úterý 23. dubna 2019

Rez hrušková

Jedná se o dvoubytnou (heteroecická) rez. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele. Hostitelem je jalovec, v podmínkách ČR často jalovec chvojka Juniperus sabina, jalovec čínský Juniperus chinensis ale parazitovány mohou být i další druhy jalovců. I když na své zahradě jalovce nemáte, stačí, když se vyskytuje v blízkém okolí, kolem 2metrů, například u sousedů.


Jednotlivé odrůdy hrušní jsou různě náchylné k této chorobě.

Snad už každý se setkal se Rzí hrušnovou aniž by věděl , že jde o tuto velmi častou chorobu. Rez totiž strom vyčerpává – odsává mu z listů živiny, které si ze slunce, vody a vzduchu pracně vyrobil a přitom výrazně snižuje plochu, kterou může využít k fotosyntéze. Skvrnami pokryté listy mají mnohem menší výkon, nežli zdravé. Rez hrušková - největší protivník v pěstování hrušní.


Jejími hostiteli jsou jalovec. Existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd hrušní. Marvella: Zasadili jsme nové dvě hrušky, ale hned první rok nám je napadla rez hrušková.


Vzhledem, že se přenáší vzduchem, tak co jsem zjišťovala, dá.

Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m. Já používám před květem a po odkvětu postřik přípravkem DELAN 7SC a nebo TOPAS C WP. U hrušní se doporučuje postřik fungicidy v době před a po odkvetení v lokalitě silného výskytu. Mohl by mi někdo poradit co s tím.


S pozdravem Ing Štěpán Rajdus Jde o rez hrušňovou. Na listech hrušní se vytváření kulaté, nebo oválné skvrnx, které mají často oranžové zbarvení a červené okraje. Jehličnany nacházejí v zahradách mnohostranné upotřebení a patří k nejdůležitějším prvkům sadovnické tvorby zahra parků i městské zeleně.


Samozřejmě, že rez hrušková skáče po tůjích, zerafech, tisech a ne pouze po jalovcích. Dokáže přeskočit i na jinan dvojlaločný a to už je co říci! Pokud vzroste, tak se zachrání, pokud bude malý, odnese to taky, s. This feature is not available right now. Hrušková ,dvoubarevná bábovka. Rez způsobuje mechanické poškození listů hrušní, což vede ke zhoršení asimilační funkce.


Dalším důsledkem výskytu je zhoršená estetická hodnota jalovce i hrušně. Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, které jsou tvořeny spermogoniemi. Výskyt rzi hrušňové zaznamenal v posledních letech značné rozšíření.

Jak se zbavit rzi hrušňové rez , hrušňová , houbové, choroby, nemoci, ovocných, dřevin, houby, fungicidy, hrušně, hrušky, Našli jste na listech. Pridáme nadrobno nakrájané hrušky. Poměrně rozšířená houbová choroba hrušní, tzv dvojbytná rez – má dva hostitele – hrušně a jalovce chvojky (Juniperus sabina), někdy i jalovec čínský (Juniperus chinensis). Gymnosporangium sabinae (Dicks.) G. Hlavním hostitelem je jalovec, zejména jalovec klášterský (Juniperus sabina) na jehož větvích se objevuje na jaře, koncem dubna nebo počátkem května.


V těch se vytvářejí zimní výtrusy – dvoubuněčné krémově zbarvené teleutospory), které jsou právě zdrojem nákazy hrušní. Tyto útvary jsou za sucha prášivé, za vlhka rosolovité. Hrušně při silném napadení chřadnou, nové letorosty uvadají. Napadený jalovec má slabší růst, někdy zasychají větvičky.


Zůstává trvalým zdrojem infekce pro hrušně. Nejčastější chyby při uzení masa. Citrusová kůra je plná pesticidů! Problém je, že rez je již ve dřevě.


Postřikem možná znemožním jen tvorbu nových. Nejvhodnější postřiky na boj proti Rzi hrušňové jsou: Baycor WP.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky