pátek 19. dubna 2019

Kalisie vonná účinky

Výzkumné zprávy z USA i Ruska potvrdily, že šťáva z kalisie v sobě má látky, jež brání bujení rakovinných buněk. Z minerálních látek pak bór, měď, selen a hlavně železo. Pokud bychom chtěli zmínit rostliny, které se mohou pyšnit svými léčivými vlastnostmi, kalisie vonná by mezi ně bezpochyby patřila. Ačkoliv nepatří mezi rozšířené a příliš známé rostliny, díky látkám, které obsahuje, může pomoci při mnoha zdravotních problémech.


Jednou z velmi zajímavých pokojových rostlin je kalisie vonná. Tato kráska nejen že zajímavě vypadá, ale má také pozitivní účinky na lidské zdraví.

Je to rostlinka snad na všechno. Například na jakékoliv záněty ledvin, močáku, plic a prostě všeho, výborná při rakovině všech. Velkou popularitu mezi pěstiteli i mezi příznivci “zelené lékárny” získala v poslední době rostlina dříve v našich podmínkách ne tak známá – kalisie voňavá, někdy také nazývaná kalise vonná nebo zlatý vlas. Pro své neobyčejné vlastnosti je kalisie vonná předmětem intenzívního výzkumu v různých zemích světa.


Proto rostlina miluje vláhu a teplo. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina , tudíž ji můžete v klidu pěstovat doma. Je označována jako biogenní stimulátor.


Obsahuje: flavonoidy quercetin a kaempferol, fytosteroly, kyselinu g-linolenová, vitaminy skupiny B, vitamin C, PP, minerální látky, kalcium, železo, chrom, bor, měď a selen.

Dostala se k nám z Mexika, kdy to vzala přes Indii, USA a Rusko, kde se začala pěstovat jako pokojovka. V tropických podmínkách roste ve stínu vysokých stromů. Výborně stimuluje imunitní systém je účinný antioxidant, povzbudivě působí na ochranné buňky-zabijáky a velmi pomáhá organismu proti škodlivým mikroorganismům. Tato bylina oprávněně zvaná zázračnou, byla proslavena hlavně lidovým. Kalísie vonná , jinak také zlatý vlas či elixír zdraví, je zázračná rostlina.


Bohužel její léčivé účinky nejsou dosud patřičně doceněny. Ne nadarmo byl v posledních dvaceti letech prováděn její intenzivní výzkum v oblasti vojenského využití jak v bývalém Sovětském svazu, tak v Spojených státech. Rostlina má tak široké spektrum léčivosti, že je použitelná téměř na všechny nemoci. Dále je to kaempherol – ten má močopudné účinky , léčí onemocnění močového traktu a alergie.


Vzhledm k tomu, že Kalísie má vysoký obsah bioaktivních látek, může v některých případech působit razantně a mít vedlejší účinky - například může dojít k poškození hlasivek, alergickým vyrážkám, otokům. Případně může vyvolávat slabost, nevolnost a průjem. Léčebné účinky Jedná se o velmi silnou léčivou. Pan Valíček vypráví o pokojové rostlině, která se jmenuje Valicie vonná. Představuje její léčivé.


Domovinou této zajímavé rostliny jsou tropické a subtropické pralesy. V literatuře se uvádí, že je dopuručována při cukrovce, rakovinných onemocněních, nemocech žaludku,tenkého střeva, sleziny, ledvin, žlučových cest. Domovom kalisie voňavej je Mexiko a tropická Amerika.

Tam voľne rastie v tieni vysokých stromov. U nás jej môžeme dopriať polotieň, pretože na priamom slnku by sa jej listy spálili. Výčet léčebných účinků kalisie vonné je neobyčejně široký. Bylinky pro všechny Rozumíš bylinám?


Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU. Nejnovější stránka: Semínka kopřivy - účinky na zdraví Jsme na facebooku, přidejte se do skupiny, sledujte nové články. Zadejte část názvu Zobrazit Kalis. V dnešní době se provádějí nejrůznější výzkumy pro ověření jejích léčebných vlastností.


Tradiční, lidové využití. V tradiční medicíně je však využívána již od pradávna a je označována za rostlinu zázračnou. Je jí přisuzováno široké spektrum léčivých účinků a byla používána v nejrůznějších formách (lihový extrakt, mast, balzám, odvar, čerstvá šťáva nebo olej).


Mám doma túto rostlinu a dosť ma zaujali jej údajné účinky. Niečo som o nej hľadal, ak máte niekto s ňou skúsennosti tak ich prosím napíšte. Jedná se pouze o to, co zvolíme, bude-li to vodný odvar nebo lihovou výluh.


Kalisie vyžaduje světlé stanoviště nebo polostín.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky