čtvrtek 4. července 2019

Pěstování kanadské borůvky

Kanadské borůvky u nás prakticky nemají choroby a škůdce. Jen když se k rostlinám dostanou zajíci, udělají sice řez za nás, ale bohužel často naprosto celkový. Pěstování kanadské borůvky. Pro pěstování kanadské borůvky je potřeba poměrně kyselá půda (do pH 0) a dostatek vláhy.


Keříky zakoupené v zahradnictví mají stáří jeden až dva roky. Kanadská borůvka dorůstá do výšky asi metru.

Optimální pH půdy je až 5. Na našich zahradách obvykle půda toto pH nedosahuje, proto je nutné kyselost půdy upravit. Pro úspěšné pěstování borůvek kanadských je zapotřebí vhodné stanoviště, půda a dodržování několika zásad při pěstování. Nejčastěji je známe jako kanadské borůvky , někdy bývají označovány jako borůvky zahradní. Správně se tato rostlina jmenuje borůvka chocholičnatá ( Vaccinium corymbosum ). Bez ohledu na to, jakou přezdívku této rostlině vybereme, vždy zůstane vynikajícím společníkem pro naše zahradní aktivity.


Tipy a rady jak pěstovat kanadské borůvky. Vše o pěstování kanadské borůvky , keřové borůvky. Bez dostatku slunečního záření borůvky obvykle přežijí, ale méně plodí a takové plody pozbývají chutnosti.

Odborníci radí, jak pěstovat borůvky. KEŘOVÉ BORŮVKY - nároky a pěstování Keřové borůvky jsou doposud u nás, na rozdíl od jiných zemí, především záležitostí zahrádkářskou. Borůvky - pěstování borůvek. U prodejců a pěstitelů se s nimi setkáváme pod různými názvy.


Na podzim se jejich listy krásně zbarvují a výhodou je, že v zimě jsou poměrně mrazuvzdorné. Při výsadbě nezapomeňte, že borůvky jsou rostliny z části cizosprašné, proto je třeba vedle sebe zasadit více keříků pro větší úrodu. Kandské borůvky vysazujeme nejlépe ve dvojici cca od sebe.


Borvka je rostlina z čeledi vřesovcovitých. I když kanadské borůvky ne­mají tak silné, typické aroma jako plody lesní, je jejich chuť znamenitá a rozhodně patří na zahrádce k zvláště dětmi nejoblíbenějšímu ovoci. Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Z našich zkušeností vyplývá, že nejideálnější způsob pěstování je následující.


Pokud chceme pěstovat borůvky ve volné půdě, jsme nuceni připravit jámu x x m, kterou vyložíme fólií do které uděláme několik malýc. Vhodnou půdou na pěstování je borůvkový substrát, vrchovištní rašelina s přidáním borůvkového hnojiva nebo hrabanka. To platí zvláště pro pozdní odrůdy , jako ’ Elizabeth ’, jež lze sklízet do podzimu. Nejsladší borůvky sklidíte, když je otrháte asi týden až dva po dozrání.


Dobrý den, pěstuji s květináči dvě kanadské borůvky. Jedna kvete a raší nové lístky a ta druhá má sice zelené větvičky, ale. Daří se jim na balkónech i terasách, a pokud zvolíte vhodnou odrůdu, můžete si pochutnávat na plodech bohatých na vitamíny celé léto.


A s výsadbou můžete začít už v březnu.

Jedná se o borůvky, brusinky a klikve. Myslete však na to že, že se jedná o kyselomilnou rostlinu a pro její úspěšné pěstování tedy musíte použít substrát s pH – max. Dostatek rašeliny a pravidelné přidávání živin v podobě hnojiv s kyselou reakcí. V posledních letech je borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum) oblíbená nejen jako okrasný keř, pěstování se rozšířilo i kvůli konzumaci modrých plodů. Je po nich značná poptávka.


Obecně se dá tvrdit, že jsou na pěstování poměrně jednoduché, vyžadují však zvýšenou přípravu před samotným vysazením a také adekvátní péči během jejich růstu. Ve středoevropském klimatu se cítí jako doma – nebojí se zimy, slunce ani dešťů. Přesto jejich pěstování není úplně jednoduché: základem úspěchu je vybrat jim na zahradě správné místo. Dočetl jsem se, že kanadské borůvky se vysazují do rašeliny. Dávají se tam s pomalu rozpustnými hnojivy nastříkanými na jemně mletou rohovinu (paznehty).


Jelikož mám neomezený přístup k rohovině, tak by mě zajímalo kolik by se ideálně mělo dát do rašeliny rohoviny a hnojiva a nějaké značky hnojiva, které by pro výsadbu byly vhodné. Svými plody se sice podobá kanadské borůvce, liší se ale menší náročností na pěstování. Podlouhlé modré plody sice chutí i tvarem připomínají kanadské borůvky , ovšem druhově se o žádnou borůvku nejedná.


Oblíbenost kamčatské borůvky spočívá v možnosti sklízet plody již v květnu. Nejdůležitějším faktorem při pěstování a množení borůvek je pH půdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky