čtvrtek 25. dubna 2019

Postřik na rybíz

Mšice přes léto žijí na různých plevelech, například na hluchavkách, a odtud začátkem podzimu vracejí na rybíz , kde kladou vajíčka. Vajíčka přezimují v pupenech nebo na kůře. Zelené mšice o velikosti – mm sají na rubové straně listů. Postřik na mšice a další tipy, jak bojovat se škůdci – Abecedazahrady.


Je možné ještě nyní stříkat rybíz proti mšicím , není už to pozdě, když už jsou plody?

U postřiku je ochranná lhůta týdnů. Přezimují vajíčka na kůře rybízu v blízkosti pupenů. Mšice sají a rozmnožují se na rubu rybízových listů.


Angrešt stříkáme protiPadlí hnědému při rašení a na. Rybíz , angrešt a josta patří mezi nejzdravější a nejvděčnější ovoce. Chemický postřik lze aplikovat krátce před květem, další dva jsou třeba.


Mezi účinné prostředky patří například Dithane Mči Novozir MN v koncentraci.

Na mšice většinou účinkuje postřik bylinným výluhem (kopřivy, ořechové lsití, tabák, přeslička, apod.), jednak prodem vody mšice jednoduše. Při pěstování rybízu a angreštu si musíme uvědomit, že převážná část kořenového. Mšice rybízová poškozuje hlavně červený a bílý rybíz , mšice způsobují červenání listů a tvorbu puchýřů na nich. Způsoby boje Jako proti mšici angreštové, tak i proti mšici rybízové bojujeme postřikem v době nalévání pupenů, kdy larvy mšic se ještě volně živí na povrchu pupenů.


Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Neošetřený rybíz se zastaví v růstu, konce větviček bývají zdeformovány. V první řadě otrhejte listy s červeně zabarvenými puchýři, také na konci.


Bejlomorka ostružiníková se usadí jak na malinách, tak na ostružiníku. V reakci na látky, které vylučuje, vznikají na výhonech hálky, v nichž larvy žijí a oslabují keře natolik, že velmi málo kvetou. Napadené výhony odstraňte a zničte. Toto rozstřikování by mělo být provedeno bezprostředně po květu a potom opakovat 2-krát v intervalu dnů. Postřik PIRIMOR WG má ochrannou lhůtu dní, BIOOL - nula.


Poraďte se při nákupu , je více výrobků s krátkou ochrannou lhůhou. Já si dělám postřiky bez chemie sama, ale to už jsem tu někde psala. Postřik zelené skalice (Nejlepším prostředkem proti mechům a lišejníkům je postřik až roztokem zelené skalice.


Postřikujeme na podzim nebo záhy na jaře, před rašením pupenů.) Postřikujeme na podzim nebo záhy na jaře, před rašením pupenů. Stejně jako černý rybíz je také josta poměrně odolná proti chorobám a škůdcům.

Jedině mšice bývají pro jostu obtíží, proto nezapomeňte na včasný postřik ještě před nasazením na plody. Keř nebo stromek můžete stejně jako osta. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta.


Nezapomeneme na podrost podnože, ten musí pryč. Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz, mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován. Vysoká teplota totiž pomáhá konzervaci.


Po nandání džemu do sklenic dobře utáhněte víčka a otočte dnem vzhůru asi na min. Recept na domácí rybízovou zmrzlinu najdete zde. Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR. Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky.


Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky