pondělí 29. dubna 2019

Řez rybízu

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Výklad a řez Jan Urbánek. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta.


Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz, mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován. Rostlina je podobná černému rybízu, je beztrnná, s rozložitými, prutovitými větvemi.

Autor: Archiv ireceptar. Jak u červeného a bílého, tak u černého rybízu v prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Díky tomuto řezu vyrostou silné výhony pro založení koruny keře. Tímto každoročním zkracováním docílíte vzniku silných, dobře rozvětvených výhonů a získáte vzpřímeně rostoucí keře se stabilními výhony, které neleží u země. Rybízu se nejlépe daří ve středně těžkých, dostatečně vlhkých a humusem bohatých půdách.


Jaro je obdobím, v němž je zapotřebí vykonat mnohé práce, které zajistí bohatší úrodu. Typická je například prořezávka rybízu. Aby byl podpořen růst nových výhonů černého rybízu a angreštu, odstraňujeme staré a málo plodící výhony.

U červeného rybízu mohou být ponechány jako nestraší větve i 5-leté ale ne starší. U mladých jednoletých výhonů platí totéž co u černého a opět neponechávat mnoho výhonů, je to na škodu v kvalitě a velikosti plodů. Jinak stav keře se dá poznat na první pohle protože to odvisí od velikosti listů. Většina plodů se rodí na výhoncích z předcházejícího vegetačního období.


Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Keře černého rybízu rodí nejvíce na jednoletých výhonech, tedy na těch výhonech, které se vyvinuly v předchozím roce. Stromkový rybíz vysazujeme ke kolíku nebo k podpěrné drátěnce. Kolík použijeme delší, aby procházel korunkou a zajistil jí oporu proti snadnému zlomení v plné plodnosti.


Podpěrná drátěnka musí mít dva dráty, jeden drát vedeme pod korunku a druhý korunkou jako oporu proti jejímu zlomení. Vysazujeme do řad vzdálených — m od sebe a vzdálenost keřů v řadách volíme 100—1cm. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Jeho nároky na pěstování jsou podobné, jako u zmiňovaného rybízu. A k péči nezbytně patří jeho stříhání. Kdy tedy provádět řez angreštu a jak?


Dobrý den, mám od letošního jara pár keřů červeného rybízu starého cca let. Původní majitel keře vůbec nestříhal, pouze je na podzim hnojil koňským hnojem.

Je hodně velký problém teď v té spleti haluzí rybíz otrhat. Mohu ho mírně prostříhat již nyní? Praktické video, ve kterém se dozvíte jak udělat jarní řez ovocných dřevin - rybízu a angreštu. Které angrešty a rybízy vysadit: keře, nebo stromky? Otázka: Chci si založit menší výsadbu angreštu a rybízu a stále přemýšlím, zda je.


Rybíz vyžaduje jiný řez po výsadbě, jiný při udržování a nakonec, když keře zestárnou, vyplatí se provést i řez zmlazovací. Keře rybízu je dobré upravit řezem hned po zasazení. Výsadba a řez rybízu a angreštu. Rybízy patří mezi důležité zdroje vitamínů a esenciálních minerálních látek.


Nejbohatší v tomto směru je černý. V prvním roce ponecháváme pět až šest silných výhonů, v druhém dalších šest. Ponecháváme až silnějších jednoletých plodných výhonů, které mají tloušťku nejméně 10mm a jsou poblíž hlavní kostry kmene. Na bezovém stromě by měli být jen jednoleté a dvouleté výhony, na kterých se tvoří plody.


Dobře vyvinutý dospělý keř má mít průměrně – rozvětvených silných výhonů v dobré kondici. V době vegetačního klidu se vyřízne z keře každým rokem několik přestárlých větví (průměrně 3), které jsou nápadné zpravidla poléhavější polohou, tmavší borkou a ochabujícím plodným obrostem. Klikva nevyžaduje žádný radikální řez, první roky jen zaštípnutí výhonu kvůli rozvětvení.


Nemá ráda úpal a sucho, vyžaduje vlhkou půdu po celou dobu vegetace. Obvykle čtvrtým rokem kvete, po sklizni přidáme ke keříku rašelinu a až do podzimu vydatně zaléváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky