pátek 26. dubna 2019

Sadba rajčat

Vhodné jsou silné pytle (čiré i černé) a doporučuji vždy ustřihnout roh, aby mohla odtékat přebytečná voda. Vý sadba rajčat je především ovlivněná jejich odrůdou. Některé techniky jsou však stejné prakticky pro všechny typy. Rajčata jsou vysoké rostliny, a je třeba je připevnit k podpěře, aby se později větrem či vahou plodů nezlomily. Používají se kolíky , zhruba 150cm dílky, zatlučené ještě před výsadbou palicí do země, aby se nepoškodil kořenový systém rajčete.


Další možností je použití kovových spirál, v posledních letech velmi oblíbených.

I já jsem před mnoha lety nevěděl, jak na to. Pěstování rajčat (Lycopersicon esculentum) je pro některé z Vás možná velkou alchymií. Dnes už vím, že pro kvalitní úrodu je potřeba několik zásadních předpokladů. Při pěstování rajčat ze semínek postupujeme tak, že semínka vysejeme do připravených pěstebních nádob, které umístíme na světlý okenní parapet nad topením již v únoru, nejpozději v březnu.


Plody sazenice rajčat Dafne jsou odolné k praskání a váží až 1gramů! Prodej předpěstovaných sazenic rajčat je určen zejména pro pohodlnější zahradníky nebo pro ty, kteří včas zapomněli zasadit semí. Před výsadbou udržujte kořenový bal rajčat vlhký. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe do speciální zeminy se startovací dávkou hnojiva a vysokou dávkou humusu ( AGRO Zahradnický substrát se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, Vitality Komplexem a aktivním humusem).


Než začne výsev rajčat růst, jsou vhodné vyšší teploty (– °C).

Po vyklíčení je důležitý dostatek rozptýleného světla. Proto zvolíme co nejsvětlejší místo (okenní parapet, pokud možno bez ostrého slunce a zastínění záclonami). Teplotu můžeme snížit na – °C.


Tyčkové typy rajčat rostou do výšky a vyžadují, jak už název napovídá, postavit ke stonku tyčku, podél níž se budou plazit. Přichyťte stonek na několika místech provázkem k tyčce. Pravidelně u této odrůdy zaštipujte boční výhonky, tím posílíte růst plodů. Všechny typy rajčat vyžadují důkladé zalévání a mulčování.


Odrůdy rajčat Na českém trhu jsou co se semen rajčat dva dominantní výrobci, kteří prakticky určují sortimentní skladbu na běžném maloobchodním trhu. Postupy pro výsev paprik, rajčat a dalších druhů zeleniny. Termíny pro výsev paprik a rajčat se blíží. Přinášíme vám stručný popis, jak si doma.


Oblíbené je i pěstovaní rajčat v nádobách na balkónech. Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování těchto rajčat je volba místa. Rajčata milují slunnou polohu a naopak nesnáší přílišnou vlhkost.


Nejlepší je tak balkón orientovaný na jih nebo zápa navíc zakrytý střechou. Naše sadba rajčat se nyní otužuje na balkóně a pěkně se jim daří. Balkonová rajčata potřebují sucho a teplo. Sadba salátu, kapusty, květáku.


Zahradnictví Hradec nad Moravicí, Opava - poradenství a realizace zahra řezané květiny, ovocné a okrasné stromky, zahradnické potřeby, semena, smuteční.

Každý nám dá jistě za pravdu - nejlepší jsou rajčata z naší zahrádky, skleníku či balkónu. Do skleníků, kde jsou zajištěny bezmrazé podmínky, lze vysazovat předpěstované sazenice rajčat. Jejich pěstování není náročné, ale kvalitních. Rajčata, papriky - předpěstování doma za oknem.


Pařník či malý skleník nám pomůže vypěstovat vlastní kvalitní sadbu rajčat i paprik. Odrůdy tyčkových rajčat potřebují oporu, jsou vhodné pro skleníky a fóliové kryty, v teplejších oblastech (a některé odrůdy) se mohou pěstovat i venku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky