úterý 30. dubna 2019

Pěstování balkonových rajčat

Pro pěstování zakrslých balkonových odrůd rajčete keříčkového použijte samozávlahové truhlíky o délce padesát centimetrů, kam se vám vejdou bez problémů tři sazenice. Samozávlahové nádoby volíme proto, aby sazenice nebyly zalévány na list, a to z důvodu jejich ochrany před zvýšeným rizikem napadení plísní bramborovou. Pěstování tyčkových a keříčkových rajčat. Tyčková rajčata mohou dorůst do výšky až metry. Většinou tyto rajčata pěstujeme na jeden výhon.


Chybí vám některé důležité příslušenství nebo pěstitelské potřeby?

Sháníte semena některé z odrůd rajčat ? Přinášíme vám návod na pěstování rajčat na balkoně krok za krokem, díky kterému si za pár měsíců pochutnáte na vlastních rajčatech. Každého někdy napadne, že by si mohl něco hezkého vypěstovat, bohužel ne všichni mají to štěstí mít vlastní zahrádku či zahradu, nebo dokonce. Ideální pH půdy pro pěstování rajčat by mělo mít hodnotu mezi a 8. Půda by měla být úrodná, hluboká, dobře odvodněná a bohatá na organickou hmotu. Jestliže půda zůstává mokrá v místech, kam chceme sadit, je třeba vybudovat vyvýšený záhon. Odrůda ‘Karla’ má středně velké a krásně vybarvené plody, jimiž ozdobí vaši terasu.


Chuťově je výborná a díky vysokému obsahu barviva vhodná na šťávy.

S pěstováním balkonových rajčat je dobré začít až v květnu. Pokud ale máte zateplený balkón a víte, že vám v něm již noční teploty neklesnou pod stupňů Celsia, můžete se pustit do pěstování již nyní. Kdo nemá k dispozici kousek půdy, často pěstuje rajčata na balkónech.


Ne všechny druhy jsou pro toto pěstování vhodné. Pokud vyberete odrůdu, které balkónové podmínky nebudou vyhovovat, pravděpodobně vám zajde. Konec mých balkonových rajčat posts 13. Pokud máte balkón, můžete sáhnout po prověřené klasice – domácím pěstování rajčat. Také byste se kroutila, když byste měla nazuté malé botky.


Každé zalití je přemokřením a spotřebování vody rostlinkou Saharou. Osvědčilo se mi pěstování sazenic ve spoečném prostoru, vytvořeném krabicí s vloženou nepropustnou folií, naplněnou zeminou, kterou po rústu přepikýrovaných. Vhodné jsou silné pytle (čiré i černé) a doporučuji vždy ustřihnout roh, aby mohla odtékat přebytečná voda. Obecné doporučení pro pěstování rajčat venku nebo ve skleníku není odpovídající.


Každý bydlíme v jiné poloze a podle toho musíme postupovat. Konzumace rajčat podporuje chuť k jídlu, činnost jater a ledvin a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Jednou z rostlin, jež se těší velké oblibě v pěstování na balkoně, jsou rajčata.


Důležité je, vybrat tu správnou odrůdu. Zkušenosti s bio či eko či přírodním pěstováním jsou spíše negativní. Pěstovat především tyčková rajčata tak nějak téměř bez práce asi ani nejde.

Ideální prevencí je pak pěstování rajčat pod stříškou či u jižní stěny domu, kde na ně neprší. V posledních suchých létech však problémů s. Květy rajčat se vytvoří, ale plody se z něj vyvinou jen v malém množství, nebo žádné – Květiny rajčat opadají předčasně při náhlých změnách počasí, když je velká zima nebo naopak velké teplo nebo když je půda příliš suchá. Zlepšete podmínky pro růst.


Musíme je však pravidelně zalévat, přivazovat a vyštípávat boční výhony. Rajčata nejsou náročné na pěstování. Jedenkrát až dvakrát za sezónu je potřeba bujný porost mírně upravit, tak abychom podpořili růst a dozrávání plodů. Jednak na samotné pěstování , ale také nářadí, které by se spíše dalo označit jako dílenské, protože si všelijaké přípravky a konstrukce rád vyrábím sám. Nedávno jsme naši výbavu rozšířili o další kus, který na statku nesmí chybět.


To vše jsou důvody, které nás vedou k otázce, jak se permakulturně, tedy dlouhodobě udržitelně, tedy bez průmyslových fungicidů, vypořádat při pěstování rajčat s plísní bramborovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky