čtvrtek 25. dubna 2019

Pěstování převislých jahod

Pěstování “Převislých jahod”. Pro pěstování v květináčích nebo truhlících se doporučuje především odrůda Maranell, které je určena pro balkóny. Její velkou výhodou je, že jahodník plodí od začátku léta až do zimních měsíců.


Na rozdíl od běžných jahod tak máte sladké plody k dispozici po celé léto i na podzim. Běžné jahody na záhonu vykvetou, odplodí a další si můžete dopřát až za rok.

V posledních létech je velmi oblíbené pěstování ,,tzv převislýchjahod. V tomto případě je třeba si to trochu ujasnit. Při pěstování převislých jahodníků v květináči dbejte na to. A teď nemluvíme jen o různých kultivarech jahod , ale hlavně o jahodách klasických, stáleplodících, převislých , či pnoucích. Již správné umístění jahod tvoří základ k úspěchu.


Sestavili jsme pro pár základních ra které vám pěstování zjednoduší. Na trhu jsou v nabídce buď hnojiva označená jako startovací nebo hnojiva přímo určená pro jarní hnojení jahod.

Přednost dámě těm, které obsahují rohovinu nebo guáno. Díky pěstování jahod na záhonu na zahradě se už nebudeme muset spoléhat na supermarkety, ve kterých mnohdy nakoupíme jahody shnilé a napadené plísní. Vypěstujeme si vlastní zdravé, chutné a šťavnaté jahody.


Pro úspěšné pěstování jahod je důležitý výběr odrůdy, slunné místo a dostatek živin v půdě. Zbývá vám ještě jedna možnost: pěstovat jahody v květináči. Jahody, nebo klasicke jahody. V takovém případě jsou nejvhodnější převislé odrůdy.


Plodí na dlouhých šlahounech. Mezi známé odrůdy převislých jahod patří Camara, Delikates, Elan či Superstar. Jestliže se chcete na zahrádce těšit z co nejdelší sklizně, je dobré si vysadit odrůdy jahod s různou dobou zrání. Vhodné je tedy střídat rané a pozdní odrůdy. Mezi oblíbené středně sezónní jahody patří například Royal Sovereign či Silver Jubilee, z raných odrůd pak zaujme.


Hnojeni jahod kurinci Muzeme jiste konstatovat, ze zakladem pro kvalitni rust jahod je nejenom kvalitni sazenice, ale take dostatek zivin a pravidelne zavlazovani jahod niku. Na pěstování nejsou náročné a úrodu přinášejí už prvním rokem. Skladováním však ztrácejí na kvalitě a proto by se měly konzumovat čerstvé, co nejdříve po utržení.


Prosím o radu, jak pěstovat převislé jahody,které podle inzerátů dosahují výšky 1cm.

Někdy se také může stát, že druhým rokem rostlina sice spolehlivě plodí, ale šlahounů není tolik jako v prvním roce. Na jaře vyměníme substrát a pokračujeme v pěstování. I v takovém případě Vám ale poskytne dostatek krásných jahod vynikající chuti. Reprodukce jahod s květy (rozety) a rozdělení křoví.


Fotografie péče o jahody v zahradě. Převislé jahody jsou během posledních let stále více oblíbené. Ne každý má k dispozici velký záhon, na které by mohl jahodník pěstovat. Můžeme využít záhony, na kterých jsme pěstovali brambory, řepu, dýně, hrášek, rajčata či okurky, a úplně nejlepší jsou ty, které byly pro tyto předplodiny vyhnojené chlévským hnojem.


Podívali jste se na vaše jahody a zjistili, že už krásně kvetou? V souvislosti s kvetením jahod také přichází podkládání jahodníků. Pro pěstování na balkónech a terasách se hodí převislý jahodník se středně velikými a sytě červenými protáhlými plody. Kvete krásnými růžovými květy.


Z převislých , stáleplodících jahodníků můžeme doporučit odrůdu Mara de Bois. Během pěstování nikdy nepřihnojujeme chlévským hnojem, protože je mnoho jiných, lepších řešení jak zlepšit výživu jahod a je zde i riziko úhynu rostlin po aplikaci. Nedocenitelné je hnojení kompostem, který je především zdrojem pro jahodník tak důležitého, humusu. Je doporučena dávka 5q na hektar. Když bude venku hezky, můžete si je vyndat na balkon nebo na dvorek.


Nejdelší vycházejí z převislých jahod. Zazimování převislých jahod už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky