pátek 26. dubna 2019

Hluchavka bílá

Kaufe Lucie Bila im Preisvergleich bei idealo. Sicher durch den Winter. Připravit si můžeme jak čaj z hluc.


Léčebné používání hluchavky sahá do nejstarších dob, psali o ní již Plinius st. Hluchavka bílá je v našich končinách všudypřítomná.

Nejznámější je právě hluchavka bílá , ale může se sbírat také hluchavka žlutá, zvaná pitulník nebo ještě je léčivá také hluchavka nachová. Je známá též jako „nepálivá kopřiva“ a jako plevel roste takřka na každé zahradě. Jsou podobné kopřivám, ale na rozdíl od nich nežahají, lidově řečeno – jsou hluché. HLUCHAVKA BÍLÁ (Lamium album), slov.


Vyskytuje se téměř v celé Evropě , v Severní Americe i na Islandu. S hluchavkou se můžeme v historii setkat až v bylinkářích zpočátku novověku, kde se uvádí jako kosmetikum k přebarvování vlasů na plavo, její nať totiž obsahuje žluté barvivo. Ten obsahuje velké množství sacharózy.

Na jaře poskytují hluchavky zdroj podněcovací snůšky. Nektarium hluchavky vyprodukuje za hodin mg nektaru s cukernatostí. Mají rády částečně vlhkou půdu bohatou na organickou hmotu a živiny. Dorůstají výšky něco přes půl metru, kvete od dubna až do zámrazu. Květy vyrůstají v lichopřeslenech, listy jsou řapíkaté se zubatým okrajem.


Květen je ideálním obdobím nejen na sběr kopřiv či kontryhelu. Vydat se můžete i na sběr hluchavky, kterou potkáte téměř na každém rohu. Lamium album - hluchavka bílá Výskyt: Je hojná na rumištích, navážkách, v křovinách, ve vlhkých lesích, u plotů, zdí a cest, v příkopech, stinných.


Na rozdíl od kopřivy nemá nepříjemné žahavé chloupky, proto je tedy. Hojně se vyskytuje také na našem území. Slovenský názov hluchavka vznikol podľa nárečového hluchá žihľava. Táto rastlina sa podobá žihľave , na rozdiel od nej však nepŕhli – je teda „hluchá“, „mŕtva“. Zahrnuje dle pojetí zhruba 40–druhů.


Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Deutsch-Tschechisch-Wörterbuch, mit echten Sprachaufnahmen, Illustrationen, Beugungsformen,. Dieses Tschechisch-Deutsch-Wörterbuch (Německo-český slovník) basiert auf der Idee der freien Weitergabe von Wissen.

Léčivé účinky hluchavky se začali využívat v lidovém lékařství až v novověku. Podobným druhem je hluchavka nachová, která roste na podobných místech a má i podobné použití jako hluchavka bílá. Liší se víceméně jenom barvou. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Jetzt neu oder gebraucht kaufen. Top Weine aus zahlreichen Anzeigenportalen mit Merkliste und Wein-Alarm Funktion. Aktuelle Weinangebote mit nur einer Suchanfrage finden und filtern.


Tato rostlina byla oblíbenou bylinou již ve starověku. Slavným lékařem Pliniem byla doporučována při. Hluchavek existuje více druhů, mezi nejznámější náleží hluchavka bílá a nachová. Tyto dva druhy vynikají svými léčivými účinky, pro které jsou.


Stopkaté, srdcovitě vejčité listy jsou vstřícné, hrubě. U nás je hluchavka bílá , stejně jako jí podobná kopřiva, hojně rozšířenou bylinou. Můžeme ji najít na rumištích, ve vlhčích lesích a houštinách. Cyklus, který vás naučí, jak nakládat s bylinkami a jak je správně použít.


Léčivá hluchavka Vnější použití odvaru hluchavky se uplatní na omytí spálenin a při dezinfekci ran. Vnitřně působí mírně svíravě, protizánětlivě, močopudně, také uklidňuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky