čtvrtek 25. dubna 2019

Kozlík lékařský kořen

Kozlík lékařský – valerián podporuje zdraví srdce a upevňuje duševní zdraví, podporuje relaxaci. Plinius starší nazýval kozlík nardus gallica, což se dá volně přeložit jako vonná bylina rostoucí na severu římské říše. Je rozšířen v celém mírném pásmu severní polokoule, vyskytuje se od nížin do hor na vlhkých půdách, v příkopech, na prameništích, v záplavových lužních lesích, ve vlhkých křovinách s porosty olší a vrb a kolem vodních toků. Její kořen má léčivé účinky a již stovky let se používá v přírodní medicíně.


Tuto léčivku můžeme sbírat na okrajích lesů, potočních. Jedná se o evropskou bylinku , která má v našem léčitelství dlouholetou tradici.

Někdo je na jeho látky citlivější a usne prakticky ihned po jeho požití, někdo naopak jeho léčivé účinky nemusí pocítit vůbec. Lodyha bývá přímá, v květenství větvená, rýhovaná a mimo uzliny lysá. Kořen je nejléčivější částí kozlíku. Má celkem nepříjemné aroma, které ale v hotovém čaji či kapkách není příliš znát. A to ještě není všechno.


V lidovém léčitelství je rostlina známá jako sedativum několik století. Má rýhovanou, dutou lodyhu, vstřícné, lichozpeřené listy složené z devíti až. Detailní popis produktu.

Výhodou prášku je velice snadná příprava. Známé jsou také kapky z kozlíku lékařského, tzv. Hned zjistěte veškeré informace, které potřebujete vědět o této bylince. Zatímco v první sezóně vám bude kozlík dosahovat sotva nad kolena, ve druhém se pod něj pohodlně schováte. Kozlík je trvalka, která pěstitele potěší už ve druhém roce.


O místo ovšem budete soupeřit s vaší kočkou, pokud nějakou máte. Lidové názvy: Baldrián, baldrán, odolen, kočičí kořen , čertikus. Valeriana officinalis, Valeriána lékařská, valerian root, baldrán, baldrian, čertikus, dřevěnák, kocúrník, kočičí.


Zároveň i na dnešním území Holandska a Spojených států , hlavně ve Vermontu , New Hampshiru a New Yorku. Jeho historie je spoutána staletími užívání. Již od nepaměti patřil kozlík do. Kozlíkový kořen obsahuje silici (- ) hlavně s obsahem monoterpenů, které jsou hlavně ve formě jejich esterů, seskviterpeny a seskviterpenické kyseliny jako acetoxyvalerenová kyselina, hydroxyvalerenová a valerenová kyselina.


Staří Řekové a Římané na něj nedali dopustit jako na nervové tonikum a naše babičky ho užívaly jako lék proti nespavosti. Výhodu prášku je velice snadná příprava. Mezi známé lidové názvy patří kočičí kořen či baldrián.


Podává se přednostně při stavech nervozity, úzkosti, vzrušení či stresu. Kozlík ukrajinský kvete časněji než kozlík lékařský a má krátce řapíkaté až přisedlé střední lodyžní listy složené z většího počtu lístků.

Na rozdíl od obou těchto druhů osídluje kozlík lékařský často synantropní stanoviště. Jak už název napovídá, jedná se rostlinu, z níž se vyrábí přírodní prapředek diazepamu – valeriánské nebo baldriánské kapky. Roste v Evropě a západní Asii, na. Užívá se kořen ve formě lihové tinktury, méně často ve formě nálevu.


Lidově je často označován jako baldrián. Někdy o něm uslyšíme jako o kočičím kořenu či kozlíčku, ve. Nejlépe se mu daří na vlhkých lesích, v houštinách a bažinatých příkopech.


Cení se především pro krátký, ale tlustý kořen válcovitého tvaru. Právě kořen kozlíku je charakteristický zvláštním pachem a také léčivými účinky. Latinské pojmenování kozlíku vzniklo ze slova valere – zdravý. Jak již bylo zmíněno, kozlík lékařský znají lidé již dlouhé věky. Vždy ale nesloužil jen jako bylinka bojující s nespavostí a stresem.


Tyto bytosti se kozlíku vyhýbaly, protože nesnášely jeho pronikavou vůni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky