pondělí 22. dubna 2019

Pestovanie byliniek

Pestovanie Je veľa druhov bazalky. Napríklad bazalka pravá je jednoročná rastlina. Zelená rastlinka, ktorej listy majú prenikavé „vetrové“ silice.


Na pestovanie byliniek použite vhodnú pôdu určenú práve na tento účel. Odvďačia sa vám krásnymi aromatickými lístkami.

Nebojte sa ani hnojenie. Najlepšie spravíte, ak použijete kompost či kávovú usadeninu, v záhradkárstve sa samozrejme dá kúpiť aj špeciálne hnojivo. Pokiaľ chcete mať bylinky rovno po ruke, kúpte si bylinky predpestované. Dajte si záležať, odkiaľ výpestky byliniek kupujete. Nádoby ako sú fľaše s úzkym hrdlom sú pre vodné pestovanie byliniek lepšie, lebo udržujú rastlinku vzpriamenú.


Hrdlo však nesmie byť uzavreté, aby sa. Doma vysadené bylinky sú lacnejšie ako bylinky kúpené zo záhradníckej škôlky a doma vypestované sadenice majú zdravšie, do záhrady pripravené koreňové baly, keď nastane čas vysadiť ich von.

Jednou z najznámejších byliniek obývajúcich veľa záhrad je mäta pieporná. Táto malá zelená a veľmi voňavá rastlinka je práve tou, ktorá bola pôvodne. Bylinky môžeme pestovať v záhradke (samostatná bylinková záhradka), vo forme skalky, v bylinkovej špirále alebo v špeciálnych črepníkoch. Košíky naplníme kyprým a mierne vlhkým substrátom – ideálne použijeme substrát na pestovanie byliniek. Pre bylinky je vždy lepšie vyberať substrát chudobný na živiny.


Na rozdiel od mnohých iných byliniek ho možno bez problémov vypestovať aj zo semien. Vyhraďte mu malý kvetináč alebo pestujte viac druhov petržlenu dohromady. Využitie: Petržlen sa používa na ochutenie polievok a šalátov.


Posekajte ho začerstva alebo ho usušte a zamrazte. Dá sa pestovať na záhrade rovnako ako aj v byte , je možné ju vypestovať zo semienok alebo kúpiť v kvetináči už vyklíčenú. Sledujte substrát, ktorý je obklopuje okolie byliniek. Mal by byť neustále vlhký. Pre začiatočníkov je dobré začať s tymianom, rozmarínom alebo levanduľou.


Je to rastlina, ktorá obsahuje veľa dôležitých látok, ako je vitamín A , B , C , vápnik , draslík , železo , omega 3-mastné kyseliny , horčík či tuky. Bylinky pestované v črepníkoch síce vyžadujú viac pozornosti než tie na.

Používanie čerstvých byliniek patrí už neodmysliteľne k našej kuchyni. Aj keď čerstvé bylinky dostaneme kúpiť celoročne v našich supermarketoch, je. Ako sa starať o orchideu ( Phalaenopsis ) - Donáška kvetov - Galéria Kvetín - Duration: 4:41. Preskúmajte nástenku pestovanie byliniek a kvetovv kvetinaci používateľa Maria Popikova, ktorá je na Pintereste sledovaná 1ľuďmi.


O pestovanie bylín v teple domova sa už pokúšali mnohí. V niektorých výnimočných prípadoch sa dostavil úspech, no. Ostatné druhy si zadovážte už predpestované alebo ako odrezky, vypiplať ich zo semienok je príliš náročné alebo zdĺhavé. Nakupujte vždy u spoľahlivého dodávateľa.


Výber byliniek Prvým krokom by mal byť výber byliniek. Predtým, ako nabehnete do záhradníctva, zamyslite sa, ktoré bylinky majú u vás doma najväčší úspech, či chcete trvalky alebo letničky a či máte čas na pravidelné polievanie. Polotieň a dostatok vlahy alebo slnečné lúče? Je dôležité vedieť, kam kvetináč s konkrétnou bylinkou v interiéri postaviť. Možno si myslíte, že pre také malé radosti života potrebujete mať záhradku.


Dôležité je ich umiestnenie, pretože rastlinky potrebujú veľa svetla, čo v bytových kuchyniach môže byť pomerne komplikované, no nie neriešiteľné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky