čtvrtek 18. dubna 2019

Strupovitost jabloní postřik

První postřik proti strupovitosti jabloní se doporučuje provést až dní před kvetením. Když jsem byla ještě před pár dny v zahradě, jabloně. Jabloně a hrušně jsou typickými ovocnými dřevinami našich zahrad.


Postřik proti strupovitosti se provádí třífázově, přičemž to může být stále. Z jabloní jsou vůči strupovitosti odolné například Angol Florina,.

Pokračujeme především v ochraně jádrovin proti strupovitosti a současně i proti padlí jabloně. Od začátku měsíce začínáme u jabloní s opakovanými postřiky v. V následujícím textu uvádíme základní přehled škůdců a nemocí jabloní. Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům nejvíce starostí je strupovitost jabloně - původcem je houba Venturia inaeqalis, konidiové stadium Spilocaea pomi (obr. 1).


Tyto odrůdy strupovitost nenapadá, ale může se na nich vyskytovat další houbové choroby, jako třeba padlí nebo tzv. Tedy ani u rezistentních odrůd se často použití chemické ochrany nevyhneme, ale nemusí být zdaleka tak častá a intenzivní. Na jabloni jsem ji ještě neviděl, ale možné to je.

Dnes jsem zopakoval postřik Integrem. Padlí není, strupovitost také není, živočišní škůdci také ne. Takže pro letošek, pokud nenastane nějaká kalamita, končím. Poznáme ji podle tmavých skvrn na listech a skvrnitých, zdeformovaných a strupovitých plodů.


Všechny pupeny byly uzavřeny, ani náznak, že by chtěli kvést. No stačily čtyři teplé slunečné dny a vše je jinak. Silně poškozené listy a mladé plody. Jmenovat bychom z nich mohli například Baycor WP, Mythos 30SC, Topas 1EC nebo Novozir MN 80. Výbornou volbou je také Clarinet SC.


Fungicid ve formě ve vodě dispergovatelných granulí určený k ochraně jabloní a révy vinné proti houbovým chorobám, postřik proti plísním na jabloních. Kde není tak silný tlak, postačí méně postřiků (za sezonu),a je dostatečné, když se provede v době po odkvětu, nebo v době vývinu plůdků, a druhý později. Jarní postřik jádrovin proti strupovitosti.


Při ochraně citlivých odrůd jabloní a hrušní proti strupovitosti jsou rozhodující postřiky v jarních měsících. Choroba poškozuje listy, plody i květy. Na listech způsobuje sazovité skvrny, které nekrotizují a silně napadené listy opadávají.

Infekce podporuje hlavně vlhké prostředí a projevem vzniku choroby jsou drobné tečky až strupovité skvrny na jablkách. Strupovitost je jedna z nejvážnějších chorob jabloní. Starší plody praskají a deformují se. Souprava je vhodná pro celoroční ošetření jabloní a hrušní proti strupovitosti, padlí, přezimujícím škůdcům, květopasu jabloňovému a obaleči jablečnému s vedlejší účinností na svilušky a mšice. Souprava obsahuje pro zvýšení úrodnosti listové hnojivo, které se přidává do postřiku.


Souprava dvou fungicidů na ošetření jabloní proti strupovitosti, padlí a proti skládkovým chorobám. Ucelený systém 5-ti ošetření. Houba napadá listy i plody jabloní , výjimečně i letorosty. Na listech se objevují různě velké nejprve hnědozelené, později černé sazovité skvrny, pletivo pod nimi nekrotizuje.


Obdobné skvrny se vyskytují i na plodech, pokožka v místě napadení korkovatí a někdy praská. Na listech, plodech i kůře vznikají hnědozelené matné skvrny s výtrusy. Jimi se nákaza velmi rychle šíří při teplém a vlhkém prostředí.


Plody mohou být napadeny kdykoliv v době od odkvětu až po sklizeň. V dubnu můžeme provádět preventivní postřik. Nejvýznamější jsou postřiky po odkvětu.


Jasně nám ukážou, kdy máme použít ochranný postřik. I na toto ošetřená použijeme shodný přípravek jako zjara. Dále známe na jablkách ošklivé strupy, které způsobuje houbová choroba, příznačně nazvaná strupovitost jabloní. Z takto napadených částí se pak může šířit až do sklizně. Koncem července postřik proti 2. Pokud jsme teprve sklidili napadené plody běhen zimního období, tak provedeme postřik při nejbližším termínu, kdy teploty přesáhnou 5ºC.


Také je možné použít insekticidy, které hubí přenašeče spor (například vosy).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky