pátek 12. července 2019

Modré trvalky

Trvalky s modrým kvetom do vašej záhrady. Kompaktná, nižšia šalvia, ktorá vytvára husté zakvitnuté klasy tmavo modrých až fialových kvetov. Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny. Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´).


Všechny trvalky, které se příliš rozrostly a na vyčerpané půdě přestávají kvést, můžeme dělením zmladit nebo rozmnožit. Jedná se o všechny trvalky odkvetlé a zatažené a trvalky s vlásečnicovými kořeny.

Zahradní trvalky Novinky Co jsou trvalky Zásady použití trvalek Možnosti využití trvalek Příprava půdy před sázením. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Zatiaľ dávam hnojivo pre modré hortenzie ale obsahuje dusík a preto ho odporúčajú raz za dva týždne, ten síran hlinoto amonny aj dva krát za týždeň. V návodoch na pestovanie modrých hortenzií samozrejme okrem splnenia ďalších podmienok pestovania všade uvádzajú to zložku,v záhradkárstve ani drogérii v blízkom okolí to nepoznajú. Nenašiel som to ani na internete ale možno sa to predáva pod iným názvom, ako to nejaký pestovateľ poznám prosím o odpoveď. Kvety tejto trvalky môžu byť biele, žlté, oranžové, modré , fialové, ružové alebo červené.


Súkvetia sú v ideálnych podmienkach pomerne mohutné a vysoké, čo vynikne najmä v prípade, ak na jednom mieste rastie viacero jedincov. Ježibaba belasá Echinops ritro.

Bonusom trvalky je, že jej kvety lákajú pestrofarebné motýle. Na kvetinových záhonoch počas leta nádherne zažiaria aj liatry, kokardy, zlatobyľ, echinacea, devätorníky, pakosty alebo rozchodníkovce. Nevie niekto kde by som zohnal síran hlinito amónny ktorý by mal hortenzie vyfarbovať do modra. Bohužel tyto keře není možné pěstovat na každém místě a potřebují specifické půdní podmínky. Začínajú kvitnúť na počesť začiatku prázdnin na konci júna alebo začiatkom júla.


Kvety síce rýchlejšie odkvitajú, ale postupne rozkvitajú stále nové a nové kvety. Obdobie kvitnutia trvá 5-týždňov. Modré květy jsem četl jsem před lety v Paříži a ihned na mě zapůsobil styl vyprávění i proplétání dvou příběhů se snovým nádechem. Dle mého názoru nejčtivější a nejlepší román autora.


Na výsledném dojmu měl ale zásadní vliv pobyt v Paříži. Chcete-li se z modré krásy těšit na své zahradě, měli byste při zakládání takovýchto záhonů dbát několika osvědčených triků: osamoceně stojící modré trvalky totiž ztrácejí mnoho ze své atraktivity. Vyplatí se tedy naplánovat raději celý záhon s různými druhy a odrůdami. Právě dobře promyšlené osázení, barevná a tvarová rozmanitost květů zajistí, aby záhon nepůsobil příliš nudně a jednotvárně.


Kleome aneb pavoučí květ. Letničky vnášejí do zahrady záplavu květů, mohou vytvořit i živý plot, případně do kompozice vnést trochu extravagance. Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. To pro jasně modré květy je ostrožka tak oblíbená.


Aby se tato nádherná trvalka mohla dokonale vyvinout, k tomu potřebuje půdu bohatou na živiny a na jaře.

Tónů modré je velká škála, od jemné nebeské přes indigovou mořskou až po temně modrofialovou. K největším skvostům každé zahrady patří modré hortenzie. Na jejich kombinace je třeba dávat trochu pozor a pokud si nejsme jistí, jakým odstínem nám květiny vykvetou, pak je raději nesázíme vedle sebe. Když jsem záhonek zakládala a trvalky nebyly ještě rozrostlé, vysévala jsem mezi ně ještě tařičku, ale teď už na ni není místo - záhon je tak zapojený, že skoro ani nemusím plít.


Všechno kromě té růže a orlíčků, které trochu vyčnívají, je do čtyřiceti centimetrů. Přeju hodně úspěchů a radosti s kytičkami! V našej ponuke nájdete záhonová trvalky , tieňomilné, popínavé, kvitnúce takmer počas celého roka, ale aj v jednotlivých obdobiach vegetácie. Kromě tradiční modré barvy si můžete vybrat i bílou či růžovou.


Je třeba ji nejen pravidelně zalévat, ale být opatrní i při hnojení a používat přípravky bez dusíku, ten jim nesvědčí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky