úterý 23. dubna 2019

Druhy přesliček

Vymřelé druhy přesliček , plavuní a kapradin rostly v močálovitých oblastech prvohorních tropických pralesů. Asi druhů se vyskytuje téměř po celém světě, snad kromě Austrálie a Antarktidy. Oba druhy mají zelené lodyhy, 1x větvené. Nejdůležitějším znakem je délka postranních větví v porovnání s délkou pochvy na stonku.


Na koupele při bolestech zad a nohou je možné použít i jiné druhy přesliček.

Používá se jako kloktadlo při a zánětech horních cest dýchacích. Kašovité obklady je možné přikládat na různé druhy zánětlivých ložisek na kůži - na vředy, píštěle a další záněty. Koupel nohou zabraňuje pocení. Z přesliček tehdy dosahovaly stromového vzrůstu druhy rodu Calamites.


Zbytky kmenů a listů těchto rostlin později překryly mohutné nánosy organického i anorganického materiálu a zuhelnatěním těchto odumřelých zbytků rostlin v bahně močálů za nepřístupu kyslíku během následujících milionů let vznikly dnešní zásoby černéhu uhlí. Právě mocnost uhelných slojí je nyní dobrým důkazem tehdejšího bohatého rozvoje plavuní a přesliček. Při sběru nesmíme zaměnit za jiné druhy přesliček , např.

Sbíráme: od června do září. Otázka rozeznání přesliček i obavy jsou zcela na místě: přeslička rolní se používá jako léčivá, velmi podobná přeslička bahenní je řazena mezi rostliny jedovaté. Obsahuje alkaloid palustrin, thiaminázu (enzym, který rozkládá vitamín B1) a akonitovou kyselinu. Otravy jsou známy zejména u dobytka, projevují se průjmy, hubnutím, v akutních případech ochrnutím.


Jiné druhy přesliček jedovaté jsou, přeslička lesní, obrovská, bahenní a říční, ty rostou na místech podle názvu, jsou vyšší a jemnější, ale do sena se vám asi nedostanou, nesekáte přece v lese nebo na bažinách. A musela byste krmit samou přesličkou (rolní), aby se to projevilo, opakuji, jsou jedovatější byliny. Všechny druhy přesliček rozmnožujeme dělením, které se musí provádět na jaře. Jiné podobné druhy přesliček jsou jedovaté – přeslička mokřadní, přeslička lesní nebo přeslička bahenní jsou JEDOVATÉ.


Pravou přesličku rolní poznáte bezpečně na průřezu podle vnitřní stavby letních lodyh (viz obrázek) a také podle lokality. Louky a pastviny jsou spolehlivým ukazatelem přesličky rolní. Oddenek přesliček je větvený a plazivý nebo řidčeji přímý či vystoupavý, článkovaný.


Pravé kořeny chybějí, z odddenku v vyrůstají v uzlinách rhizoidy. Nadzemní lodyha je vytrvalá nebo jednoletá, vzpřímená, větvená nebo nevětvená, s okrouhlým průřezem. Počátkem jara z něho vyrážejí hnědě.


S turankou a kokoškou zastavuje různé druhy krvácení. Fosilní vykopávky dokazují, že některé druhy přesliček rostly již v.

Pro vnitřní užití slouží výhradně přeslička rolní. Přesličky rostly již před miliony let. Nebezpečná je zejména přeslička bahenní s obsahem toxických alkaloidů. Na rozdíl od přesličky rolní vyhání jalové i plodné lodyhy současně.


Je to totiž rostlina se vzácně vysokým obsahem křemíku a proto je ideální jako základ posilujícího rostlinného hnojiva vhodného pro všechny druhy rostlin. Natě přesličky se v sudu jednoduše zalijí vodou a nechají zkvasit, výsledné tekuté hnojivo se dále ředí v poměru 1:1 protože obsahuje opravdu koncentrované živiny. Do tohoto patra patřily bezesporu též některé druhy přesliček označované souhrnně jako kalamity, ve skutečnosti však zahrnující řadu druhů. Ve výkopech na Ovčíně jsme zjistili patrně jen jediný spoře olistěný druh dorůstající s. Calla palustris – ďáblík bahenní, Carex. Dále se na našem území vyskytuje také jedovatá přeslička bahenní.


Využití: Farmacie, lidové léčitelství. Letní lodyha obsahuje kyselinu. Ano, přesliček je několik druhů (bahenní, říční, zimní, rolní). Ostatní druhy mohou způsobit otravu při požití velkého množství. Rozměr květináče : 9xAkce.


Nesmí se však zaměnit za jedovaté druhy přesliček a to přesličku lesní, mokřadní a bahenní. Dobré je rozlišovat spodní větvení lodyhy. Sběr se provádí u rostlin s větvenou nebo nevětvenou lodyhou bez. Nezaměňovat za ostatní druhy přesliček. Použití: vnitřně - působí močopudně zánětlivá onemocnění močových cest ledvinové a žlučové kaménky otoky srdečního a ledvinového původu revmatismus záněty kloubů kornatění tepen vyk.


Povrch přesliček je drsný, a je proto možné je využít k čištění – cídění – nádobí (třeba při pobytu v přírodě) místo drátěnky nebo drsné houbičky. Naši botanikové-obrozenci (19. stol.) zvažovali, že pro některé druhy přesliček použijí rodový název „cídivka“ (místo „přeslička“). Pozor nezaměňovat s ostatními druhy přesliček ,které jsou jedovaté! Ty jedovaté jsou vhodné jen na vnější použití např do koupelí.


Dále seznamuje s významnými druhy plavuní, přesliček a kapradin. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 20. Formu zápisu lze v prezentac.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky