úterý 30. dubna 2019

Pěstování maliníku

Způsob pěstování závisí na míře odnožování a růstu šlahounů. Obvykle je vhodné zajistit rostlinám oporu, například jednoduchou drátěnkou nebo dvojdrátím vedle sebe i nad sebou: K drátům přichycujeme plodné výhony úvazky. Pěstujete na zahradě maliny?


Vždyť se jedná o ovoce, které každé dítě miluje. Když dozrají plody, jsou malými nenasyty keře doslova obsypány. Na běžný metr necháváme deset až dvanáct jednoletých prutů, zbývající pruty, především ty slabé a rostoucí mimo vymezené řady, odstraníme.

Obecně o pěstování maliníku Maliníky potřebují ke svému růstu a bohatství plodů zejména slunné a chráněné stanoviště. Kromě toho kyprou, hlinito-písčitou nebo hlinitou půdu, nejlépe mírně kyselou. Jeho výsadbu a pěstování snadno zvládnou i začátečníci. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější odrůdu a kam maliník nejlépe vysadit.


Mezi hlavní nevýhody maliníku patří mimořádně krátká trvanlivost plodů. Je-li v něm pýr, zlikvidujte ho, jinak se maliníku dařit nebude. Pěstování zahradních malin (Maliníku) Napsal jezzina 4. Vždy na podzim necháváme na maliníku čtyři až šest nejsilnějších výhonů a ostatní vyřežeme až u země.

Sazenice dávejte ve vzdálenosti na metr od sebe, pokud nemáte dost místa, postačí sedmdesát až osmdesát centimetrů. Maliník plodí na dvouletém dřevě, které hned po sklizni vyřežeme, aby narostly nové silné pruty. Ty pak na jaře zkrátíme asi o třetinu. Maliník množíme odnožemi, které vyrůstají z nahodilých pupenů na kořenovém krčku. Proto, aby pruty maliníku držely ve vzpřímené poloze, se používají různé opory, nejčastěji drátěné sítě tak, aby bylo možné se dostat k rostlinám ze všech stran.


Plody se sbírají v srpnu a září. Zpracovávají se čerstvé, jen málokdy se suší. Maliny se používají k přípravě kompotů, šťáv, marmelá moučníků a podobně. Maliník se velmi rychle rozmnožuje podzemními oddenky, které vytvářejí hustý kořenový systém.


Jde o původní druh z Evropy a Malé Asie. Roste často divoce na mezích, okrajích lesů a remízků v podobě keřů. Zřídka přesahuje výšku m. Charakteristika maliníku a nároky na pěstování malin Maliník je keř, který je typický dvouletým vývojovým cyklem. Kořenový systém malin je ale natolik odolný, že je schopen vydržet klidně i několik let.


Maliníkům se na zahradě daří především v částečně zastíněných místec h, například v okolí velkých ovocných stromů. Maliník obecný (Rubus idaeus) je známý ovocný keřík, který zná snad každý z nás. Více o pěstování maliníku naleznete zde.


Jejich pěstování není nijak náročné.

Voňavé a sladké maliny však kromě jemné chuti obsahují širokou řadu látek s příznivými účinky na naše zdraví. Při pěstování malin dnes můžete vybírat z několika odrůd. Nejlépe uděláte, když zajdete do zahradnictví a tam si necháte poradit, jaká odrůda maliníku je do vaší zahrady nejvhodnější.


Kompost i hnůj přidáváme do země velmi obdobně. Zejména u čerstvého hnoje však nesmíte zapomenout na důkladné promíchání s místním substrátem , protože jinak by došlo během rozkladu hnoje k poškození kořínků maliníků. Jeho plody jsou velice chutné a mají všestranné využití (zavařování, mražení, ovocné štávy. atd.).


Listy maliníku se používají v lidovém léčitelství. V tomto případě sázíme sazenice poměrně hustě k sobě , do záhonu ve tvaru obdélníku nebo čtverce. Před lety jsem koupila sazenici žlutého maliníku. V zahradě jsem v trávníku vyryla čtverec na velikost rýče,zasadila a zasypala.


Maliníku se daří na slunných místech, na svahu mírně skloněném k jihu, nebo u jižních stěn. Vyžaduje středně těžké humózní vlhčí půdy. Nedaří se mu v půdách těžkých a zamokřených, či příliš suchých. Neprospívají mu polohy s prudkými mrazovými větry. Ve stínu, v polostínu má menší plody.


U maliníku, který plodí na dvouletých výhonech za vegetace odstraňujeme všechny slabé a přebytečné výhony, které nebudeme potřebovat k dalšímu pěstování. Mezi nejčastější úskalí pěstování patří řez. Právě zde musíme rozlišovat, zde se jedná o maliny jednou plodící nebo remontantní.


U jednou plodícího maliníku seřízneme výhony, na kterých byla úroda nejlépe hned po sklizni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky