opadu listů vyniknou velmi výrazné žlutočervené plody, jež často vydrží až do prosince.


Dorůstá 10m, ročně 1-3m. Silné, rozvětvené rostliny ve kontejnerech s možností zasazení kdykoliv během roku! Na neprůhledný a hustý živý plot!


Jejich stonek může být dřevnatý (liána) nebo bylinný.

Aktinídie – pnoucí kiwi Mezi pnoucími rostlinami jsou takové, které jsou ozdobné nejen svým květem nebo listem, ale i plody. Kromě toho jsou plody některých i poživatelné. Jaký druh rychle rostoucí pnoucí rostliny, v zimě neopadavé, bych měla vysadit u plotu na západní převážně návětrné straně pozemku? Porost by měl ve své podstatě v kombinaci se stávajícím oplocením nahradit jakýsi živý plot.


Keře to být nemohou, rostou moc do šířky. Našim cílem je vybrat pro Vás vždy ty nejlepší jedince, tak aby Vám rostliny a pobyt na zahradě dělaly jen a jen radost! Přejeme příjemné chvíle. Rychlerostoucí pnoucí rostlina na pergolu už rozebírají maminky na webu eMimino.


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Poměrně rychle rostou tavolníky, komule či kaliny. Velký přírůstek, i přes centimetrů za rok, slibují svídy, keřové vrby nebo černý bez.


Také některé druhy bambusu lze pěstovat u nás a rostou velice rychle, třeba jeden metr za rok, někdy i více. Zelené fasády chrání domy a vytváří přirozenou ochranu zdiva před degradací vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek. Můžou za to krásně barevné načechrané květy a. Oceníte je především v pustých zahradách, které.


V přírodě velmi ohrožený a chráněný druh léčivé rostliny. Medvědice roste jako stálezelený poléhavý keřík, kvetoucí brzo na jaře.

Rychle rostou a na výhonech vytvářejí množství příčepivých kořínků zakončených drobnými přísavkami, kterými se snadno přichytí na zeď, fasádu či jakoukoliv plochu. Výhony dosáhnou až do výšky metrů. Pnoucí nebo také plazivé rostliny skvěle poslouží jako přírodní dekorace u zahradních domků, pergol a garáží nebo třeba na kamenitém plotu. Jsou nenáročné, rychle rostou a vypadají zcela přirozeně.


Pro cestu vzhůru používají pnoucí rostliny techniky ověřené miliony let. Křehký plamének potřebuje oporu, je jedno, zda to bude treláž, plot či obyčejné pletivo. Rostliny na fasádě pohlcují i hluk, účinek není ale nijak mimořádně významný. Významnější je skutečnost, že porost vytváří strukturu, která podstatně snižuje odrazivost hluku a pnoucí dřeviny se proto stávají významnou součástí protihlukových stěn.


Vítr Necháte-li pnoucí rostliny prorůstat drátěnými ploty, buďte opatrní. Pnoucí rostliny - přísavník pětilistý na plotě. V mnohých případech je to. Jistě znáte břečťan (Hedera) i přísavník (Partenocissus).


Některé pnoucí dřeviny lze využít jako půdokryvné rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky