pondělí 29. dubna 2019

Kedlubna gigant

Při dobrém uskladnění si tuto vhodnost uchovává pro celou zimu až do pozdního jara. Během vegetace na konzum používáme raději časné, nebo jiné pozdní kultivary kedlubny pro jejich jemnější chuť. Pozdní odrůdy ( Gigant ) vyséváme až začátkem května přímo na záhon. Každá odrůda vypadá trochu jinak, musíme tedy vědět, jak velký má kedluben vlastně narůst. Nejlepší konzumace je za syrova, může se však kulinářsky zpracovávat na spoustu způsobů, je pomocníkem při hubnutí a redukčních dietách.


Zdravý ale není pouze plod.

Na světě se sklízí nespočet odrůd a existuje i ryze česká odrůda nazvaná Gigant. Jako jediná odrůda kedlubny je vhodná pro dlouhodobé zimní uskladnění. Tento druh kedlubny, jak název napovídá dosahuje velkých rozměrů. Kedlubna patří mezi košťálovou zeleninu.


Sklízí se v pozdním létě nebo na podzim a nedřevnatí. Jejich pěstování není náročné. Balení obsahuje 2semen. Tématické fráze: recepty z kedlubny kedlubny recepty kedlubna recepty z kedluben kedlubna recepty kedlubna recept kedlubny kedluben recepty recepty na kedlubny kedlubny recept kedluben recepty z kedlubnu recept ke.


Nejen, že má kedlubna pouhých zhruba kcal (1kJ) na 100g a řadí se tak mezi nízkokalorické potraviny, ale má také nízký glykemický index.

To znamená, že se po její konzumaci hladina cukru v krvi nezvedne jako u potravin s vyšším glykemickým indexem a člověk zůstává déle sytý. Výhodou je, že nedřevnatí, nepraskají. Chuť je sladká a šťavnatá. Hodí se i ke krmným účelům. Vegetační doba: 1- 1dní.


Nejzákladnější rozdělení kedluben je na modré a bílé, přičemž nejranější jsou bílé odrůdy. Prima tip: kedlubna Gigant Tradiční pozdní odrůda, která byla vyšlechtěna v bývalém Československu a je tudíž maximálně přizpůsobená našim podmínkám. Aby vyrostla od výsevu do plné velikosti, potřebuje 120–1dní. Takže pokud nám z počátku pěstování nastydnou, už je nedopěstujeme. Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet.


Konzumovat se však mohou i listy, které obsahují množství vápníku a ještě více vitamínu C, než samotné hlízy. Odrůdy pěstované pro podzimní sklizeň sázíme ve sponu 40xcm. Snese mráz až do -°C.


Tato příloha je nejlepší z gigantu, neboť nejméně dřevnatí. Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila. Vařte asi minut, dokud kedlubna nezměkne. Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody. Pro uskladnění je vhodný pouze jeden typ kedluben, a to odrůda Gigant , která dosahuje hmotnosti až pěti kilogramů.


Nezbavujte ji kořenů, pouze lupenů, a uložte ji do chladného sklepa do vlhkého písku.

Zde vám kedlubny vydrží až do jara. Jeho minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Gigant je bílá pozdní odrůda s mimořádně velkými bulvami, které nedřevnatí.


Tato kedlubna je vhodná i ke krmným účelům. Dužnina kedlubu Gigant je vysoké jakosti. Dužina je jemné chuti, nedřevnatí ani nepraská. Ideální pro dlouhodobé skladování.


Nejčastěji se konzumuje za syrova, samotná chutná dobře nebo jako součást zeleninových salátů. Dá se vařit, dusit, zapékat, může se použít jako cuketa do těsta namísto brambor do placek nebo osmažit v trojobalu. Největší kedlubny k přímé konzumaci jsou modré pozdní ‘Violeta’ s bulvami kolem sedmdesáti dekagramů, tří až pěti kilogramů (i více) dorůstá odrůda Gigant , jež je jako jediná vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky