úterý 30. dubna 2019

Přesazení orchideje

Kaufe Orchideen Kaufen Online im Preisvergleich bei idealo. Sicher durch den Winter. Super-Angebote für Orchidee Ohne Topf hier im Preisvergleich bei Preis. Das erfolgreiche Internetportal preis.


Tak tenhle Phalaenopsis už přesazení opravdu potřebuje Příprava směsi, se kterou budeme pracovat, je velmi jednoduchá. Obsahuje jen dvě složky: mech (ideálně nastříhaný rašeliník, ale použít lze i jiný druh, třeba bělomech sivý) a piniovou kůru (doporučuji Substrát pro orchideje Floria), kterou lze koupit ve většině dobře zásobených obchodů. Cílem přesazení je zlepšit cirkulaci vzduchu u kořenů orchidejí a zajistit optimální podmínky pro růst.


Nebudeme čekat až na varovné příznaky. Včasným přesazením předejdeme poškození. Také u orchidejí zajistíme zvýšenou tvorbu pahlíz a kvetení. Samozřejmě na orchideje nepoužíváme klasické substráty pro pokojové rostliny.


Musíme použít speciální. Na přesazení použijeme speciální substrát, který si doma připravíme nebo zakoupíme přímo v zahradnictví. Květináč, který jsme si vybrali na přesazení, může být o kousek větší než současný. Velký pozor dáváme na pevné kořeny, nesmíme je poškodit.


Starých a dutých kořenů se zbavíme hladkým řezem, nikdy je netrháme. Vhodné je, když rostlinu na přesazení připravíme a dopřejeme jí pár dnů předem dostatek živin a vody. V ideálním případě byste ji měli. Některé orchideje , především Cymbidium, kvetou spolehlivě jen tehdy, když jsou v klidu, takže většinou první rok po přesazení nekvetou.


Tyto orchideje přesazujeme nejdříve až po letech. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Nicméně pokud na přesazení z důvodu špatného stavu rostliny nespěcháte, zkuste se vyhnout přesazování v době, kdy jsou na stvolech ještě malá, nerozvitá poupátka. Ta jsou nejnáchylnější a po přesazení by mohla opadat.


Takže přesazujte raději buď než se poupátka vytvoří anebo až po jejich plném rozvití. Po přesazení pozorujte nové kořeny orchideje. Rostoucí zelené špičky signalizují, že substrát rostlině „chutná“ Pokud jste měli šťastnou ruku a zakoupili substrát, který svým složením vyhovuje, můžete se pustit do přesazování. Každý substrát se bohužel v průběhu dvou let pomalu rozpadá a slehává, což způsobuje zhoršené odpařování vody.


Substrát je tak málo provzdušněný a kořeny orchideje jednak nedostávají tolik živin, kolik by potřebovaly, a zároveň jsou nadměrně mokré, a to jim rozhodně. Dobrý den, mám několik orchidejí a už mi dlouho nekvetly (cca rok a některé i déle). Pár z nich má i takové ovadlé listy. Na otázku, kdy je nejvhodnější přesazovat, nelze odpovědět jednoznačně.


Všeobecně se dá říct, že je to tehdy, když se objeví špičky nových kořenů. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Přesazení orchideje už rozebírají maminky na webu eMimino.


Orchideje během růstu vytvářejí nové a nové kořeny a jakmile začnou hodně vylézat z květináče, rostlina už si podle Rybkové o přesazení doslova říká. Dalším důvodem může být již nevyhovující substrát v podobě drcené kůry, který neustálým zaléváním a vysycháním degeneruje, může trouchnivět, někdy i zplesnivět, nebo se dokonce změnit v blátivou břečku. Orchideje jsou pokojové květiny, které potřebují celkem málo péče a potřebují přesadit pouze jednou za dva roky. Možná se bojíte, že přesadit tuto křehce vypadající rostlinu bude komplikované, ale není se čeho obávat.


Ve skutečnosti je přesazování orchideje celkem snadné a příjemné. Mezi zemní orchideje patří například rod Cymbidium (člunatec), Masdevallia, někteří zástupci rodu Paphiopedilum, a take všechny u nás rostoucí orchideje – vstavače, jejichž květy jsou menší, ale rovněž krásné. Z přírody bohužel mizí, jsou ohrožené a chráněné.


Holky poraďte jak se má orchidej správně zalévat?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky