pátek 26. dubna 2019

Rajčata postřik

Ve skleníku jsem sklízel plody v polovině listopadu. Rostliny jsem ve dvou a půl metrech výšky zastřihl a samozřejmě vyštipoval všechny výhony, aby co nejvíce živin šlo do dozrávajících plodů. Postřik je nutné začít dělat zhruba kolem 10. ZDRAVÉ RAJČE – souprava je postřik na rajčata proti plísni bramborové (plíseň na rajčatech ) a dobré zakořeňování a vitalitu rostlin. Zejména ale nesmíte zapomenout na oporu a zaštipování pažních výrostků.


Mezi ty viditelné příznaky patří šedozelené vodnaté skvrny, které se vyskytují na listech, stoncích i plodech.

Já jsem stříkl rajčata už před dny Akrobatem. Podle me zkušenosti ochrání dlouho, ale ne po celou dobu vegetace, musí se postříkat minimálně ještě. V průběhu srpna pokračujeme v ošetřování přípravkem v intervalech dnů (dle infekčního tlaku).


Naopak na záhon k rajčatům patří měsíček lékařský , který dezinfikuje půdu a zároveň chrání před plísněmi. Standardně se dělí na tyčková a keříčková. Keříčková rajčata se dají pěstovat i ve větším květníku. Nejznámější chorobou je plíseň bramborová. Rajčatový postřik proti mšicím - příprava: Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje.


Rajčata jsme sázeli hned po „zmrzlících“.

Ráno sceďte a postíkejte mšice rozprašovačem. Je možné přidat trochu mýdla. Jaký postřik na rajčata ? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Bio rajčata Bio rajčata Letos jsme se rozhodli, pod tlakem přicházejícím prakticky ze všech médií, vypěstovat něco BIO , něco lepšího a zdravějšího. Jako postřik proti sviluškám a třásněnkám doporučujeme přípravek Vertimec EC.


Díky jeho vlastnostem postačí postříkat všechny listy jen z jedné strany, neboť účinnost přípravku se po dopadu na jednu stranu listu přenáší i na druhou stranu listu. Nastříkat rostlinu ovšem musíme důkladně, neboť účinná látka působí jen v místě dopadu na list. Pěstujete-li rajčata ve skleníku, kontrolujte, zda je dobře větraný, zvláště pak za teplých letních nocí. Jak vypadají rajčata napadená plísní bramborovou, se můžete podívat tady: plíseň rajčat foto.


Jak na mšice: Je lepší chemický, nebo biologický postřik ? Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Preventivní postřik je důležitý, protože při napadení se už nemusí podařit chorobu zastavit. Pro první postřik bych dal systémový fungici který ochrání i nové přírůstky např. Na celé rostlině se pak objevují šedo-zelné nebo úplně šedé skvrny, které se rychle rozšiřují. Ridomil Gold nebo zkuste postřik Ortiva, který působí i na padlí.


Během sezony pak postřik ještě alespoň třikrát opakujte. V obchodech k tomu koupíte různé přípravky, například Kuprikol, Novozir nebo Dithane.

Kuprikol, stejně tak Novozir nebo Dithane ochrání vaše rajčata nejen před plísní, ale i před dalšími výše uvedenými chorobami. Jestliže si koupíte Mospilan, poradí si s plísní i molicí. Zalévání rajčat a okurek byla u nás odjakživa věda.


Muselo se zalévat ráno a večer, ne tak, aby se z půdy okolo udělalo blátíčko ani aby se voda ro. Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců.


Pokud je postřik prováděn tak, že může dojít k ohrožení dalších osob, provádějte jej jen za bezvětří nebo mírného vánku, v tom případě ve směru po větru od postřikovače a dalších osob.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky