úterý 23. dubna 2019

Pilatka angreštová postřik

Dospělci jsou černí, 5-mm dlouzí. Mají čirá křídla s tmavohnědým žilkováním. Vajíčka jsou elipsovitá, světlá, mm dlouhá, mm široká. Chemický postřik lze aplikovat krátce před květem, další dva jsou třeba hned po odkvětu.


Mezi účinné prostředky patří například Dithane Mči Novozir MN v koncentraci.

S newsletterem jako první uvidíte aktuální nabídky, slevové akce, soutěže a mnoho dalšího. Registrace je snadná, prostě zadejte svou e-mailovou adresu. Před kuklením jsou maximálně mm dlouhé.


V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik. Velmi podobným druhem, taktéž na rybízu žijícím, je pilatka skvrnitá, Pteronidea leucotrocha (Hartig), jejíž housenice mají zelenou, černě skvrnitou hlavu. Má jen jedno pokolení do roka. Housenky pilatky na keři snadno rozeznáme, mají světle zelené tělo pokryté černými skvrnami.


Je značně rozšířena ve všech oblastech, její housenice přezimující v pevných zámotcích, ve vrchních vrstvách půdy pod keři.

Dobrý den, mám dotaz: V zahradnictví jsem žádal přípravek na postřik proti pilatce na švestku. Provačka mně doporučila reldan s tím, že na švestky. Navíc neškodí ani včelám,“ poradil Martiš s tím, že nejvhodnější pro postřik je doba odkvétání.


Tehdy přišly holomrazy a pilatka vymrzla,“ upřesnil Jiří Martiš. Rostliny ošetřujeme v podvečer či za oblačného počasí. Nikdy ne za slunečního svitu! Plané odrůdy angreštu (rod Grossularia) pocházejí z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Záměrným vyšlechtěním došlo ke zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám.


Tyto rostliny se prvotně začaly pěstovat v Anglii a Francii někdy v patnáctém století a pak se rozšířily do celé Evropy. Zasahujeme mery, mšice, puklice, štítenky, píďalky, svilušky. Používáme přípravky doporučené pro toto období, například na trhu již končící Oleoekamet, nebo nový Calypso 480EC.


Insekticidy neboli postřiky proti škůdcům jsou přípravky určené především k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních. Třetí, a poslední, postřik v období jara, se aplikuje po odkvětu. Dalším druhem jsou prostředky proti přezimujícím škůdcům.


K pozdějším typům se řadí ochranné postřiky proti škůdcům jako je např. Postřiků existuje celá řada, proto by se měli střídat.

Samičky kladou v květnu a počátkem června vajíčka do okrajů angreštových listů nebo k bázi listových žeber. Larvy ožírají listy tak, že z nich. Požerky na listech rybízu a angreštu může způsobovat pilatka angreštová , pilatka rybízová, píďalka angreštová. Proti všem třem škůdcům je možné při výskytu ošetřit rostliny přípravkem Decis EW 50. Květy se neotevřou a zasychají.


KLOPUŠKY, PILATKA RŮŽOVÁ, PILATKA DROBNÁ, ČALOUNICE RŮŽOVÁ Přípravky: Decis EW 5 Decis flow Decis Mega, Fast M, Spruzit – Garten spray ŽLABATKA RŮŽOVÁ Není chemická ochrana, odstraňování a pálení hálek PLÍSEŇ RŮŽE –. Jarní postřik přípravky na bázi olejů. Pilatka jablečná – první postřik okolo 12. Proti přezimujícím vajíčkům mer se dříve doporučoval předjarní postřik přípravky na bázi řepkového oleje – Biool (1– ). Těmito přípravky se ošetřuje na jaře před rašením pupenů a postřik hubí přezimující stadia škůdců – vajíčka mšic, mer, svilušek, některých motýlů, přezimující housenky a další.


K ošetření rostlin můžeme použít přípravky Decis Mega nebo Karate se Zeon technologií CS. Text a foto: Lovela Terezín, s. Postřik je nutné 3x zopakovat v intervalu dnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky