pátek 19. dubna 2019

Řez vinné révy

Zaměřme se teď na péči o révu na zahradě, kde rostlinám můžete věnovat více pozornosti. Vinnou révu je nejvhodnější vysazovat na podzim (konec října, začátek listopadu), nebo brzy na jaře, hned jak se půda prohřeje (březen–duben). Jestliže budete vinnou révu sázet na jaře, je nutné ji upravit řezem již před výsadbou. Výsadba a řez révy vinné část I. Omlazující řez – některé odrůdy stářím ztrácí vitalitu, část keře odumírá.


Může to být způsobeno nadměrnými sklizněmi, velkým počtem řezných ran, dřevokaznými houbami, namrznutím kmínků atd.

Zjištění stavu révy vinné po zimě. Před samotným řezem je nutné zjistit, do jaké míry došlo k poškození vlivem zimy a mrazu. Podzimní řez vinné révy.


Od následující zimy se pokračuje v řezu stejným způsobem. Na podzim seřízněte všechny postranní výhony na dva pupeny. Hluboký zimní řez révy vinné je velmi důležitý, neboť zajistí kvalitní plody a dlouholetost keře. Pro zahrádkáře, kteří pěstují jen několik keřů.


Podle polohy vinice se réva začíná stříhat zhruba od konce ledna.

Pěstitelé z okrajových oblastí řez odsunou na březen. Zálistky jsou u révy vinné velmi důležité. Mladší listová plocha zálistků vytváří asimiláty, které réva vinná využívá pro zrání hroznů, tvorbu zásobních látek a přípravu révového keře na přezimování.


Při slabším zimním řezu révy se nám sice urodí víc hroznů, ale budou drobné s nekvalitními bobulemi. Na druhou stranu čím více starého dřeva na keři. Kmínek se u tohoto způsobu nepěstuje, vedení na hlavu je skutečně na hlavu neboli na babku, což je zesílený útvar hned u země. Opakovaným řezem u země vznikne útvar velikosti pěsti, v dobrých podmínkách mohutný až do velikosti lidské hlavy – proto vedení na hlavu. Ti, co se pustili do pěstování vína, by měli v nejbližších dnech pomýšlet na její řez.


Ten je potřeba udělat brzy zjara, aby rostlina po řezu. Již nákupem sazenic si předurčujeme kvalitu budoucí sklizně, vitalitu a dlouholetost vinice. Réva plodí na letošních výhonech rostoucích z loňského dřeva. Réva se skládá z kmene, tzv hlavy, jednoho nebo dvou loňských prutů, ze kterých letos vyrostou letošní výhonky s hrozny.


Polopatě, Proč je tolik důležitý každoroční řez. Jak vypadá důkladné ošetření vinné révy. Při zimním řezu odstraňujeme také suché, nemocné a zmrzlé dřevo, zaschlé čípky po řezu v minulém roce, zdřevnatělé úponky, případně zmlazujeme staré dřevo.


Kromě správného řezu závisí úspěch pěstování révy i na její dobré výživě. Z každého vyrostly do dneška 2m šlahouny.

Opěrné zařízení pro keře révy vinné Pokud počasí dovolí, je třeba již brzy zjara druhého roku existence vinohradu postavit opěrné zařízení. Pokud byly letorosty již v prvním roce dostatečně dlouhé a máme v plánu sazenice řezat na kmínky, je budování drátěnky bezpodmínečně nutné. V brzkém předjaří před druhou sezónou musíme mít připravenou jednoduchou konstrukci, ke které se bude vyvazovat rostlina.


A mám ostříháno :-) Jakmile se udělalo hezky a teplota vystoupala na plusové hodnoty 8-stupňů hned mě to vytáhlo ven. Sazenice vinné révy Plaček Lubomír Čermák 20. Dobrý den, mám zájem o sazenice stolních rezistentních odrůd nebo i zapěstované rostliny v kontejnerech. Pro řez vinné révy je nejvhodnější čas počátkem března. Jarní řez zahájíme, jakmile to počasí dovolí, ale nenechme se ošálit náhlým oteplením.


Počkejme raději na stálejší počasí, kdy pominou i mírné mrazy, které způsobují namrznutí oček a réva při předčasném řezu slzí. O vzrostlou révu je třeba se dobře starat – nedílnou součástí je řez vinné révy brzy zjara. Na vrcholu kmene seřízneme nejvyšší letorost a ohneme obloukovitě přes vrchní drát.


Vinná réva - řez vinné révy je závislý podle způsobu pěstování. Způsob řezu je závislý na tom jakým způsobem chcete svou révu pěstovat. Zimní řez -zahrádkář si může dovolit až konec března zač. Letní-červenec,srpen-tzv.


Výběr místa pro pěstování révy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky